Het Groene Hart Pad
van Delft naar Zoetermeer

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Hoewel ik het wel vaak een gedoe vind met het uitzoeken van openbaar vervoer, begin ik het wandelen van wandelpaden steeds leuker te vinden! Zo leuk, dat ik weer een nieuw boekje heb gekocht, het Groene Hartpad dit keer. Zoals de naam al zegt is dit 192 kilometer lange wandelpad een rondwandeling door het Groene Hart. De eerste dag zou met het openbaar vervoer niet zoveel problemen opleveren, die liep van NS-station Delft naar NS-station Zoetermeer.

 

Voor vrijdag 10 maart waren de weerberichten gunstig, er zou veel zon zijn en hooguit wat hoge bewolking. En dus vertrok ik met Kiaatje naar metrostation Hoogvliet, daar de metro naar Schiedam en vandaaruit met de trein naar Delft. Iets over negen arriveerde ik daar en kon ik beginnen aan dit nieuwe avontuur.

Het boekje van het Groene Hartpad is vrij oud, maar op internet (bij Wandelnet.nl) kan je van alle etappes de track downloaden en natuurlijk had ik dat gedaan. Vooral het eerste deel door het oude centrum van Delft heen, heb ik daar erg veel plezier van gehad, want de routebeschrijving klopte niet erg meer. Ook was er markering van het pad aangebracht en dat was best goed gedaan. Maar persoonlijk vond ik het toch niet goed genoeg om blindelings de route te kunnen volgen. Kortom: ik was erg blij met het blauwe lijntje op m'n GPS!

 

Delft is natuurlijk bekend gebied voor mij, niet alleen komen al m'n voorvaderen ervandaan, maar ik heb ook een keer een Voetstappentocht voor het Walkers4Walkers-forum georganiseerd vanuit Delft. Daar had ik toen ook een stadswandeling aan vastgeplakt, en daarvoor heb ik veel door de oude binnenstad gezworven. Ik kwam dan ook diverse bekende plekjes tegen, zoals natuurlijk de Markt met het mooie stadhuis en de imposante Nieuwe Kerk.  

 

Even daarvoor was ik al langs de immens scheefstaande Oude Kerk gekomen en daar een heel leuk koffietentje (het Stadskoffyhuis) gevonden. Na al dat gereis met auto, metro en trein had ik wel trek in een bakkie en zo zat ik na 600 meter al aan de koffie! Maar na de koffie en de sightseeing ging de route via leuke grachtjes en een snoeperig oud straatje richting de Oostpoort.

Prachtige oude poort is dat toch, en ik heb daar weer diverse foto's gemaakt. Schitterend zo in het zonnetje! Via deze poort verlaat de route dan Delft en via een onderdoorgang onder de A13 door, wandel ik de Delftse Hout in. De Delftse Hout maakt deel uit van een uitgebreid groengebied tussen Delft en Zoetermeer, samen met de Balij en het Bieslandse Bos.

 

  Dat staat dus garant voor een flink aantal mooie kilometers en ik loop te genieten van de mooie kleuren die het bos inmiddels begint te krijgen. Over de bomen hangt al een groen waasje en overal schieten de krokussen en de narcissen uit de grond. De markering is op dit deel van de route een stuk beter te volgen dan in de stad, niet alleen is er op palen en borden gemarkeerd, maar soms ook met verf op bomen. De rood-gele kleuren van dit streekpad komen prachtig uit en vallen goed op.

 

Na zo'n 6 kilometer kom ik langs de gezellige uitspanning Het Rieten Dak, het is inmiddels zulk lekker weer geworden dat er al aardig wat mensen op het terras zitten. En ja, ik zwicht ook. Tenslotte is het vandaag maar een afstand van ca. 16 kilometer, dus ik heb alle tijd voor koffie! En al gauw zit ik dan ook met een lekker bakkie van het prachtige uitzicht over een watertje te genieten.

Het pad gaat verder door het Bieslandsebos en ook hier zijn bekende plekjes van de Voetstappentocht. Op een gegeven moment wil m'n GPS me dwars door de weilanden sturen, er staat geen markering en de routebeschrijving zegt ook dat ik gewoon het bospad moet volgen. Toch wurm ik me even dwars door een stukje bos heen om te gaan kijken, maar een pad door de weilanden heb ik niet kunnen vinden, alleen een sloot met een wiebelplank. Nou, daar wou ik echt niet overheen!

 

Gelukkig kwam m'n blauwe lijntje even verder weer samen met de route en de markering was er ook weer. Ik hou het maar op een afwijking in m'n GPS! Een stukje verder kreeg ik wel trek in wat te eten en heb ik een bankjesrust ingelast, waar ik m'n crackertjes heb opgegeten en een Wicky heb gedronken. En met de camera op een ministatiefje heb ik zowaar twee leuke scheve selfies gemaakt!  

 

Helaas was het wel steeds meer gaan bewolken, plaatjes met mooie blauwe luchten zoals in het begin zaten er niet meer in! Wel een mooie omgeving, ik kwam door een erg drassig gebied en zag zelfs paaltjes staan van een laarzenpad, de schrik sloeg me al om het hart, maar gelukkig volgde de route gewoon de asfaltpaden. Op een paar kleine blubberstukjes na is de hele route prima te doen geweest!

Ik verliet inmiddels definitief de route van de Voetstappentocht en kwam aan de rand van Zoetermeer uit, op het terrein waar de Floriade is geweest. Ik wist dat het nu niet ver meer was en heb nog heel even een korte bankjesrust ingelast. Daarna ging het over het Floriadeterrein verder. Ik kwam over een breed wandelpad, waar vreemde uitkijktorens stonden, en langs een typisch flatgebouw.

 

  Onder wat bomen stonden daar opeens enorm grote krokussen, die zagen er zo mooi uit dat ik nog even volop foto's heb lopen maken, schitterend! Ja, en toen was het eigenlijk linea recta naar het station. Dat kende ik bijna niet terug, ik ben er in m'n middelbare schooltijd in Voorburg vaak geweest omdat ik een vriendinnetje in Zoetermeer had, maar het ziet er nu heel anders uit!

 

Leuk is wel de grote waterpartij met verschillende niveaus voor het station, daar zaten zowaar een paar watervogels in te badderen, dus die kon ik nog mooi even op de foto zetten. En toen was ik aan het eind van dag één. GPS bleef staan op bijna 18 km (gek hè, die afstanden zijn altijd te lang op wandelpaden!) en toen was het wachten op de trein. Met twee overstappen (Gouda en Rotterdam) was ik toch vrij snel weer in Hoogvliet. Ik heb het een erg leuke tocht gevonden, dus ik kan met recht zeggen: wordt vervolgd!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!