Groene Wissel Anjum
Een bijzondere uithoek

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zo, na dat vroege opstaan van gisteren gevolgd door zowel een tochtje in Sexbierum als een stadswandeling in Dokkum was ik gisterenavond best een beetje afgepeigerd. Lekker vroeg naar bed gegaan dus en een heerlijk lange nacht gemaakt. Ik heb geslapen als een roos, prima bed! Omdat het in deze tijd van het jaar pas vrij laat licht wordt, had ik het ontbijt niet zo heel vroeg besteld. Half negen vond ik wel een mooie tijd.

 

En ja hoor, toen ik om half negen om het hoekje van de deur keek, stond daar op de grote tafel op de overloop alles al klaar. Alles uitgestald op de tafel in m'n kamer en het bleek weer een overvloedig ontbijt te zijn. Inclusief een warm eitje, wat fruit en wat dingen voor onderweg. Kopje koffie erbij en ik heb het me prima laten smaken! Daarna al m'n spullen gepakt en richting Kiaatje gewandeld, die staat ca. 300 meter verderop geparkeerd.

Voor deze tweede dag heb ik gekozen voor een Groene Wissel vanuit Anjum. In de routebeschrijving wordt dit een “bijzondere uithoek” genoemd en het ligt redelijk dichtbij Dokkum. In een kwartiertje rijden ben ik al bij de start bij een grote supermarkt in Anjum. Onderweg heb ik al gezien dat het vandaag een grijze dag blijft, maar dat de lucht wel heel erg mooi grijs is!

 

Al gauw heb ik de route te pakken en wandel een ommetje langs de kerk in Anjum, door een paar straatjes en langs de molen. Daar zit een snackbar vlakbij en dat prent ik in m'n geheugen voor vanmiddag! Dan gaat de route het dorp uit en de “bijzondere uithoek” in. Gelijk het eerste stukje is al een graspad, krijg er een beetje vochtige voeten van, maar gelukkig duurt dit niet zo lang en kom ik op een mooi betonnen fietspad uit.  

 

Ik loop richting het Lauwersmeer, en kom daar eerst voorbij een vakantiepark van Landal. De vakantiehuizen die daar staan vind ik echt niet normaal meer, zo groot! Grenzend aan het vakantiepark kom ik in Esonstad, ook behorend bij het vakantiepark, een geheel quasi-historisch nagebouwd stadje. Nou, geef mijn m'n B&B in Dokkum maar, hoor! Op een pleintje in het centrum van het stadje zijn een paar horecagelegenheden, maar zoals te verwachten zijn die allemaal gesloten.

 

  Ik beklim de Waddendijk en word daar getrakteerd op een schitterend uitzicht over het Lauwersmeer. Door het windstille weer hangt nog steeds de nevel boven het roerloze water en heel in de verte zie je als een schim het Groningse land aan de horizon. Sprookjeachtig mooi! Ik loop naar het strandje langs het water en volg daar een stukje de route tot het doodloopt en ik de Waddendijk weer op moet.

 

Volgens de routebeschrijving moet ik deze dijk ruim 2 kilometer volgen, maar het gras bovenop de dijk is lang en nat, dus ik besluit om een fietspad onder aan de dijk te volgen. Hier heb ik zicht op de weilanden, met nog steeds die prachtige grijze lucht erboven. Het is ook niet alleen grijs, er zit ook veel roze in de lucht, 50 tinten roze en grijs zeg maar. In ieder geval loop ik er volop van te genieten.

Bij het gehuchtje Ezumazijl verlaat ik de dijk en ga de weilanden in. Echt het allermooiste stukje van deze hele tocht. Een eenzaam terpboerderijtje, gevolgd door heel stille eindeloze wegen door het vlakke land. Schapen staan me nieuwsgierig aan te kijken en ganzen vliegen in grote zwermen over de weilanden heen. Soms zitten de ganzen in een weiland, schrikken dan van me en vliegen met veel kabaal op, fantastisch geluid!

Aan het eind van dit wondermooie stukje (wat met recht “een bijzondere uithoek” genoemd mag worden) arriveer ik in het dorpje Morra. Een schattig klein dorpje met heel smalle straatjes met kleine huisjes en een beeld van een kerkje. Bij dat kerkje staat een bankje en hoewel een beetje nat, las ik er met behulp van een plastic zakje toch even een bankjesrust in. Even wat rust, een crackertje en een drankje en ik kan er weer tegen.

 

Niet ver van Morra vandaan kom ik nog door een dorpje met de mooie naam Lioessens. Vlak daarvoor kom ik zowaar door een klein stukje bos en kan ik een paar herfstblaadjes op de foto zetten! Ik maak een rondje om de kerk en fotografeer een mooi Fries paard, dat speciaal voor mij staat te poseren, lijkt wel! Dan komen de laatste paar kilometertjes naar Anjum, de kerk zie ik in de verte al staan!  

 

Wel een beetje een taai stukje, vooral omdat het ook een klein beetje begint te spetteren. In het dorp zit er nog een klein ommetje naar een mooi vennetje en rondom de ijsbaan van het dorp in de route en dan ben ik terug bij Kiaatje. Ik heb er werkelijk van genoten, ondanks (of juist dankzij) het grijze weer en het was heerlijk om zonder wind te lopen! De snackbar van vanmorgen heb ik snel teruggevonden en ik neem heerlijk een patatje en een broodje kroket, heb ik wel verdiend vind ik!

Terug in m'n B&B ga ik lekker uitgebreid onder de douche en vermaak me de rest van de middag en avond met puzzeltjes, m'n sociale media en GTST natuurlijk. Nog even een ommetje door Dokkum en dan duik ik m'n bedje weer in. Morgen de laatste wandeling in Friesland en dan weer terug naar huis!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!