Groene Wissel Ouddorp
De Kop van Goeree

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na een bloedhete week (het was een record: nog nooit zo warm geweest zo laat in het jaar!) met temperaturen ruim boven de 30 en een weekend waarin ik foto's heb gemaakt tijden de monstertocht Nijmegen-Rotterdam, vond ik het wel tijd om weer eens een tochtje te gaan lopen. Ik kan natuurlijk altijd naar de Midweektocht in Maassluis gaan, maar ik had zin om juist de andere kant op gegaan.

 

Maar weer eens een Groene Wissel uitgezocht en dit keer viel m'n oog op Ouddorp. Bekend van de Snerttocht die daar altijd in december wordt georganiseerd en verder is Ouddorp zo'n beetje de meest populaire badplaats in Nederland. Vandaar dat ik er nooit in de zomer kom, mij veel te druk! Maar zo in september, met alle kinderen weer naar school, heb ik wel goede hoop dat het een beetje rustig is.

De omschrijving van deze Groene Wissel is als volgt:

Deze mooie wandeling staat bol van de afwisseling; u maakt kennis met alle facetten van het boeiende landschap rondom het dorp Ouddorp. Na het gezellige centrum wandel u door kleinschalig boerenlandschap (met vele omwalde akkertjes) en natuurgebiedje De Kleistee naar de Preekhilpolder waar u over een hoge grasdijk (de Oudelandse Zeedijk) langs het Grevelingenmeer wandelt. Over een rustig asfaltwegje, een graspad langs een kreek en een stukje drukke weg steekt u de Kop van Goeree over naar het stille en brede Noordzeestrand. Na de strandwandeling en een duingebied wandelt u over een sluiproutepaadje en een leuk asfaltwegje naar de bushalte.

 

De start was bij een bushalte vlakbij het centrum van Ouddorp, maar ik heb Kiaatje op de bekende parkeerplaats van de Snerttocht gezet en ook vandaaruit had ik snel het blauwe lijntje te pakken. Ik startte dus midden in het centrum, bij Hotel Akershoek en de grote kerk, maar al gauw ging de route het dorp uit. Ik kwam door natuurgebied De Kleistee, waar ik een veld vol pompoenen op de foto kon zetten en ook diverse herfstachtige besjes, braampjes en pluizenbollen.

 

Het was heerlijk weer, gelukkig niet zo vreselijk warm als verleden week, maar als je uit de wind en in de zon liep, dan leek het nog best zomer! En toch is dit de allerlaatste dag van de zomer 2016, morgen begint officieel de herfst, dan staat de zon loodrecht boven de evenaar en duren overal ter wereld dag en nacht even lang! Maar voorlopig ziet het er dus nog zomers uit langs de Grevelingen, waar ik nu wandel.  

 

Een stukje verderop kom ik over een prachtig graspaadje langs een kreekje te lopen en heb ik de verte zicht op de grote vuurtoren van Ouddorp. Maar de route gaat niet helemaal naar de vuurtoren toe, voordat ik daar ben word ik evenwijdig met het strand over een fietspad gestuurd, en een stukje verderop moet ik de duinenrij over naar het strand. Daar strijk ik even op een terrasje neer, maar als de serveerster tot tweemaal toe dwars door me heen kijkt op haar weg naar binnen en buiten houd ik het voor gezien en ga verder over het strand.

En het is inderdaad niet druk op het strand, een paar wandelaars, maar voor de rest heb ik zon, zand en zee voor mezelf! Het is hier een heel breed strand en op een gegeven moment moet je oppassen dat je niet ingesloten wordt door een “binnenzee”, de buitenste punt van het strand loopt dood in de golven. Ik ga dus bijtijds een stukje richting de duinenrij en een stukje verderop mag ik het strand weer af. Pffff, best een lang stuk door dat mulle zand!

 

  Bovenop de dijk blijf ik langs het strand en de zee lopen en daar heb je een prachtig uitzicht naar de zee aan de linkerkant en de duinen aan de rechterkant. En het loopt lekker, zo op het asfalt! Maar dan gaat de route voor de tweede keer het strand op en dat strand ziet er hier heel anders uit. Het lijkt wel een beetje modderig en er is maar een heel klein strookje hard zand.

 

Dit tweede stuk strand duurt niet zo lang en al gauw mag ik de duinen weer oversteken en nu definitief al het zand uit m'n schoenen kiepen. Dan ben ik alweer snel in Ouddorp, nog even een mooie molen bewonderen en een huis dat als naam “tempus fugit” (de tijd vliegt) draagt en dan ben ik weer bij Kiaatje. Het was weer een heerlijk tochtje!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

Let op: de foto's staan in nieuwe albums, om de bijschriften te kunnen lezen klik op de eerste foto en daarna even op de i rechtsbovenin!
Daarna met de pijltjestoetsen rechts naast de foto's doorbladeren, de tekst staat dan steeds rechts van de foto's.


 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!