NS-Stadswandeling Den Haag
en Madurodam bij avond

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Van de provinciehoofdsteden staan er nog drie op mijn lijstje van “stadswandelingen nog te doen” en dit keer wilde ik Den Haag graag combineren met een bezoekje aan Madurodam. Al googelend kwam ik erachter dat Madurodam in deze periode zogenaamde “winteravond-tickets” in de aanbieding heeft. Voor een tientje mag je van 17.00 tot 20.00 in Madurodam rondwandelen. Dat was dus prima te combineren met een stadswandeling en dus heb ik direct een kaartje gekocht.

 

Voor de stadswandeling kwam ik terecht bij een NS-wandeling van ca. 18 km lang. Natuurlijk is het officiŽle startpunt van deze route bij het station, Den Haag Centraal welteverstaan, maar ik wilde natuurlijk in de buurt van Madurodam starten. En laat de route daar nou pal langs komen! Niets staat er dus meer in de weg om overdag Den Haag in het groot en 's avonds Nederland in het klein te gaan bewonderen.

Wel jammer dat er voor deze hele week somber en grijs weer is voorspeld. Stadswandelen met een zonnetje is natuurlijk veel leukerder, maar och, Den Haag ligt dichtbij genoeg om het in zonneschijn nog een keertje over te doen. En voor de avondwandeling in Madurodam maakt het natuurlijk niks uit. Zolang het maar droog en helder is, en regen en mist waren gelukkig niet voorspeld.

 

Om niet al te vroeg bij Madurodam terug te komen, heb ik als vertrektijd 11 uur aangehouden. Een gratis parkeerplekje vlakbij Madurodam was snel gevonden en vandaaruit vertrok ik, eerst door de Scheveningse Bosjes. Behoorlijke klimmetjes zo direct in het begin……. Ik kom langs het Nederlands-Indisch monument en via een fietspad langs de Scheveningseweg kom ik uit bij het Vredespaleis, waar het Internationaal Gerechtshof is gevestigd.  

 

Vandaaruit gaat het de binnenstad in, via Plein 1813 en de Dr. Kuyperkade kom ik uit op de Denneweg (ja, zonder tussen-n, in 's-Gravenhage spellen ze nog ouderwetsch). Dat is een supergezellig winkelstraatje met een heleboel restaurantjes en cafeetjes. Prima plekje dus voor een koffiepauze en bij Lodewieck hou ik dan ook even halt (had ook om de hoek bij Des Indes kunnen gaan natuurlijk, maar m'n portemonnee brulde “Neeeeeeeee!”)

Daarna kom ik op het Lange Voorhout terecht waar het voormalig winterpaleis van Koningin Emma staat en mag als extraatje over een gezellige “Royal Christmas Fair” wandelen. Aan het eind hiervan zet ik het witte Paleis Kneuterdijk op de foto en ben dan bij de Hofvijver aanbeland. Daar hangen nog steeds alle provincievlaggen en ik zet speciaal die van Zuid-Holland even op de foto, die heb ik immers in het klein ook in m'n rugzak zitten!

 

  Het blijkt dat de NS-wandeling niet langs Paleis Noordeinde komt, en dat vind ik er toch eigenlijk wel bij horen! Ik maak dus een ommetje extra en zet het paleis, het ruiterstandbeeld en het beeld van Koningin Wilhelmina op de foto. Dan weer terug naar de Plaats waar het beeld van Johan de Witt staat en de griezelgevangenis De Gevangenpoort. Ik weet nog goed dat ik daar als kind heel erg door geÔmponeerd was!

 

Natuurlijk gaat de wandeling daarna over het Binnenhof zelf, voor de ingang van de tweede kamer staan een aantal gewapende bewakers, maar verder kan je er gewoon rustig rondwandelen. Het Binnenhof is trouwens al sinds 1588 het regeringscentrum! Naast het Binnenhof staat het statige Mauritshuis, met voor de deur een sjiek versierde kerstboom. Erg mooi, met heel grote gouden ballen, past echt bij hebt gebouw.

Hierna gaat het richting Centraal Station, langs de Koninklijke Schouwburg en de Hoge Raad der Nederlanden en daar is dan eigenlijk het begin van de route. Ik zie op m'n GPS dat ik nu een heel stuk door bossen en parken ga, dus ik besluit om in Paviljoen Malieveld nog maar een bakkie te gaan doen. En niet alleen een bakkie, ik heb er ook een stempeltje voor in m'n wandelboekje gescoord, want ja, ik tel al dit soort kilometers mee!

 

Vlak voor ik het bos in ga sla ik nog met plezier een man gade die meeuwen, eendjes en ganzen aan het voeren is, ze eten zelfs uit z'n hand! Dan het bos in, niet helemaal mijn ding, maar och, zo'n stadsbos is net klein genoeg om leuk te blijven! Er staan mooie sculpturen uit hout gesneden, ik wandel langs een vijver en over bruggetjes en neem een kijkje bij het in dit bos gelegen Paleis “Huis ten Bosch”. Daar zijn ze druk aan het werk zo te zien.  

 

Aan het eind van het bos ben je op de grens van Wassenaar en daar staat het grappige en kleine “Koffiehuis Den Bosch”. Maar ik zit nog vol van de koffie bij het Malieveld, dus deze sla ik over. Ik kom langs een tuin met vrolijke hegbeelden en ga daarna Landgoed Clingendael op. Daar kom ik onder andere langs een bunker, en word ik even vergezeld door een roodborstje. Dat vliegt gezellig met me mee en poseert zelfs even uitgebreid voor een foto!

Ik kom langs de ingang van Meijendel en daarna bij de Pompstationsweg. Als ik hier de officiŽle route volg, kom ik in Scheveningen niet precies uit waar ik wil, plus dat ik dan tweemaal eenzelfde stukje moet lopen. Daar hou ik niet zo van, dus ik besluit hier om gewoon via m'n eigen idee naar de boulevard te lopen, waar ik precies bij de Pier uitkom.

 

  Natuurlijk wandel ik de Pier even heen en weer, hij ziet er een stuk beter uit dan een paar jaar geleden. Bij het grote reuzenrad twijfel ik even, maar ik blijf uiteindelijk toch maar op stevige bodem. En bij de bungeejumptoren twijfel ik niet eens, daar griezel ik alleen maar van! Op de boulevard neem ik bij de Macdonalds een lekkere cheeseburger met een peursie petat en ga daarna naan het laatste deel van de wandeling beginnen.

 

Mooi op tijd, want het begint nu echt schemerig te worden! Nog even het Kurhaus bewonderen en dan door het Westbroekpark terug naar Kiaatje. En kijk: het is inmiddels 5 voor 5 geworden, dus ik mag bijna Madurodam al in. De spullen die ik niet meer nodig heb laat ik in Kiaatje achter en dan slenter ik op m'n gemakje naar Madurodam, waar ik zo rond 17.10 arriveer.

Het is heerlijk rustig in Madurodam, blijkbaar weten vrij weinig mensen van deze avondopening. En dat is niet zo leuk voor de medewerkers van Madurodam, maar ik vind het prima zo! Ik heb volop de gelegenheid om foto's te maken, het park is prachtig verlicht en ik maak dan ook een paar rondjes kriskras het hele park door. Het is vooral leuk om de Haagse gebouwen die ik vandaag in het echt bekeken heb nu ook op miniatuurschaal te zien, en ook van m'n andere stadswandelingen herken ik dingen. Zo zijn zelfs de kleine beeldjes op de bogen van de Sint Jan in Den Bosch precies nagebouwd.

 

Natuurlijk wandel ik over de grote kleine Van Brienenoordbrug en maak een foto in kabouterperspectief van de pyloon van “De Zwaan” net als op de echte brug. Samen met een andere bezoekster zoek ik naarstig naar een dubbeltje om de kermis te laten draaien voor haar dochtertje en met een filmpje van de sluiting van de Maeslantkering besluit ik mijn avondbezoek aan deze kleine stad. Een mini-stadswandeling dus!  

 

Ik ben inmiddels wel door en door koud geworden, van dat slentertempo in Madurodam blijf je niet warm, en na een bezoekje aan de souvenirwinkel voor een paar vingerhoedjes spurt ik naar Kiaatje en zet onderweg naar huis de blower op HEET. Alle files zijn inmiddels al weg en zo tegen 20.00 ben ik thuis. Prima stadswandeling geweest, nu alleen Haarlem en Arnhem nog………

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!