Stadswandeling en Groene Wissel
's-Hertogenbosch

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Begin dit jaar had ik een seizoensretour bij de NS gekocht, dat houdt in dat je drie maal in een jaar jaar in aangewezen maanden een retour naar waar-je-wilt kan nemen. De eerste had ik in mei gebruikt voor Nijmegen en de tweede in augustus voor Lelystad. Nummer drie wilde ik eigenlijk 27 november inwisselen, maar bij het plannen van de reis bleek dat dan het halve spoorwegnet platligt door werkzaamheden. Gelukkig dat ik het bijtijds zag, zo kon ik nog switchen naar een eerder weekend!

 

Van de provinciehoofdsteden moest ik er nog drie doen en de keus voor dit keer viel op 's-Hertogenbosch. Ik vond een Groene (Stads)Wissel van 10 kilometer en een mooie uitgebreid beschreven stadswandeling bij Youropi. In Afstandmeten.nl heb ik de stadswandeling ingebouwd in de Groene Wissel en kwam zo op een mooie en gevarieerde tocht.

Ik ben niet zo heel vroeg vertrokken, ik had de trein van 08.36 vanuit Maassluis. Naar Den Bosch moet je dan twee keer overstappen, eerst in Rotterdam, waar ik precies tijd genoeg heb om een ontbijtje in de vorm van een koffie verkeerd met een croissantje te kopen, en in Utrecht. De reis gaat vlot, maar het valt me wel op dat het ontzettend druk is overal in de trein. In de trein naar Utrecht wordt zelfs omgeroepen of je je bagage op de grond of in het rek wilt plaatsen, zodat anderen kunnen zitten. Ben echt wel blij dat ik dit soort dingen altijd eerste klas doe……..

 

Direct nadat ik het station uit ben word ik aangeklampt door een mevrouw die mijn RWV-embleem herkende en vroeg of ik Suze van Vliet ken……. Natuurlijk ken ik Suze en zij vroeg me haar de hartelijke groeten te doen van José van Zandvliet. Ze bleek een wandelmaatje van heel vroeger van Suze te zijn. Samen hebben ze 6 maal Brussel-Rotterdam van 150 km gelopen! Wat een ontzettend leuke ontmoeting, en het bewijst Suze's gelijk dat het leuk is om herkenbaar te zijn als RWV-er!  

 

En na dit leuke intermezzo trok ik 's-Hertogenbosch in. En dat is weer een prachtige stadswandeling geworden. In het begin was het zowaar nog behoorlijk zonnig en natuurlijk lekker fris. De tocht voerde langs de oude Binnenhaven en de Citadel naar het prins Bernhard park en later het Zuiderpark, waar het heerlijk vertoeven was en waar de herfstkleuren nog van de bomen spetterden.

Daarna ging het een heel stuk door natuurgebied Het Bossche Broek en dat herinnerde ik me nog van de Heinekentocht die ik dit jaar voor het eerst liep. Toen liepen we echter van de stad weg, nu liep ik er in een grote boog min of meer omheen en had dus prachtig uitzicht op de stad en vooral op de fier overal boven uitstekende St. Jan. Als verrassing mocht ik ook over een paar modderpaadjes, waarbij ik maar net m'n voeten droog kon houden.

 

  Toen was ik weer terug in de stad en liep door wat schilderachtige straatjes, door de Zusters van Orthenpoort, langs het Carnavalsmuseum en door de Jeroen Bosch Tuin richting de St. Jan. De kerkdeur stond uitnodigend open en natuurlijk ben ik even binnen gaan kijken. Wat een immens bouwwerk, want ja, dit is ook geen gewone kerk, dit is een kathedraal! Ik dwaal wat rond en maak foto's van de prachtige gebrandschilderde ramen, het plafond en het orgel. Ook zet ik een levensgrote engel op de plaat.

 

Als ik de kerk weer uit ben besluit ik om maar even een bakkie te gaan doen en kom terecht in een gezellig bruin cafeetje, stadscafé De Basiliek. Ik neem een lekkere koffie en natuurlijk neem ik er een overheerlijke Bossche Bol bij, Want tja, je kunt natuurlijk niet in Den Bosch zijn en geen Bossche Bol eten natuurlijk Maar ik durf bijna niet meer op de weegschaal te gaan staan, hoewel de kastelein me verzekert dat een Bol minder dikmakend is dan appelgebak………

Verder gaat het weer, ik ben nu aan de stadwandeling van Youropi toe en die is werkelijk heel leuk! Alles is gemakkelijk te vinden en de wetenswaardigheden die bij de bezienswaardigheden vermeld staan zijn prachtig om te lezen! Wat ik allemaal gezien heb? Eigenlijk teveel om op te noemen, bekijk m'n foto's maar, daar heb ik veel teksten bij geschreven, maar om even een greep te doen: luchtboogbeeldjes op de St. Jan, Gallische krijgsheren op een gevel, een sequoia-boom, het oudste stenen huis van Den Bosch en last but not least de Binnendieze.

 

Als ik weer bijna bij het station terug ben kom ik nog langs een tussen allemaal cafeetje ingeklemd Mariakapelletje (genaamd De Kleine Beer) en daar besluit ik om, voor ik de lange terugreis weer aanvang, nog een tweede stop in te lassen. Ik ga hier aan een overheerlijke Latte Macchiato en leg aan een paar Brabanders uit dat het gele vlaggetje met de rode leeuw in m'n rugzak de vlag van Zuid-Holland is.  

 

Vlak voor het station kom ik langs bakker Jan de Groot, die schijnt de enige echte Bossche Bollen te verkopen, overal in de stad vind je zijn naam terug en de Bol die ik gegeten heb was ook door deze bakker geleverd. Er staat een gigantische rij voor de winkel……. Echt niet normaal! En dan ben ik weer terug. Het is een geweldige wandeling geweest, en omdat ik nog steeds niet de oude ben na een stevige verkoudheid was de afstand precies goed. De treinreis terug gaat ook weer vlot en rond 18.00 uur ben ik weer thuis. Ik vind dat ik het Seizoensretour prima heb besteed!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!