Groene Wissel Barendrecht
't Waaltje

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na zaterdag een Groene Wissel in Brielle gelopen te hebben, moest ik zondag weer in het startbureau aanwezig zijn bij de Winterserie van de RWV. Daar verzorg ik de uitslagen van het wedstrijdwandelen. Ook leuk en gezellig om te doen, maar ja, van zelf wandelen komt er dan op zo'n zondag niks! Vandaar dat ik besloot om maandag ook weer een Groene Wissel te gaan lopen en wel vanuit Barendrecht.

 

Ook dit is een korte route (en dichtbij), speciaal uitgezocht omdat ik eerst 's morgens naar de dokter moest. De laatste keer bij de controle was m'n bloeddruk veel te hoog en dat moest nu opnieuw gemeten worden. Gelukkig was het nu een stuk lager dan vorige keer, maar toch nog aan de hoge kant. Best vreemd want mijn bloeddruk is altijd prima in orde geweest. Volgende maand weer een afspraak om dan nog een keer te kijken.

Maar goed, na thuis een bakkie gedaan te hebben, toog ik naar Barendrecht om daar bij het station aan de Groene Wissel te beginnen. Barendrecht blijkt een heel groot station met een hele grote parkeerplaats te hebben, er was dus nog plek zat voor Kiaatje! De treinen rijden hier door een tunnel en boven op het tunneldak is een heel park aangelegd, waardoorheen ik de eerste kilometer afleg. Leuk en apart stukje!

 

Het is dan nog heerlijk zonnig, maar ik zie de zon toch al een beetje schuilgaan achter de wolken. Jammer hoor, met een zonnetje ziet alles er veel leuker uit! Deze route staat in het teken van de afgedamde rivier de Waal door het eiland IJsselmonde. Ik loop dus veel langs het water en kom door de polders Ziedewijde en Rijsoord. Zelfs een klein stukje onverhard, net lang genoeg om leuk te blijven!  

 

Buiten Barendrecht kom ik ook door de dorpjes Heerjansdam en Rijsoord. In Rijsoord zit ik op ca. 8,5 km en hier heb ik de mazzel dat ik zowaar op de maandag aan de koffie kan. Ik kan uiteraard wel 12 kilometer aan één stuk lopen, maar een bakkie gaat er altijd in natuurlijk! Ik kom ook nog langs een prachtige molen, die dit keer nu eens niet “De Hoop” heet, maar de Kersenboom.

 

  Als ik na de koffie aan de andere kant van de Waal (bijgenaamd het Waaltje en dus een heel andere Waal dan de Waal bij Nijmegen!) terug richting Barendrecht loop, kom ik opeens langs een plek waar een monument staat dat hier de capitulatieovereenkomst op 15 mei 1940 door Generaal Winkelman werd getekend! Nooit geweten dat dat hier gebeurde. Er staat ook een beeld van de generaal en een strook met de tekst ”Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel”. Interessante plek!

 

Nog een fietspad langs wat weilanden en dan een laatste stukje over een bedrijventerrein, gelukkig niet zo lang en dan zit dit korte tochtje er weer op. Best leuk geweest, ik heb weer wat geschiedenis geleerd en ik heb na het doktersbezoek nog lekker een paar uurtjes buiten kunnen spelen. Jammer dat het zonnetje na een hoopvol begin toch verdween, maar het is gelukkig wel droog gebleven, geen winterse buien vandaag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!