Groene Wissel Brielle
Tussen Vestingstad en Batterijgeschut

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Onderweg naar Leerdam, om daar weer eens een wintertochtje te gaan lopen, kreeg ik de ene winterse bui na de andere voor m'n kiezen. De weg en het landschap daaromheen werden steeds witter. En sinds ik mijn arm gebroken heb bij een val in de sneeuw, ben ik panisch om met gladheid te wandelen! Enfin, ik ben omgekeerd en ben (heel voorzichtig, want het waren echt enorme buien…..) terug naar huis gereden.

 

Daar eerst maar even van een lekker kopje koffie zitten genieten en toen bekeken of ik nog wat leuks in de buurt kon wandelen, want hier in de buurt was er geen sneeuw te bekennen! En zie: ik had al eens de beschrijving van een Groene Wissel in Brielle uitgeprint, 14 km lang. Dat zou dus een mooi tochtje zijn om wat later op de ochtend op te starten.

Het beginpunt van Groene Wissels ligt altijd bij een station of bushalte, dus nu ook, en dat betekende dat je in Brielle zelf moest starten. Dat vond ik eigenlijk niet zo leuk, ik wilde liever halverwege de route door Brielle komen om daar een bakkie koffie te kunnen doen. Dus heb ik een startplekje wat verder op de route opgezocht en de parkeerplaats bij restaurant De Kogeloven bleek prima op de route te liggen!

 

Daar aangekomen verdween helaas het zonnetje achter dikke grijze wolken, maar voorlopig was het nog droog en och, ook die grijze luchten waren best mooi! Hoewel ik het eigenlijk niet verwacht had, had deze Groene Wissel toch nog wat verrassingen voor me in petto. Naast de asfaltpaden die we meestal tijdens tochten in Brielle bewandelen, blijken er ook leuke grasdijken te liggen en zelfs een mooi kronkelend bospaadje door het Molecaten Park.  

 

Daar was ik nog nooit geweest, er stond ook een onduidelijk bord bij de slagboom, ik ben er nog steeds niet uit of je nou wel of niet in de winter dat terrein op mag! Wel was er een waarschuwing dat er hier vaak met politiehonden wordt getraind, dus ik heb m'n oren gespitst gehouden. Voor politiehonden heb ik een heilig ontzag, heb eens naar zo'n training staan kijken en dat is niet mis.

Na dit park kwam ik uit bij de Kruiningergors, maar vanaf een heel andere kant dan normaal. Vanaf dit punt ging het de open weilanden in en net op dit moment kwam er een pikzwarte lucht aanzetten. Omdat de zon erbij scheen leek de lucht nog zwarter dan hij in werkelijkheid al was, een prachtig contrast met de zonbeschenen voorgrond. Ik heb er dan ook enthousiast foto's van lopen maken, maar hield er wel rekening mee dat de bui me in zou halen.

 

  En dat gebeurde inderdaad, een enorme hagel- en natte sneeuwbui trok over me heen. Gelukkig liep ik op dat moment met de wind in de rug, dus ook de hagel kletterde tegen m'n achterkant. Met deze wind heeft een paraplu geen enkele zin en ook een poncho aanwurmen is geen optie. Ik zette m'n kraag dus maar op om geen hagel in m'n nek te krijgen en bezat mijn ziel in lijdzaamheid. Maar zoals altijd met deze heftige buien trok hij vrij snel over en zag ik hem al gauw in de verte wegtrekken.

 

Op weg naar Brielle kreeg ik nog één keer zo'n bui over me heen, maar daarna heb ik het droog gehouden. Vlak voor Brielle was er wel een weg afgesloten wegens werkzaamheden en ook wandelaars konden er niet langs. Hierdoor moest ik een eigen rondje door Brielle verzinnen, de route is er een kilometertje korter door geworden. In Brielle heb ik een nieuw Zuid-Hollands vlaggetje gekocht en heerlijk een bakkie gedaan bij de Hoofdwacht.

Het laatste stuk ging min of meer linea recta langs de Brielse Maas terug naar de Kogeloven. De zon scheen, de wind kwam weliswaar van voren, maar zonder hagel was dat best te doen, en het uitzicht over het water was heerlijk. Met tochten vanuit Brielle loop je dit stuk eigenlijk meestal andersom, dus nu kreeg ik toch weer een heel ander beeld van de omgeving. En toen was ik na 13 km weer terug bij Kiaatje, ondanks het mislukte begin onderweg naar Leerdam, heb ik toch een leuke dag gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!