Groene (stads)Wissel Dokkum
Bolwerken en Binnenstad

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Voor tijdens m'n driedaags wandeltripje naar Friesland heb ik een B&B in Dokkum geboekt. Naast de drie gewone wandelingen in het Friese land, wilde ik ook wel graag een stadswandeling door Dokkum doen en zie, ook daar is een Groene Wissel voor! Een korte wandeling van 5 km en dat komt me prima uit, zo kan ik hem mooi combineren met de eerste wandeldag in Sexbierum!

 

Nadeel was wel dat ik pas rond 16.00 aan de stadswandeling kon beginnen, en de zon gaat dezer dagen al rond 16.30 onder. Gelukkig was het de hele dag zonnig geweest, en zonder bewolking bleef het nog vrij lang licht. Toch heb ik wat minder kunnen fotograferen dan anders, en dat is de reden dat ik op de laatste dag nog een rondje door Dokkum heb gedaan, om toch de meeste bezienswaardigheden op de foto te kunnen zetten. In het foto-album staan dan ook zowel avondfoto's als foto's bij daglicht.

Dokkum binnen de vesting is natuurlijk maak een klein stadje, maar de Groene Wissel stuurde me eerst helemaal over de vestingwallen en de bastions, en daarna pas echt de stad in. Zo kwam je toch nog op zowat 5 kilometer, dat is toch eigenlijk wel de minimum afstand die ik nog in m'n wandelboekje schrijf. Met uitzondering van héél speciale tochtjes, zoals een gletsjerwandeling op IJsland

 

Tijdens de avondwandeling werd ik verrast door een schitterend avondrode lucht, zelden zo mooi gezien en hoewel dit in de stad met scheepjes en molens op de voorgrond erg mooi was, had ik het ook graag in het open land gezien! Maar hoe dan ook, ik heb ervan genoten. De laatste foto bij avondlicht die ik heb gemaakt was van molen Zeldenrust, met een mooie weerspiegeling in de gracht.  

 

Daarna heb ik mijn B&B opgezocht, gelegen in het centrum van Dokkum, vlakbij het keerpunt van de (schaats)11stedentocht. En als ik daar voor de deur sta, blijkt dat ook de wandel11stedentocht hier een belangrijk punt heeft: hier ben ik op de 4e dag gefinished! In het hotel naast m'n B&B hebben we toen na zitten bieren. Wat toevallig dat ik nou net hier moet zijn.

 

  B&B Het Vergulde Scheepje blijkt een helemaal in oude stijl gehouden grachtenpand te zijn. Ik moet twee steile trappen op, maar dan heb ik ook een beeld van een kamer. Prachtige donkerrode plankenvloer, de muren uitgevoerd in donkergroen en meubels van donkerbruin eikenhout. Aan de muur hangt zowaar een grote Friese klok, dat vind je toch ook niet in iedere B&B! Verder is de kamer natuurlijk voorzien van moderne sanitaire voorzieningen, er is mogelijkheid om koffie of thee te zetten en er staat een flesje wijn als welkom.

 

Na een lekkere douche en nog even GTST gekeken te hebben beginnen mijn oogjes dicht te vallen, het is een lange dag geweest en ik geef er lekker aan toe en duik m'n bedje in. De eerste dag van m'n Frieslandtripje is prima bevallen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!