Het Groene Hart Pad
van Zoetermeer naar Weipoort

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is het opeens heerlijk lenteweer! Ik besluit dan ook vrij spontaan om de tweede etappe van het Groene Hart Pad te gaan lopen. Met het openbaar vervoer is dat wat lastiger te doen dan de eerste etappe, maar toch heb ik vrij snel een mooie optie gevonden. Ik kan Kiaatje in Zoeterwoude-Dorp parkeren en daar de bus nemen naar Zoetermeer-West. Overstappen, nog een paar haltes en ik ben bij Zoetermeer Centrum. Wel ligt Zoeterwoude-Dorp zo'n twee kilometer van de route, dus die komen nog bij de dagafstand, maar gelukkig is die niet zo lang, deze etappe.

 

Anders dan bij de eerste etappe besluit ik om heel vroeg van huis te gaan, het mooiste weer wordt in de ochtend voorspeld, en het lijkt me verstandig om voor de files uit te rijden. Het is een doordeweekse dag, dus het openbaar vervoer rijdt al lekker vroeg. En zo vertrek ik om kwart voor zes van huis, om rond half zeven in Zoeterwoude te arriveren en Kiaatje daar bij een sporthal te parkeren. Paar honderd meter naar de bushalte lopen, vijf minuutjes op de bus wachten en ik ben op weg.

De overstap in Zoetermeer-West gaat ook vlot, wederom zo'n vijf minuten wachten en na een kwartiertje ben ik bij station Zoetermeer Centrum, waar ik verleden keer ben geŽindigd. Ik ben trouwens wel blij dat ik toch nog maar een legging onder m'n zomerbroek heb aan gedaan en m'n winterjas heb aangetrokken. Het heeft 's nachts nog gevroren (ik moest Kiaatje ook al krabben) en de wind blaast toch net een tikkie harder dan ze hadden voorspeld in het weerbericht. Met andere woorden: het voelt hartstikke koud!

 

Gelukkig is het wel zoals beloofd heerlijk zonnig, dus als de route direct na het verlaten van het station het Westerpark in gaat, loop ik al gauw te genieten van de mooie ochtend. De markering heb ik snel te pakken, maar toch loop ik een stukje verkeerd, ik blijf net iets te lang een houtsnipperpad volgen. Tot ik zie dat m'n track toch wel erg af gaat wijken, dan zoek ik een tussendoorpad terug naar de route. Lang leve de satellietnavigatie!  

 

Vanuit het Westerpark gaat het onder de spoorlijn door het Buytenpark in en hier kom ik op bekend terrein van (alweer) een Voetstappentocht, dit keer vanuit Zoetermeer. Ik schrik een beetje van het enorme gevaarte van de verlengde piste van Snowworld, wat een monster van een ding is dat geworden zeg! Ik blijf hem die ochtend heel lang in zicht houden, noemen ze dat geen horizonvervuiling? Of geldt dat alleen voor windmolens?

 

  In het Buytenpark zitten twee behoorlijke klimmetjes, maar omdat die al snel in de ochtend zitten en m'n pufjes nog volop werken, heb ik daarmee niet zoveel moeite. Boven gekomen zit ik op ongeveer 6 kilometer en vind het wel een mooi punt om even een bankjesrust in te lassen. Niet te lang, want zoals al gezegd, het is best koud en boven op die heuvel vang je veel wind natuurlijk. Met de camera op de bank balancerend kan ik wel weer een mooie selfie maken!

 

Na de afdaling van de heuvel kom ik op een pad te lopen, wat op de grens tussen stad en weilanden ligt. Rechts zie je de nieuwbouw van Zoetermeer en links heb je schitterend uitzicht over de polder. Aan het eind van de bebouwing gekomen buigt het fietspad naar rechts, maar de wandelroute gaat door een klaphekje heen verder over een grasdijk. Gelukkig is het gras kort, de bodem droog en zijn de schapen die hier rondlopen vriendelijk!

Na verloop van tijd zie ik de Zoetermeerse Plas aan de rechterkant, maar ik mag eerst nog een stuk de grasdijk volgen, voorbij een gemaaltje, bruggetje over en langs een infobord van het Noordelijk Plassengebied. Daarna verlaat de route de grasdijk, en word ik door een nat weiland naar het Prielenbos gestuurd. Het lukt me om droge voeten te houden, maar dat viel nog niet mee, het is hier behoorlijk drassig.

 

Iets verderop is daar Boerderij 't Geertje, met biologische koeien, varkens en geiten. Het is een drukte van belang, veel moeders met kleine kinderen, er zijn natuurlijk jonge geitjes en varkentjes, dus volop genieten voor dat jonge grut. Bij de uitgifte van melkflesjes staat een complete file…… In het restaurant is het wat rustiger, en ik heb snel een kopje koffie met een plak lekkere cake erbij. In het zonnetje op het terras ga ik daar even van genieten, ik zit hier op ruim 13 kilometer.  

 

De route gaat verder langs de Noord Aa, ik kom ook nog twee schapen met lammetjes “in het wild” tegen en dan verlaat ik definitief het gebied van Zoetermeer. Via de Geerweg en een noodbrug naast een in aanbouw zijnde nieuwe brug kom ik het Korte Kerkepad. En hoewel kort is dit wel een pad wat mij uitermate kan bekoren! Smal, verhard, rechtuit, en dwars door de weilanden. Ik geniet, temeer daar ik hier het windje lekker schuin achter heb.

Na het Kerkepad kom ik op de Uiterdijk te lopen en die mag ik een heel stuk gaan volgen richting Weipoort. En ook deze weg vind ik heerlijk wandelen. De uitzichten zijn super Hollands, weilanden, watertjes, lentebloemen, oude boerderijen en gelukkig heel weinig verkeer. Ik kom langs IJsboerderij de Jong, dat herken ik van een andere tocht en ik weet dat ze daar ook koffie hebben. En zo zit ik vrij snel na de vorige rust weer heerlijk aan een bakkie. En ik kon hier zowaar ook een stempeltje voor m'n wandelboekje versieren!

 

  Hierna vervolg ik de Uiterdijk weer, tot ik op het punt kom (na ca. 18 km), waar ik de route moet verlaten om naar Zoeterwoude-Dorp te lopen waar Kiaatje staat. Dat is nog ruim 2 kilometer en hier wandelend zie ik dat er nu toch wat meer wolken in de lucht komen. Ik heb dus goed gegokt door zo vroeg op pad te gaan en eerlijk gezegd vind ik dit ook prettiger dan zo laat starten, ik ben toch wel echt een ochtendmens hoor.

 

Dan wandel ik Zoeterwoude-Dorp binnen en via wat straatjes kom ik uiteindelijk bij de sporthal terecht, waar ik vanmorgen Kiaatje heb achtergelaten. Ik heb er weer een prachtige wandeling opzitten, in totaal is het ruim 20 kilometer geworden, mooie dagafstand voor dit soort wandelingen! Het is nu natuurlijk pas begin van de middag, dus van files heb ik geen last en ik ben lekker snel thuis. Na twee etappes kan ik wel stellen dat dit een pad naar m'n hart is!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!