De Twentse Wandel 4Daagse
2017

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Eind november 2016 verschijnt er een berichtje op het Walkers4Walkers forum over de Twentse Wandel4Daagse in Losser. Deze wordt gehouden rond de Paasdagen in 2017 (14 t/m 17 april), en de opzet is wat anders dan gebruikelijk bij een vierdaagse. Zo is er geen centrale organisatie voor de inschrijving en ook geen centrale startplaats. Het gaat eigenlijk om vier losse tochten, alle met hun eigen organisatie en als je ze alle vier loopt, dan heb je de Twentse Wandel4Daagse gelopen!

 

Het trekt me eigenlijk wel aan, het is de tweede keer dat dit evenement wordt georganiseerd en een blik op de website leert me dat het een kleinschalig evenement is en wat ik op de foto's zie, ziet er leuk uit. Ik ga dus op zoek naar een logeeradresje voor deze vier dagen en vind een er goed uitziende B&B in Enschede. Ik besluit om er op donderdag al heen te gaan en boek dus voor vier nachten.

Als ik Elly insein over deze vier dagen heeft zij er ook wel oren naar en nadat zij met het thuisfront heeft overlegd, maken we er weer eens een gezamenlijk tripje van. De boeking bij B&B Holter wordt omgezet naar een tweepersoonsboeking en dan is het wachten tot het Pasen wordt. En dat was dus verleden week, ruim vier maanden na de boeking kunnen we op pad! De weerberichten zijn niet al te best, maar dat is natuurlijk het voordeel van vier “losse” tochten lopen: als het heel erg slecht is, gaan we gewoon wat anders doen, hahaha!

 

Op de heenreis is het in ieder geval goed weer, we zitten niet tegen ruitenwissers aan te staren en af en toe schijnt er een gezellig zonnetje. We vertrekken rond twaalf uur uit Zoetermeer en de reis gaat vlot. Met een tussenstop om een broodje te eten, arriveren we rond 16.00 uur in Enschede, of eigenlijk in Glanerbrug, maar we begrijpen dat dat geen zelfstandig dorp meer is.  

 

We installeren ons in onze (ruime) kamer en gaan daarna Glanerbrug bekijken. Dat blijkt een gezellige winkelstraat te hebben, dus we vermaken ons opperbest en kopen zelfs nog wat kleding……. Op advies van onze gastvrouw Marjan rijden we voor het eten even over de grens richting Gronau, naar een Pizzeria, Ars Vivendi genaamd. Daar eten we een heerlijke pizza (Elly) en een tagliatelle (Danyell), waarna we de maaltijd afsluiten met een overheerlijke koffie. In onze kamer kijken we nog even naar GTST op de RTL-app (heel hilarisch, met z'n tweeën naar een phone-schermpje kijken) en dan duiken we ons bedje in.

 

 

Dag 1
De Steenfabriek Wandeltocht

 

  De eerste dag kiezen we voor de afstand van 18 km, en hoeven dus ook niet zo heel vroeg aan het ontbijt. Om 8 uur komt Marjan het ontbijt brengen, het ziet er allemaal heerlijk uit en het is ruimschoots voldoende. We krijgen er ook een plastic zakje bij om eventueel een lunchpakketje te maken, prima geregeld. De start is vandaag bij een oude steenfabriek in Losser, amper 8 km van Glanerbrug verwijderd, en we zijn er dan ook zo.

 

De inschrijving gaat vlot, en we maken ook even kennis met Jinne (alias Losloper op het W4W-forum), de organisator van deze 4Daagse. We krijgen een routebeschrijving met een plattegrondje mee, er is niet gepijld, maar we hebben van tevoren van de eerste drie dagen de track van de route kunnen downloaden, dus die staat in m'n GPS. Iets na negenen gaan we dus gewapend met de routebeschrijving, een plattegrondje èn de track op pad, wij komen er wel!

Natuurlijk maken we bij de start de nodige foto's, van de startvlaggen en van het plaatsnaambord Losser. Van dat laatste moet ik er voor m'n fotoreportages vier hebben natuurlijk, want hoewel het vier losse tochten zijn, starten ze wel allemaal in Losser. Dan gaan we op pad en al gauw blijkt dat het een heel leuk parcours is. Deze eerste dag gaat veel over boerenland, maar er zijn ook stukjes door het bos en over landgoederenterrein. Heel afwisselend dus.

 

Wat we wel hilarisch vinden is dat we een heel stuk door het Haagse Bos lopen! Natuurlijk gaat dat uitgebreid op de foto, gaan we zover weg wandelen en komen we alsnog in het Haagse Bos terecht! We lopen ook een stukje samen met twee mannen, die een fotootje van ons maken bij een landgoed, maar die twee liepen nou letterlijk overal op te mopperen, we waren dan ook blij dat we ze eindelijk kwijt waren! Niks voor twee positief ingestelde meiden als wij!  

 

Officieel zat er in de route maar één rust, bij een golfbaan. Maar omdat we eigen broodjes van het ontbijt bij ons hadden, hebben we iets daarvoor een bankjesrust ingelast, zodat we bij de golfbaan alleen een kopje koffie hoefden te hebben. En dat was maar goed ook, want de bediening ging tergend langzaam, als we daar ook op een lunch hadden moeten wachten, dan zaten we er nu nog! Wat verderop hebben we nog een keer een bankjesrust ingelast en daar werden we ingehaald door Maaike Ligthart, ook een bekende van het Walkers4Walkersforum.

We liepen ook nog een stukje over een pad met de prachtige naam “Rotboerpad” en hier was ook de Hellehondroute. Het klonk allemaal ontzettend eng, maar we hebben het gelukkig overleefd! En toen kwamen we opeens langs een bordje waarop “IJsboerderij” stond. In de verte zagen we een tekstbord buiten staan en dus zijn we even gaan kijken, er kwam ons een luid blaffende hond tegemoet, maar ook een aardige mevrouw en zo zaten we even later aan een heerlijk ijsje. Hadden we wel verdiend, vonden we!

 

  Hierna waren we snel bij de finish, de afstand bleek wel een stukje langer dan 18 km te zijn, 19,3 om precies te zijn. Maar dat gaf niet, we hebben van iedere kilometer genoten, het was een mooie eerste dag! Op het laatste stukje waren we Fred en Elly Meijer van de RWV tegen het lijf gelopen en daarmee hebben we na afloop nog even van een bakkie koffie zitten genieten.

 

We hebben nog even de steenfabriek bekeken, waarbij ik zelfs nog op de locomotief van een treintje ben geklommen, en daarna zijn we naar onze kamer gegaan. We wilden nog winkeltjes kijken in Gronau, maar dat viel een beetje tegen, vanwege Goede Vrijdag was daar alles dicht. Bij een bakker die wel open was hebben we een paar lekkere broodjes gehaald en die op onze kamer soldaat gemaakt. Kopje koffie als toetje, nog even GTST kijken en daarna ons mandje in. Prima dag geweest!

 

Dag 2
De Loslopers Voorjaarswandeltocht

 

Ook de tweede dag hebben we om 8 uur ontbeten, want ook vandaag gingen we niet zo'n lange route doen, nu stond de 20 kilometer op ons programma. Deze dag liepen we de Loslopers Voorjaarswandeltocht, de start was in het centrum van Losser, bij een schoenenwinkel (Lossers Voetcomfort), die tevens sponsor van deze tocht is. We konden nog vlakbij en net buiten de parkeerzone een mooi plekje voor Kiaatje vinden. Ook hier ging de inschrijving vlot en ik heb alvast m'n boekje laten stempelen. Bij de start kregen we gratis koffie aangeboden, maar die hebben we afgeslagen, we zaten nog vol van het uitgebreide ontbijt!  

 

Ook vandaag was er niet gepijld, maar ook nu was er een uitgebreide routebeschrijving en een plattegrondje. En natuurlijk had ik de route in m'n GPS. Nadat we Losser uit waren bleek al gauw dat de route van vandaag was meer door de bossen zou gaan als gisteren. Ook zagen we op het plattegrondje dat we een heel stuk heen en terug hetzelfde zouden lopen. Niet dat dat zo heel erg is, op een “andersom” route zie je toch weer heel andere dingen!

Net als gisteren was het somber weer, maar gelukkig wel droog en in de middag kwam zowaar toch even de zon af en toe door de wolken piepen. Wel is het best koud voor de tijd van het jaar, ik heb gewoon m'n winterjack nog aan gehad en niet de behoefte gevoeld om het uit te trekken! We kwamen ook een paar bekende plekjes tegen van gisteren, leuk dat je na één dag al kunt zeggen: hé dat herken ik!

 

  Er zaten vandaag twee rusten in het parcours, de eerste na zo'n 8 kilometer bij een klootschietvereniging (waar natuurlijk de nodige grapjes over werden gemaakt) en de tweede bij een kinderboerderij. Daar waren jonge kuikentje in een grote bak aan het scharrelen en één van die beestjes was blijkbaar het eigenwijsje van de bende, want die klom steeds op het randje! Ook kwamen we hier Fred en Elly weer tegen, Maaike hebben we vandaag niet gezien.

 

We lopen trouwens met volle teugen van het landschap hier te genieten, wat is Twente mooi en wat een prachtige gevarieerde tochten kan je hier lopen! Wat ons vooral opviel waren de mooie boerderijen, die hier “Erven” heten en de a-symmetrische vorm van veel gebouwen. Dat het zo langzamerhand volop lente is, maakt de omgeving nog kleurrijker en gezelliger, vooral als er even wat zon is.

 

Ook de route van vandaag is aan de lange kant en op het eind krijg ik een beetje last met m'n COPD, dus lassen we nog even een rust op een laag stenen muurtje in. Een eventuele rust bij de steenfabriek van gisteren slaan we over, toen waren we er bijna! Terug in de schoenenwinkel krijgen we naar keuze nog een overheerlijke pannenkoek of een kopje soep (wij kozen voor de pannenkoek, was echt njammie) en dan zit ook de tweede dag van deze vierdaagse erop.  

 

We gaan wederom nog even naar Gronau, er zijn nu wel wat meer winkels open, maar het is toch verre van gezellig, dus we houden het al gauw voor gezien en gaan een hapje eten bij een Döner-restaurantje. Dat was geen onverdeeld succes, maar goed, we hebben het ons toch wel laten smaken. Terug op de kamer een rustige avond, geen GTST, dus wat liggen lezen en toen vroeg naar bed, morgen starten we een half uurtje eerder voor de 25 km.

 

 

Dag 3
De Smokkel-Wandeltocht aan de Dijk

 

  Eigenlijk hadden we voor deze dag de 16 km route gepland, maar van Jinne hoorden we dat de 25 km route beslist veel mooier was. En och, het lopen ging lekker, de weerberichten waren niet al te slecht en we hebben de tijd aan ons zelf, dus besloten we om vandaag dus inderdaad voor de 25 km te gaan. We hebben het ontbijt een half uurtje vervroegd, om half 8 kwam Marjan met wederom een picobello verzorgd ontbijtje naar boven. We hebben het weer alle eer aangedaan!

 

Vandaag was de start bij een restaurant met de naam Denekamperdijk 59, waar op de parkeerplaats Maaike net naast ons parkeerde. Het was trouwens een prachtig zonnige ochtend, dat hadden we al vanuit onze kamer gezien en we hadden er dan ook erg veel zin in. De inschrijving ging weer vlot, alleen toen ik weer in de rij ging staan voor een stempel, duurde dat wel erg lang. Nou, dan vanmiddag maar!

 

En zo gingen we onder een strakblauwe hemel op pad, eerst nog op asfalt, maar later ook veel op onverharde paadjes. Al gauw staken we de Duitse grens over en liepen door Duitse bossen, waar we een grappig verkeersbord, dat waarschuwde voor moeder-zwijntjes met jongen, op de foto zetten. Een medewandelaar maakte een foto van ons op een stapel versgekapte boomstammen, mmmmmmm, wat rook dat hout lekker, jammer dat er geen geurfoto's bestaan.  

 

We kwamen weer terug in Nederland, waar we allebei met het Nederland-bord op de foto gaan en als we de snelweg A1 oversteken worden we ook welkom geheten in Overijssel. Dan gaat het al gauw richting de eerste rust, bij een camping, waar we gezellig samen met Fred en Elly koffie drinken. Na deze rust gaan we het prachtige gebied van het Lutterzand in en tjonge, jonge, wat is het hier mooi!

 

  Het is ook nog steeds mooi zonnig weer, hoewel er nu wel wat meer wolken zijn, en het is ronduit genieten van deze omgeving. Het riviertje de Dinkel stroomt hier door een duinachtig gebied en heeft steile wanden bij de oevers uitgesleten, zodat je af en toe hoog boven het water staat en een prachtig uitzicht hebt. Ook zijn er pittige klimmetje op de zandduinen en dat maakt deze dag niet alleen de allermooiste van de vier, maar ook de zwaarste.

 

Toch zijn we blij dat we voor de 25 kilometerroute hebben gekozen, de 16 kilometer kwam niet door dit gebied, nou, dan zouden we heel wat gemist hebben! Na dit schitterende stuk route gaat het via boerenland en door stukjes bos (waarin een heuse galg, mèt uitleg) richting De Lutte, waar de tweede rust zit. Hier gaan we voor het eerst in deze korte wandelvakantie aan het gebak, we nemen aardbeienbavarois, was héérlijk!

Ook na deze rust blijft het genieten, het is nog steeds heerlijk weer hoewel de temperatuur voor deze tijd van het jaar wel laag is. We steken de snelweg weer over en komen nog door een arboretum met een bijenpaleis, grote hopen zwerfkeien en veel waterpartijen, heel mooi stukje ook. En dan, na een lang recht fietspad, komen we uit bij de IJsboerderij waar we op dag 1 al waren. Vandaag is dit een officiële rust en we nemen weer een lekker ijsje. Nog even de benen rust gunnen en dan op voor het laatste stukje.

 

Op dat stukje worden we vergezeld door een onweersbui, die samen met ons een wedstrijdje doet wie het eerst bij de finish is. Alleen staan wij af en toe stil voor een fotootje, zoals bij dat mooie watertje met die eenzame ooievaar, en dendert die onweersbui rücksichtslos door. Toch winnen wij met een neuslengte voorsprong, want de regen gutst pas naar beneden als wij al in de auto terug naar Glanerbrug zitten. Bij de finish alsnog m'n stempeltjes gehaald en iedereen bedankt voor deze mooie tocht, het was geweldig!  

 

Terug in onze B&B duiken we heerlijk in bad en maken ons dan op om vanavond samen met Fred en Elly bij de Italiaan Ars Vivendi te gaan eten. Het is 1e Paasdag en dus behoorlijk druk, maar toch gaat alles vlot en hebben we heerlijk en gezellig gegeten. We sluiten af met een overheerlijk toetje, en gaan dan weer naar Glanerbrug, waar we alvast zoveel mogelijk van onze spullen inpakken, morgen de laatste wandeldag en dan weer naar huis! Tevreden over deze dag rollen we ons bedje in.

 

 

Dag 4
De Paaswandeltocht

 

  Hoewel we deze dag maar 15 kilometer gaan lopen, staan we toch vroeg op en wordt ook het ontbijt weer om half acht geserveerd. We moeten na het wandelen immers ook weer naar huis rijden. We nemen afscheid van gastvrouw Marjan en maken alvast een principe-afspraak voor volgend jaar, het is ons zo goed bevallen dat er hoogstwaarschijnlijk een vervolg op deze 4Daagse komt! Na het ontbijt laden we de bagage in Kiaatje en gaan op weg naar de start van de vierde dag.

 

Die is bij Erve Kraesgenberg, dit is een cultuur-historisch park dat bestaat uit een herbouwde boerderij uit 1610, met een aantal bijgebouwen, een rosarium, een kruidentuin en een vijver. Parkeerplaats is vlak naast de Erve en als we naar het startbureau lopen, komen we Henk Vink tegen. Toch leuk dat je altijd overal bekenden tegenkomt! We schrijven in en onder het genot van een kopje koffie bekijken we de aparte routebeschrijving: bij iedere aanwijzing staat een fotootje van het kruispunt/splitsing die je daar aantreft. Van deze dag heb ik geen track, dus we hopen er het beste van!

En ook vandaag is het stralend mooi weer, de temperatuur is ook iets hoger en dus heb ik vandaag gewoon m'n zomerjasje aan. Ook vandaag wandelen we weer in de omgeving van het riviertje de Dinkel, we komen een paar zogenaamde Dinkelstenen tegen en zien de resten van gisteren ontstoken paasvuren nog nasmeulen. Ook komen we langs een groot klooster, het Bardel Klooster, met een prachtig groot mozaïek op de muren.

 

We lopen ook over kilometerslange zandpaden dwars door boerenland en een prachtige weg bij het dorpje Overdinkel. De routebeschrijving met die foto's voldoet prima, totdat er op een punt geen picknickbank staat, waar er op de foto wel één staat! Even is er twijfel maar bij nadere bestudering van alle andere dingen op de foto blijkt het toch het goede punt te zijn en kunnen we de correcte route volgen.  

 

Na ca. 10 km komen we Losser weer in en daar is ook de enige rust van vandaag, in Café Heidemann. Gezellig café, met veel lokale bezoekers, die al dat wandelvolk met verbaasde ogen bekijken. Dan gaan we op voor de allerlaatste 5 kilometer van deze 4Daagse, maar dat blijken er maar drie te zijn. Nou ja, een dagje aan de korte kant mag ook wel eens! In ieder geval was ook dit laatste stukje een mooi stukje route, zodat we ons tevreden afmelden.

 

  We krijgen een houten “coin” (een welbekend verschijnsel in de geocachewereld) als herinnering, met op de voorkant “Twentse Wandel4Daagse” en op de achterkant een voetspoor. Als je voor de tweede keer deze 4Daagse loopt, staat er een 2 op de achterkant. We gaan nog even uitgebreid aan de koffie/thee met een stuk Twentse krentenwegge erbij, die fantastisch smaakte, en maken een praatje met een paar medewandelaars.

 

Fred, Elly en Maaike hebben we vandaag niet meer gezien, maar die zullen ongetwijfeld ook deze 4Daagse tot een goed einde hebben gebracht. We bedanken iedereen voor de leuke tocht van vandaag, maar helaas is Jinne er op dit moment niet, dus die kunnen we niet bedanken voor de 4Daagse in totaal. Nou, bij deze dan dus maar: Jinne, bedankt, het was grandioos!

De terugreis naar huis gaat redelijk vlot, er zijn wat (paas)files, maar BramBram loodst ons er aardig doorheen, zodat we zonder al teveel vertraging in Zoetermeer arriveren, waar Jan en Jessy uitbundig hun vrouwtje verwelkomen. Na nog een kopje koffie vertrek ik naar Rozenburg, waar ik op mijn beurt uitbundig verwelkomd word door Bram. Een geweldige 4Daagse, volgens een apart, maar leuk concept, zit er weer op. Tot volgend jaar!

 

Hieronder de links naar de foto-albums van deze vier dagen.
Natuurlijk staan hier ook foto's gemaakt door Elly Hermsen tussen!

 


Let op: Om de bijschriften bij de foto's te kunnen lezen klik op de eerste foto en daarna even op de i rechtsbovenin!
Daarna met de pijltjestoetsen rechts naast de foto's doorbladeren, de tekst staat dan steeds rechts van de foto's.


     

Dag 1

 

Dag 2

 

Dag 3

 

Dag 4

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!