De Poldermars in Ooij

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Net zoals de Ooievaarstocht in Gorssel van vorige week, was de Poldermars in Ooij ook een tocht die al heel lang op m'n “to-do-lijstje” stond! En net als verleden week werd er voor deze zondag goed weer voorspeld, en dus heb ik ook deze lange reis aangevangen. Niet zo lang als verleden week, Ooij ligt “maar” 136 kilometer verderop en geen 176….. Maar goed, het blijft een eind rijden! Omdat er om 8 uur gestart mag worden, vertrek ik om kwart over zes van huis, wederom met een beker koffie.

 

Als ik in Ooij arriveer blijkt het al behoorlijk druk te zijn en ik zie ook al wandelaars die al op pad gaan, hier dus gelukkig geen “vasthouden tot 8 uur”. Ik rijd een rondje op zoek naar een parkeerplekje en zet Kiaatje uiteindelijk in de lange rij van bermparkeerders. Wel alvast in de goede richting, zodat ik vanmiddag z weg kan rijden. In het startbureau gaat de inschrijving een beetje langzaam en ik ben blij dat er niet zoveel mensen voor me staan.

Maar dan ben ik toch in het bezit van een controlekaart en de routebeschrijving. De beschrijving van de 20 km en de 30 km staan gezellig saampjes op n kant van een Aviertje, waarbij de 30 km precies vier omschrijvingen langer is dan de 20 km. Lange stukken verzekerd dus! Maar ik doe toch nog maar een dagje verstandig en houd het bij de 20 km. Wel vind ik het jammer dat er bij geen van de tochten die ik deze weken uitkies een 25 km zit. Maar ja, dat komt wel weer!

 

En dan ben ik op pad, en ontdek dat dit inderdaad met recht een Poldermars genoemd kan worden! Wat een heerlijke uitzichten en wat een mooi land, lange platte asfaltwegen en dat alles overgoten door een vriendelijk zonnetje, ik loop volop te genieten! We komen door kleine dorpjes met leuke namen, dus m'n plaatsnaambordenverzameling wordt vandaag weer uitgebreid! Ook kom ik (in Ooij nog) langs een kerkje met een huis eraan vast, of is het andersom?  

 

Na ca. 9 kilometer is er een eerste rust bij een restaurant bij een molen, de Thornse Molen. Ondanks dat het best een drukke tocht is heb ik toch gauw een kopje koffie te pakken en strijk aan een tafeltje op het terras neer. Heerlijk zo in het zonnetje! Terwijl ik van m'n koffie geniet, zie ik opeens een bekende aan komen lopen, Aaf Peters. Toch leuk dat je overal bekenden tegenkomt!

Na de koffie gaat het weer verder, we komen langs een natuurgebiedje en even later gaat het de polders weer in richting het dorpje Leuth. Daar staat opeens een rust aangegeven die niet op de routebeschrijving vermeld staat, maar die zit al na 3 kilometer na de Thornse Molen. Ik besluit maar door te lopen naar de rust die wel op de routebeschrijving staat, hoewel ik niet weet hoe ver dat nog is. Dat vond ik het enige minpuntje van vandaag: dat er geen tussenafstanden bij de rusten stonden!

 

  Na Leuth gaan we op een gegeven moment de Erlecomsedam op en daar zijn we tot vlak voor de finish niet meer van afgekomen. Een prachtige dijk, met schitterend uitzicht over het water. Nadenken hoefde niet meer, het was gewoon rechtdoor lopen en de borden naar “Oortjeshekken” (de tweede rust) volgen. Maar op een gegeven moment was ik alweer zowat terug in Ooij, en nog steeds geen rust gezien. Ik zou hem toch niet gemist hebben?

 

En opeens was daar een onverwachte wagenrust. Grote tent, met van alles te koop, koffie, fris en lekkers. Nou, daar zei ik geen nee tegen en met een koffie en een gevulde koek ben ik er lekker even bij gaan zitten. Later zag ik daarvan een fotootje op facebook terug, en die heb ik natuurlijk even gepikt en tussen mijn eigen reportage gezet. De foto is gemaakt door Gr Kingma, die ik ken van een de Facebookgroep Wandelvrienden. Leuk!

Na de wagenrust is het nog ca. anderhalve kilometer naar de rust bij Oortjeshekken en daar zit ik in totaal op 18 km. Na die wagenrust heb ik geen behoefte meer aan koffie, maar even naar de wc is wel lekker voor de laatste kilometers. Daar heeft men geen bezwaar tegen, dus opgelucht kan ik weer verder. Nog een stukje dijk (komt geen eind aan, die dijk) rondom Ooij en dan eindelijk verlaten we de dijk en gaan terug richting de start.

 

Ik kom weer langs de leuke woonhuis-kerk en in Ooij maken we nog een heel klein ommetje door het dorp, waarbij ik nog een mooi beeldje op de foto kan zetten. Dan ben ik weer terug, de totaalafstand is iets langer dan 20 km, maar veel scheelt het niet. Ik meld me af en vertel dat ik heb genoten van de tocht (als polderliefhebber was die op m'n lijf gesneden natuurlijk) en dat ik met goed weer graag volgend jaar terug kom!  

 

Ik zoek Kiaatje weer op, en kan inderdaad direct via de goede kant Ooij verlaten. De terugreis gaat voorspoedig, eigenlijk hetzelfde als die dijk van daarnet: n lange rechte weg (A15) en ik ben weer thuis! De derde wandeldag op een rij, ik heb er weer van genoten!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!