De Herfstwandeling in Gemert

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

Na mijn tochtje in Oostzaan van gisteren was vandaag de beurt aan Gemert. Als ik de Wandelkalender voor in de Wandelsportbode van de RWV maak, stuit ik vaak op de naam van de wsv “Z.U.Th”, en dat betekent Zonder Uitvallers Thuis. Dat heb ik altijd een leuke naam gevonden, maar het was er nog nooit van gekomen om er eens een keer te gaan wandelen. Nu moest het dan maar eens gebeuren.

 

130 kilometertjes rijden, en er mocht om 8 uur gestart worden, dat betekende dus weer voor dag en dauw opstaan en een autotochtje over rustige zondagse autowegen. Rond kwart voor acht arriveerde ik in Gemert en kon nog vlak voor de deur parkeren (jaja, we wandelen wel, maar naar de auto lopen, daar hebben we een hekel aan!) Wsv Zuth blijkt over een riant eigen clubgebouw te beschikken, met zelfs de naam in steen op een toegangspoortje.

Ik schrijf me snel in voor de 25 km, strooi natuurlijk m'n kaartjes in het rond en dan kan ik op pad. Deze route is in tegenstelling tot gisteren in Oostzaan wel gepijld, en uitstekend ook blijkt later. Wel is het ook hier karig met rusten, eentje maar op de 25 km, na ca. 10,5 km. Maar och, het is mooi weer, ik zal vast wel ergens een bankje tegenkomen. Bij het instellen van m'n GPS heb ik wat problemen met een vliegtuig dat landt of opstijgt op vliegveld Eelde. Blijkbaar pikt m'n GPS het signaal van het vliegtuig op, ik heb binnen een minuut 178 km gelopen! Goed hè?

 

Maar al gauw is het signaal weg en kan Klein Duimpje ingesteld worden. Als eerste gaan we langs visvijver Dribbelei, daar zitten diverse vissers, die zijn al uren bezig met een viswedstrijd. Rond 10 uur zal die afgelopen zijn. In de vijver zwemmen ook zwanen en al met al is het een prachtig paatje zo in het ochtendzonnetje. Want ja, ook vandaag schijnt de zon volop en is het heerlijk wandelweer!  

 

Na een stukje een groene wandelroute rondom het dorp gevolgd te hebben, gaan we het boerenland op. Dit gaat deels over zandwegen en deels over rustige wandelwegen. Gelukkig is het de afgelopen weken behoorlijk droog geweest, de zandpaden zijn goed begaanbaar, geen blubber en ook geen al te mul zand. En iedere keer als ik zo'n zandweg net een beetje zat begin te worden, gaan we weer een asfaltweg op. Een prima mix dus!

De beloofde rust op 10,5 km blijkt een heel stuk verder te zitten. We lopen over een heel lange weg, en ergens moeten we naar links naar de rust, maar ik zie de wandelaars voor me steeds maar rechtdoor lopen. GPS telt op naar 11, naar 11,5 en nog steeds geen rust. Dan eindelijk gaan de mensen voor me naar links en dan is direct daarna de rust. Scheelt anderhalve kilometer, en ik reken er dan ook maar op dat de hele tocht geen 25, maar ergens inde buurt van de 27 km zal uitkomen!

 

  Enfin, in de rust geniet ik van een kopje koffie en maak een babbeltje met medewandelaars. Dan ga ik weer op pad voor het tweede deel en hier krijgen we naast het boerenland ook een stukje bos voorgeschoteld. Het is inmiddels alweer behoorlijk warm geworden en dan is het in het bos in de schaduw best lekker! En ook dit stukje bos duurt niet lang genoeg om het vervelend te gaan vinden.

 

Dan komen we op een mulle zandweg te lopen met de leuke naam “Naar de Derde Steeg”, en daar staat een infobord met een plattegrond. Ik bekijk waar ik zo'n beetje ben en zie dat ik al vlak bij Gemert ben. Dat kan toch haast niet, ik heb amper 20 km gelopen! Maar aan de routebeschrijving te zien gaan we nu inderdaad al zo'n beetje terug naar de start. Ik ben echt benieuwd naar de eindstand op m'n GPS.

Vlak voor Gemert komen we nog langs een kasteeltje, met prachtige weerspiegelingen van de ruiten in de slotgracht, en dan komen we Gemert weer binnen. En daar opeens zie ik een cafetaria, en die hebben softijs! Daar kan ik geen weerstand aan bieden en zo zit ik 500 meter voor de finish nog heerlijk op een terrasje in de schaduw van een ijsje te genieten. Als ik weer terug ben staat GPS op 22,6 km, dus inderdaad behoorlijk kort. Ik twijfel zelfs even of ik nergens mis ben gelopen, maar ook anderen hadden gezegd dat ze het erg kort vonden. Nou ja, zo erg vind ik het nou ook weer niet.

Ik bedank iedereen van harte voor de leuke tocht, ik vond het echt een heel mooi parcours met veel afwisseling en prima gepijld, wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar. Tevreden tuf ik weer terug naar Rozenburg, heerlijk buitengespeeld vandaag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

Let op: de foto's staan in nieuwe albums, om de bijschriften te kunnen lezen klik op de eerste foto en daarna even op de i rechtsbovenin!
Daarna met de pijltjestoetsen rechts naast de foto's doorbladeren, de tekst staat dan steeds rechts van de foto's.


 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!