De Eindejaarstocht in Puurs
BelgiŽ

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is het alweer Kerstmis geworden! Zoals gewoonlijk komt de familie bij mij op 2e Kerstdag brunchen en dan kan ik natuurlijk niet weg. Op 1e Kerstdag wordt er in Nederland nergens een wandeltocht georganiseerd, maar wel in BelgiŽ! En zo wijk ik al een aantal jaren steevast uit naar onze zuiderburen op 1e Kerstdag!

 

In 2011 liep ik in Puurs de Eindejaarstocht, die wordt altijd op de laatste zondag van het jaar georganiseerd en dat hoeft natuurlijk niet altijd met Kerstmis te zijn! De andere jaren liep ik de Kersttocht vanuit Opwijk. Maar nu viel de Eindejaarstocht dus wel weer op 1e Kerstdag en zo toog ik na 5 jaar weer naar Puurs. Verandering van spijs doet eten, toch?

Na het overheerlijke kerstdineetje bij Jan en Elly op Kerstavond en een korte nachtrust vertrok ik rond 6 uur richting BelgiŽ. Heerlijk rustig en nog stikkedonker op de wegen natuurlijk en zo arriveerde ik al rond halfacht in Puurs. De start was snel gevonden en ik kon nog vlakbij het startbureau parkeren. De inschrijving was al bezig, dus ik meldde me aan, kocht een sticker voor m'n wandelboekje en een paar consumptiebonnetjes voor in de rusten.

 

Zoals gebruikelijk in BelgiŽ krijg je geen routebeschrijving mee (er is dan ook uitstekend gepijld) en hangt er in het startbureau een plattegrond van de route, met aangegeven waar en op welke afstanden de rustposten zitten. Het bleek dat we dit keer vier lussen gingen lopen, resp. 7,5, 7,3, 4,3 en 4,5 km lang. En dus zouden we drie keer terugkomen in het startbureau voor een rust. Misschien is het toch ook in BelgiŽ lastig om op 1e Kerstdag rustgelegenheden te vinden?  

 

Toen ik van start ging voor de eerste lus was het nog steeds hartstikke donker en een eerste fotootje van een kerstboom met afgrijselijk blauwe lampjes mislukte dan ook op zo'n leuke manier dat het best nog een grappige foto is geworden! Ook het natuurgebiedje waar we direct na de start doorheen kwamen was nog te donker voor foto's dus heb ik tweemaal een foto met flits gemaakt, best een leuk effect!

Daarna werd het dan gewoon licht, maar helaas bleef het wel een grijze en qua weer dus saaie dag. Het parcours was leuk, een gevarieerde mix van verhard en onverhard en ondanks de vier lussen toch niet al teveel dezelfde stukjes. We kwamen weer langs de aparte watertoren van Puurs en dwars door het centrum langs de grote kerk en toen ik voor de eerste keer terug kwam bij de start bleek dat we eigenlijk niet vanuit Puurs, maar vanuit Kalfort wandelden!

 

  In het startbureau wisselde ik m'n eerste consumptiebon in voor een kopje koffie. Het was gezellig druk, omdat het startbureau natuurlijk tevens rustpost was. Ook kwam ik hier bekenden tegen, Patrick en Linda waren er, evenals Steven en zijn vrouw. Leuk dat ik ook Belgische wandelvriendjes heb! We wensen elkaar prettige feestdagen en bekijken op onze wandelagenda's of we elkaar de komende tijd nog tegen gaan komen.  

 

Dan ga ik op pad voor Lus B, daarin zit naar verhouding vrij veel onverhard en zelfs een stukje modderpad. Toch is het allemaal goed begaanbaar, dus mij hoor je niet mopperen vandaag. Ook al niet omdat ik een nieuw pufje door de dokter voorgeschreven heb gekregen. Dat werkt fantastisch, ik heb tweemaal zoveel lucht als in de afgelopen tijd! Ik loop er met volle teugen (letterlijk en figuurlijk dus) van te genieten!

Als ik weer terug ben in het startbureau zitten de grote lussen erop. Het blijkt dat er om 11 uur al 453 deelnemers zijn! Er is levende muziek in het startbureau, het is nog steeds gezellig druk en ik trakteer mezelf op een kopje koffie met een stuk kersenvlaai erbij. Voor die vlaai moet ik eerst weer een apart muntje gaan kopen, want die kan niet op een koffiebonnetje. Gelukkig stond er geen al te lange rij….

 

  Dan ga ik op pad voor Lus C en die blijkt voor een gedeelte binnen Lus B te lopen. Waar we op Lus B langs Domein Coolhem liepen, gaan we daar nu een ommetje doorheen maken. Leuk stukje met onverharde paadjes, watertjes (in BelgiŽ niet zo alom aanwezig als in Nederland) en bruggetjes. Ook een paar leuke bomen barstensvol met vogelhuisjes. En hoewel ik een echte asfaltliefhebber ben, moet ik toch eerlijk zeggen dat ik dit een heel leuk stukje route vond!

 

Weer terug in het startbureau staat de deenemersteller inmiddels op 577 en maak ik me (na nog een kopje koffie) op om aan de vierde lus te beginnen. Deze gaat weer een beetje de andere kant op en ook hierin wisselen stukjes onverhard en verhard elkaar op een leuke manier af. Vlak voor ik voor de laatste keer terug kom bij de start kom ik langs een kerkje met een paar prachtige gebrandschilderde ramen en dan zit deze Eindejaarstocht op 1e Kerstdag er weer op.

Afmelden hoeft officieel niet in BelgiŽ, maar toch ga ik even langs bij de starttafel en het bonnetjesverkooppunt om de mensen te bedanken voor hun inzet en moeite om toch maar op Kerstmis deze tocht voor ons te organiseren! Ik blijf het wonderbaarlijk vinden dat men op 1e Kerstdag zoveel vrijwilligers weet te vinden, en zoveel deelnemers, want om 14.00 uur stond de teller op maar liefst 730. Ik vind het in ieder geval een prima manier om m'n Kerst mee te beginnen! Volgend jaar weer, dan waarschijnlijk weer in Opwijk.

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!