De Bijlmer LenteWandeling

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De Bijlmer LenteWandeling, het is inmiddels zo'n 7 of 8 jaar geleden dat ik daarvan de eerste versie heb gelopen. Ik vond het toen een verrassend leuke tocht, met weliswaar wat beginnersfoutjes, maar zeker voor herhaling vatbaar. Dat is er echter om de één of andere reden nooit van gekomen en toen ik hem nu weer tegenkwam in het wandelprogramma vond ik dat het nu wel eens tijd werd. De organisatie is tegenwoordig in handen van wsc De Verbinding en daar heb ik goede ervaringen mee.

 

En dus vertrok ik zaterdag 8 april weer voor dag en dauw naar Amsterdam Zuid-Oost, want er mocht al om 8 uur gestart worden. Bij de start gearriveerd werd ik door verkeersregelaars netjes naar een dichtbijzijnd parkeerplaatsje geloodst en al gauw was ik in het startbureau. Vandaag zou ik me weer eens op de 25 km wagen, maar ik wilde ook graag de route van de 20 km weten, voor het geval dat…… In het startbureau hingen plattegrondjes van alle afstanden en samen met een medewerkster heb ik bekeken waar ik de route van de 25 eventueel af kon snijden. Gelukkig is dat niet nodig geweest, het ging prima vandaag!

Even na achten ging ik op pad en natuurlijk moesten we eerst een stukje door de bebouwde kom, hoewel het me erg meeviel. Van de vorige keer kan ik me herinneren dat we veel langer door de Bijlmer liepen. Nu ging het meer door het park langs de Gaasperdammer Plas, even wat wijken door, onder het spoor door, over de snelweg heen en toen liepen we echt “buiten”.

 

Al gauw ging het richting de Ouderkerker Plas, een prachtig natuurgebied, met een hele leuke brede brug op waterniveau en zonder leuningen. Toen me twee spelende honden tegemoetkwamen, ben ik dan ook maar even heel voorzichtig geweest! Hierna kwamen we na ca. 8 km bij de eerste rust bij sv Ouderkerk en daar viel ik languit met m'n neus in de boter: Heel Ouderkerk Bakt verkocht daar taarten en gebak voor het goede doel.  

 

Hoewel nog vroeg in de ochtend heb ik natuurlijk een klein cakeje voor bij de koffie genomen. Aldus gelaafd ging ik weer verder op pad en ongeveer anderhalve kilometer verderop was de splitsing van de 20 en de 25 km. Het 20 km stuk zag er best leuk uit, maar de lus van de 25 was ook erg leuk had ik in het startbureau gezien, dus ging ik vol goede moed verder op de 25 km.

Het was heerlijk wandelweer, de temperatuur was prima, maar helaas was het wel erg bewolkt. Maar die bewolking begon op dit stuk steeds meer te breken en omdat je hier heerlijk over de polders en de weilanden uit kon kijken, was het een schitterend Hollands plaatje! Een leuk molentje completeerde het plaatje. Ietsje verderop gingen we een bruggetje over en over een smal grindpaadje langs bloeiend koolzaad, wat een prachtig stukje!

 

  Dit pad kwam uit op een asfaltweg langs de Amstel, hier waren veel roeiers actief op het water en veel fietsers die aanwijzingen riepen. Gelukkig was het hier niet druk met auto's, dus het was prima wandelen zo. Ik kwam bij het pontje waarmee de 33 en 40 km lopers terug op de route moesten komen en zag dat dat pas om 12 uur ging varen. Met wat rekenen kwam ik tot de conclusie dat zeker de 33 km lopers echt wel lang op dit pontje zouden moeten wachten……..

 

Wat verderop kwam ik op het punt waar de 20 km er weer bij kwam, en daar heb ik heel even een korte bankjesrust ingelast. Een paar kilometer verderop, nog steeds langs de Amstel, kwam ik in Ouderkerk aan de Amstel (leuk voor m'n plaatsnaambordenverzameling) en daar ben ik bij “De Bries” naar binnen gegaan voor een kopje koffie en een hoognodig toiletbezoekje!

De route bleef steeds maar de Amstel volgen, dat klinkt heel saai, maar dat was het niet. Er was van alles te zien, van stenen schaapjes via drielandjespuntjes tot kanonnen! En zo'n 5 kilometer voor het eind was er nog een laatste rust, bij een soort snack-car die geparkeerd stond op het "Landje van Geijsel. Buiten stonden stoelen, er waren dixi's, dus het was hier gezellig toeven. En er was een prachtig uitzicht vanuit een vogelkijkhut.

 

En dan de laatste kilometertjes, ook nu nog een heel stuk langs het water, we kwamen nog langs een zelfbedieningspontje en in de verte zag ik hetzelfde hoge blauwe hotel waar ik vanmorgen vlak langs was gelopen. De bewolking brak steeds meer en zowaar kwam het zonnetje af en toe tevoorschijn, ik heb dus het laatste uurtje heerlijk zonder jas gelopen. Het enige dat me zorgen baarde was de enorme file die ik zag toen we onder de snelweg doorliepen……..  

 

Na natuurgebied De Hoge Dijk, kwamen we weer in wat bewoonder gebied, alle afstanden kwamen weer samen en na onder de metrolijn door gegaan te zijn, was ik weer terug bij het startbureau. Ik heb het een geweldige tocht gevonden en de medewerkers daar ook hartelijk voor bedankt. Ook de bepijling verdient een pluim, zelden zo perfect meegemaakt, ik heb werkelijk nergens getwijfeld. De terugreis gaat inderdaad niet al te vlot, ik moet vanwege wegwerkzaamheden via Utrecht rijden en kom dus in de file terecht die ik eerder al had zien staan. Ik heb dus niet altijd alleen met de trein pecht……..

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!