De Lente Enclavetocht
in Alphen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Was ik gisteren hoog in Noord-Holland aan de wandel, voor vandaag wilde ik afzakken naar de Belgische grens om daar in Alphen de Lente-Enclavetocht van Walking Activities te lopen. Bij Walking Activities had ik al eerder gelopen, de Landgoederentocht, en dat was toen goed bevallen. En de omgeving daar bij de enclaves is erg mooi, dat heb ik wel gemerkt toen ik de Dodendraadroute daar liep!

 

Jammer dat er geen 25-kilometerafstand op het programma stond, maar goed, ik heb de afgelopen tien dagen al zoveel gewandeld, dat ik 21 eigenlijk ook wel mooi vond! Rond acht uur arriveerde ik in Alphen, of althans, in de omgeving van Alphen, want de start was bij een camping midden in de bossen. Parkeerplaats was er nog genoeg, en ik was al gauw ingeschreven. Folders neergelegd, plasje gedaan en toen op pad in wederom een stralend ochtendweertje!

De routebeschrijving was een stuk gevulder dan gisteren en we bleken inderdaad, zeker in het begin, veel door het bos en over de hei te gaan. Allemaal korte kronkelstukjes parcours en ja, dan is een A-viertje gauw gevuld! Ik ben weliswaar niet zo'n bosliefhebber, maar als het niet al te lang duurt, kan ik het wel waarderen. En het was heerlijk weer, blauwe hemel, zonnetje, lekker fris en gelukkig niet zo'n enorme wind meer als gisteren.

 

Na langs een fusilladeplaats uit WOII gekomen te zijn, kwam de route een eindje verder langs een grafheuvel uit de prehistorie, maar daar moest je wel even 300 meter voor uit de flank. Nou ja, op een 21 km moet dat kunnen natuurlijk en aan m'n GPS te zien kon ik er een klein lusje van maken zodat ik niet hetzelfde pad terug hoefde. Op naar de grafheuvel dus! Nou, dat stelde niet zo heel veel voor, maar toch lijkt het wel of er op zulk soort plekken altijd een serene stilte hangt. Maar dat kan ook inbeelding zijn natuurlijk…….  

 

Hierna gingen we wat meer de bossen uit en liepen op een heel lang zandpad dwars tussen nog kale akkers door. Kon ik tenminste weer heerlijk om me heen kijken. Dit zandpad eindigde bij een fietspad, waar vroeger een spoorlijn heeft gelopen, het Bels Lijntje. Dit herkende ik nog van m'n Dodendraadroute, hoewel ik toen denk ik een ander stuk heb gelopen, want het totale fietspad is behoorlijk lang. Via dit fietspad komen we dan uit in de Enclavestadjes Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. De routebeschrijving zegt er het volgende over:

 

Een enclave is een stuk grondgebied dat is omgeven door het grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt, is dat er niet 1 enclave is, maar het zijn er 30 in totaal. Het Nederlandse Baarle-Nassau heeft 8 enclaves, waarvan 7 in een Belgische enclave liggen. Het Belgische Baarle-Hertog heeft 22 enclaves plus 3 gemeentelijke enclaves. De grens loopt in Baarle dan ook kris kras door wegen, huizen en tuinen. In Baarle worden de grenzen overal zichtbaar gemaakt met speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Ook aan de nationale driekleur van de huisnummers kunt u zien of een voordeur zich in België of in Nederland bevindt. In sommige huizen slaapt een echtpaar in één bed, maar slaapt de één in Nederland en de ander over de grens in België. Baarle heeft dan ook twee gemeentebesturen, twee postkantoren, twee brandweerkorpsen, maar één bevolking.

 

  Natuurlijk zet ik één van die op de weg aangegeven grensmarkeringen op de foto en ga dan op zoek naar koffie. Een officiële rust is hier niet, maar er zijn genoeg cafeetjes en restaurantjes om uit te kiezen. En ik ben er ook wel een beetje aan toe, we zitten hier op ruim 9 kilometer. Bij een ijssalon met een terrasje buiten ga ik dan ook heerlijk aan de koffie met wat lekkers erbij, en nee, dat is dit keer geen gebak!

 

Verkwikt ga ik weer op pad, we verlaten de enclaves weer en het blijkt al gauw dat het tweede deel van de route veel meer verhard is en ook veel minder door het bos gaat. En dus veel meer mijn ding is. Ik maak nog leuke foto's van jonge bokjes en geitjes en wat verderop van twee paard-en-wagens die een drukke provinciale weg over moeten steken en daarna op het fietspad pal mijn kant opkomen, Prachtig voor de foto natuurlijk!

Er is inmiddels veel meer bewolking in de lucht gekomen en ook dat levert prachtige plaatjes op. Ook komen we nog langs de Kapel van Boshoven met daarin een beeld van de heilige Sint Christoffel. Op een bord buiten het kapelletje staat dat er op 21 mei voertuigen gezegend worden, misschien moet ik er maar heen met Kiaatje…….

 

Uiteindelijk arriveren we in Alphen, waar de tweede rust is, bij een scoutinggebouw met de leuke naam “Ut Jeugdhuis”. Omdat Walking Activities dit jaar 10 jaar bestaat, krijgt iedere deelnemer hier een gratis consumptie, ik neem er een koffie voor, leuk! Het allerlaatste stukje is de zon wel zo'n beetje definitief weg, het dreigt zelfs even te gaan regenen, en we gaan ook weer wat meer de bossen in. Langs de Willibrorduskapel en daarna over een heel lange zandweg terug richting de start.  

 

Daar aangekomen staat Klein Duimpje stil op bijna exact 21 kilometer, mooi aan de maat dus, ondanks mijn ommetje naar de grafheuvel. Ik meld me af en maak de medewerkers een complimentje voor de leuke route en de uitstekende bepijling. Want ondanks het voor mij vrij hoge bosgehalte in de tocht, heb ik het toch heel erg naar m'n zin gehad. Ik neem dan ook afscheid met een welgemeend: tot de volgende keer!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!