NS-stadswandeling Rotterdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Tegenwoordig (sinds 2010) maakt Rozenburg deel uit van Rotterdam en woon ik dus ook officieel in Rotterdam. En toch heb ik nog steeds geen echte stadswandeling door Rotterdam gemaakt! Ik vind dat ik dat verzuim maar eens goed moet maken en ga op internet op zoek naar een leuke route. Al gauw stuit ik op een NS-wandeling van ca. 15 kilometer, die er pico-bello uitziet. Als ik de route zo bekijk, zitten er natuurlijk veel bekende plekjes in, maar toch ook plekjes waar ik eigenlijk nooit kom.

 

Voor vrijdag de 20ste januari wordt er prachtig, koud winterweer voorspeld, en ik besluit om die dag dan maar gelijk voor m'n wandeling te prikken. Ik rijd met de auto naar Hoogvliet, waar ik Kiaatje bij het metrostation parkeer en reis verder met de metro naar Rotterdam. En natuurlijk, het is een NS-wandeling, dus er wordt gestart bij het mooie nieuwe Centraal Station. Ik ben er inmiddels al vaak geweest, maar ik blijf het een prachtig gebouw vinden!

De route loopt via het Weena, de Essenburgsingel (waar bravoure-achtige schooljongens het ijs uitproberen, gelukkig zakt er niemand doorheen), de statige Heemraadsingel en de Coolhaven naar het historische Delfshaven. Ik loop te genieten van alles wat ik tegenkom onderweg en van het heerlijke winterweer. Weliswaar koud, maar er staat weinig wind en in het zonnetje is het prima uit te houden.

 

In Delfshaven aangekomen ga ik eerst een bakkie koffie doen bij de oude stadsbrouwerij “De Pelgrim”, waar nu een restaurant is gevestigd. Daarna geniet ik van het oude stadsgedeelte, ik bewonder de Pelgrimskerk, de oude Henkes Distilleerderij, molen de Distilleerketel en natuurlijk de fraaie oude schepen in de Haven. Vanuit de verte kan ik ook nog het beeld van Piet Heijn vereeuwigen, die werd hier in Delfshaven geboren.  

 

Na het opsnuiven van deze historie wandel ik verder en kom in wat moderner havens terecht, de St. Jobshaven en op de Lloydkade. Hier bewonder ik oude pakhuizen en wandel uitgebreid om het mooie Slavernijmonument heen. Natuurlijk zet ik bolders met de nummers 13 en 17 op de foto, met de haven als mooie achtergrond. Langs de Puntegaal (PlukMeKaal) straat met het belastingkantoor gaat het richting de Euromast.

Hier houd ik even stil om een vingerhoedje te kopen, maar ik ga de Euromast niet op, dat zou veel te veel tijd gaan kosten! Ik ga de voetgangersbrug over de ingang van de Maastunnel over en kom in het park bij de Euromast. Daar “beklim” ik de Parkheuvel en heb vandaar mooi uitzicht over de Nieuwe Maas. Ik daal de heuvel weer af en loop verder langs het water richting de Veerhaven.

 

  Daar krijg ik al uitzicht op de beroemde skyline van Rotterdam, het zogenaamde “Manhattan aan de Maas”. Het plaatje is voor mij helemaal compleet als ik die skyline met meerpaal nummer 17 op de foto kan zetten! Ook in de Veerhaven zelf zijn er mooie plaatjes te maken van oude schepen met een hypermoderne achtergrond, altijd leuk! Ik zet ook nog even het Wereldmuseum op de foto en ga dan op zoek naar de watertaxi om over te steken naar Hotel New York.

 

En ja hoor, daar ligt een klein bootje en ik kan direct mee naar de overkant. Ik ben de enige passagier en kan dus een gezellig praatje maken met de schipper. Die dendert door het water en door de boeggolven van een groot schip dat net voorbij is gevaren, zodat het bootje als een gek op en neer golft. Wildwatervaren is er niks bij! Toch lukt het me om een paar foto's vanuit het bootje te maken, van de Erasmusbrug en van Hotel New York met de aangrenzende hoogbouw.

Het is maar een kort overtochtje, maar ik heb ervan genoten! Alternatief voor de oversteek is over de Erasmusbrug lopen, maar ik vond dit veel leuker! Ik ga even bij Hotel New York binnen kijken, maar vind het veel te druk voor een koffiepauze en wandel verder over de cruiseterminal naar de mooie Erasmusbrug, alias “De Zwaan”. Daar aan de voet zit een klein restaurantje, Vers 010, waar het veel rustiger is en waar ik dus wel even lekker aan de koffie ga.

 

Na de koffie gaat het verder langs het water, ik kom langs het indrukwekkende Kindermonument, ter nagedachtenis aan kinderen die hier in oorlogstijd naar de concentratiekampen zijn vervoerd en wandel onder het Poortgebouw door. Over de Koninginnebrug (met uitzicht op de Hef zonder Val, vreemd hoor!) wandel ik naar het Noordereiland en klim daar het oude talud van de spoorweg op. Prachtig uitzicht op de rode Willemsbrug.  

 

En dan steek ik over de Willemsbrug weer de Maas over en kom aan de andere kant bij de oude Haven uit, met het Witte Huis, ooit de hoogste wolkenkrabber van Europa, en modernere bouw, zoals de kubuswoningen en de Markthal. Overigens wist ik niet dat ik hier zo dicht bij de Markthal was, anders had ik de route er wel even doorheen laten lopen. Maar goed, ik wandel nu over de Wijnhaven naar de Leuvehaven, waar ik natuurlijk even uitgebreid het beroemde beeld “de Verwoeste Stad” van Ossip Zadkine op de foto zet.

De route gaat nog even langs het Museumpark en daarna kom ik op het Eendrachtsplein terecht. Hier ben ik pas geleden nog geweest tijdens mijn bezoekje aan de tentoonstelling over de Maastunnel. Toen was me het grote spandoek met de “onvergetelijke koffie” van Heilige Boontjes me opgevallen en nu besluit ik om eens te gaan kijken of die koffie inderdaad onvergetelijk is. Nou, hij was heerlijk en ook het chocolade-kokos-marshmallows-ding wat ik erbij genomen heb.

 

  Met al dat bekijken en fotograferen van dingen en drie koffiepauzes was het inmiddels heel laat in de middag geworden en de zon begon richting de horizon te zakken. Dat zette de gebouwen van de Delftse Poort en het daarvoor gelegen Calypso in een prachtige roze-rode gloed en ook daarvan heb ik op de laatste kilometer van deze tocht lopen genieten. Vlak voor het eind kon ik ook nog de Rotterdamse vlag bij het verzetsmonument op de foto zetten!

 

En dan ben ik weer terug bij het Centraal Station, een prachtige stadswandeling zit erop. En niet omdat ik nu eigenlijk ook een beetje Rotterdammer ben, maar dit is toch wel één van de mooiste stadswandelingen die ik gelopen heb. Rotterdam is een schitterende stad, waar historie, oorlogsverleden en moderne architectuur hand in hand (kameraden) gaan. Ik kan het iedereen aanbevelen om deze wandeling te gaan lopen, ik heb in ieder geval van begint tot eind lopen genieten!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!