De dijken op, de polders in
vanuit Schiedam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na dat heerlijke lente-achtige tripje op het Grebbeliniepad sloeg het weer in n klap om. In plaats van lente leek het opeens wel herfst. Regen, heel veel regen en wind, heel veel wind! Ik besloot dan ook om zaterdag lekker thuis te blijven en aan m'n verslag en foto's van het Grebbeliniepad te gaan werken. Maar voor zondag waren de berichten alweer een stukje beter en begon het toch alweer te kriebelen. Hoezo werkt wandelen verslavend????

 

Ik koos een tochtje uit in de serie “De dijken op, de polders in” van Hans Hartmann Wandelingen. Dat zijn leuke wandeltochtjes voor de zondag, wat latere starttijden (vanaf 10.30) en niet zulke lange afstanden (5-10-15 km). De routes worden weliswaar niet gepijld, maar je krijgt een heel duidelijke routebeschrijving mee plus een plattegrondje. En voor trouwe deelnemers is er tegenwoordig de service dat je desgewenst de track voor in je GPS gemaild kunt krijgen. Nou, als je dn nog verkeerd loopt……..

Rond 10 uur zondagochtend regende het nog een beetje, maar volgens Buienradar zou het na elven droog worden en zo vertrok ik rond 11 uur naar Schiedam, waar de tocht van vandaag gehouden werd. De start was op een steenworp afstand van waar m'n broer en schoonzusje wonen, dus een adresje voor een bakkie na afloop had ik alvast! De inschrijving was buiten bij een natuurcentrum, Boshoek genaamd. Natuurlijk heb ik even een babbeltje gemaakt met Hans en kennis gemaakt met zijn vrouw.

 

Toen ging ik gewapend met routebeschrijving en GPS de polders rond Schiedam in. Maar niet nadat ik met nog veel meer andere mensen en kinderen “ach gosh” had geroepen bij een aantal pasgeboren lammetjes. Het wordt echt lente nu, hoewel de wind die er nog steeds stond toch wel heel erg aan de herfst doet denken! Na een klein stukje door het Kethelpark gingen we dan echt de uitgestrektheid van de polders in.  

 

Het was heerlijk wandelen, de route was een leuke mix van verhard en onverhard, mooie schelpenpaadjes door wuivend riet, grasdijkjes, asfaltfietspaden, kortom, er was voor ieder wel wat moois. Alleen die wind…….. Gelukkig had ik hem veel van de route een beetje van opzij, maar de stukken dat je hem pal tegen had, poeh poeh, dat was wel ff afzien en ik moest zelfs af en toe even stil staan om op adem te komen!

Misschien dat het door die harde wind kwam, maar na een tijdje werd de lucht min of meer open getrokken en kwam er steeds meer blauw tevoorschijn. Het zonnetje deed dapper z'n best om die stukjes blauw op te zoeken en als dat lukte zag de wereld er opeens veel vrolijker uit. En we bleven maar door die polders wandelen, het is bijna niet te geloven dat je zo dichtbij grote steden als Rotterdam, Schiedam, Delft en Den Haag nog zoveel open gebied hebt!

 

  Op weg naar de Kandelaarweg is daar een (voor mij) geheel nieuw uitkijkpunt en natuurlijk klim ik daar even bovenop. Het uitzicht over de polders is hier ng mooier (en de wind blaast hier ng harder…..) Net terwijl ik een filmpje van het uitzicht sta te maken komt er een hele rij paard-en-wagens voorbij gereden. Wat een leuk gezicht en wat een mazzeltje dat ik nu net bovenop die berg sta! Natuurlijk maak ik er ook de nodige foto's van!

 

Op de Kandelaarweg aangekomen gaan we daar al gauw weer af, via de Vlinderroute een stukje jaagpad langs de Delftse Schie. Op een bankje dat hier lekker helemaal uit de wind staat, las ik even een korte bankjesrust in. Bij de Keersluis verlaten we de Delftse Schie en gaan langs een ander watertje terug richting Schiedam. Dit stukje gaat helemaal tegen de wind in, en is best een beetje heftig! Aan het eind gaan we onder de spoorbrug door, door het gehuctje Windas en dan komen we uit in het Beatrixpark.

De route kronkelt daardoorheen, en als we eenmaal het park uit zijn is het niet ver meer naar Kethel, waar we door de oude straatjes lopen en langs een mooie waterpomp en de kerk komen. Direct als we Kethel weer uitgaan is daar de Boshoek weer, en met een mooie terugblik op het oude dorpje Kethel besluit ik deze tocht. Natuurlijk bedank ik Hans voor de leuke tocht, we praten nog een beetje na en dan ga ik inderdaad een drankje doen bij Henk en Marjan. Mooie afsluiting van een leuke wandeltocht!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!