De Fruitbloesemtocht
in Leerdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Amper terug van de Twentse Wandel4Daagse staat woensdag alweer de Fruitbloesemtocht van wsv Prins Bernhard in Leerdam op het programma. Leerdam is één van m'n favoriete wandelstekkies, de bloesem staat er mooi bij en er wordt goed weer voorspeld. Geen enkel excuus dus om woensdag niet naar Leerdam te gaan! Om negen uur mag er gestart worden, dus zo rond acht uur vertrek ik van huis.

 

Er staan wel wat files onderweg, het is dan ook hartstikke spitstijd natuurlijk, en ik ben dan ook iets later dan gepland in het startbureau. Later blijkt dat ik daardoor een aantal bekenden heb gemist. Ik schrijf in voor de 25 kilometer, het gaat de laatste tijd weer lekker en de 25 kan ik alweer met gemak aan, gelukkig. Zo tegen half tien ga ik op pad de zonovergoten Betuwe in.

Het is wel heel erg koud, ik heb thuis zelfs Kiaatje moeten krabben, en ik heb in het begin gewoon een beetje spijt dat ik geen sjaal en handschoenen heb meegenomen! Er staat ook best een fiks windje en dat maakt dat het extra koud aanvoelt. Maar gelukkig maakt het zonnetje veel goed, niet alleen qua warmte, maar ook qua kleur, wat ziet de wereld er vrolijk uit vanmorgen!

 

We beginnen met een stuk over het Loosdorp en de Donkere Kade (het enige stukje onverhard vandaag en gelukkig prima te belopen), maar daarna gaat het richting de boomgaarden met bloesem. Op de Diefdijk word ik ingehaald door Piet Jansens en Dick van der Tang en gezamenlijk lopen we naar het trekpontje. Heb ik eindelijk eens sterke mannen bij de hand en hoef ik zelf niet te trekken, hoe luxe!  

 

Aan de overkant lopen we nog een klein stukje samen, maar dan gaan beide heren er weer in hun eigen tempo vandoor. Dat is maar goed ook, want dit stukje lopen we tegen de wind in en ook zonder te praten is dat een aanslag op m'n ademhaling! Aan het eind van het water is de splitsing met de 20 kilometer, de 25 km lopers gaan eerst terug naar de Diefdijk, en dan naar beneden de boomgaarden in.

 

  En daar doet de Fruitbloesemtocht echt z'n naam alle eer aan, de bloesem zit dik aan de bomen en ik maak hier een heleboel foto's waaronder de nodige close-ups. Ik ben geen kenner van de bloemen en kan ze dan ook niet benoemen, maar prachtig vind ik het allemaal wel! Vanuit de boomgaarden zie je in de verte al de kerktoren van Schoonrewoerd wenken, daar is de eerste rust na zo'n 8,5 km.

 

Daar op het terras tref ik Piet en Dick weer, nu in gezelschap van Huib Bavelaar en een dame van wie ik de naam niet ken. Zij vertrekken alweer voor de tweede etappe zodat ik met m'n koffie mooi hun tafeltje in kan nemen. Na de koffie ga ook ik weer op pad, we gaan nu het eindeloze Hoogeind lopen, maar eerst komt er nog een prachtig smal fietspad dwars door de polders heen. De takken van de grote bomen in de polder zijn nog kaal, een prachtig gezicht.

Wel begint het steeds meer te bewolken, het zonnetje krijgt er echt moeite mee. We komen door het dorpje Leerbroek en hier las ik even een bankjesrust in, ik zit hier halverwege de eerste en de tweede rust. Zo, ff een crackertje eten! In Leerboek zit de tweede splitsing met de 20 km, de 25 gaat hier een grote lus naar Nieuwland maken. Eindeloze polderwegen, uitzicht op kerktorens, pasgeboren kalfjes, broedende hoentjes, ik loop heerlijk te genieten!

 

De tweede rust zit bij Camping de Grienduil en ook hier neem ik een lekker bakkie koffie. De zon is inmiddels helemaal verdwenen en het laatste stuk met de wind pal tegen is het weer behoorlijk koud. Aan het einde komen we op het Recht ter Leede te lopen en hier zie ik allerlei jong grut, kleine nijlgansjes, lammetjes en als klap op de vuurpijl een moedereend met maar liefst 17 jonkies! Wat een schattig gezicht zoals die kleintjes achter moeder aan door de sloot racen.  

 

Dan nog even het Schapendijkje, het spoor oversteken en dan ben ik weer terug bij het startbureau. Tevreden meld ik me af, het is een fijne tocht geweest en zoals gewoonlijk in Leerdam was alles met de bepijling en de rusten dik in orde! Jammer dat het zonnetje in de middag een beetje verstek liet gaan, maar buiten dat heb ik het een fantastische dag gevonden!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!