De Strandwalwandeling
in Rijswijk

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Deze zondag is er voor de 6e keer de Strandwalwandeling van wsv Haaglanden in Rijswijk, deze wandeling valt altijd samen met het driedaags Strandwalfestival. De eerste vier edities van deze tocht heb ik met veel plezier gelopen, ik heb immers mijn hele jeugd in Rijswijk doorgebracht en zo'n wandeltocht is dus één grote brok jeugdsentiment. Verleden jaar heb ik verstek laten gaan, omdat toen net m'n moeder was overleden en mijn hoofd er niet echt naar stond.

 

Maar dit jaar ben ik weer van de partij en reis dus op zondag af naar de Van Vredenburchweg in Rijswijk, die weg ligt op één van de oudste strandwallen van Nederland. En anders dan misschien vermoed, heeft dat helemaal niks met het strand te maken! Strandwallen zijn langgerekte, uit zand gevormde verhogingen in het landschap van de kuststreek. Ze zijn gevormd aan het eind van de laatste IJstijd, toen de poolkappen grotendeels smolten en de tot dan toe droge Noordzee vol water liep. Meer info daarover kun je hier vinden.

De start is in het Von Fisennepark bij kinderboerderij 't Akkertje en nadat ik Kiaatje heb gestald op het parkeerterrein bij het naastgelegen voetbalterrein ga ik me inschrijven. Niet zo'n heel vroege start vandaag, we mogen om negen uur weg. Gelukkig zeggen de weerberichten dat het vandaag niet zo'n heel warme dag zal worden als gisteren. Het is zelfs 's morgens bewolkt en 's nachts heeft het geregend. Dat het geregend heeft is ook duidelijk te merken aan de pijlen, ze staan er wel, maar zijn hier en daar behoorlijk vervaagd. Tezamen met wat schoonheidsfoutjes in de routebeschrijving zorgt dat ervoor dat mensen die hier niet zo bekend zijn als ik, het nogal een puzzeltocht vinden!

 

Het eerste stukje is een lusje door oud-Rijswijk, we wandelen onder andere door Park Hofrust, langs het Tollenspoortje en de oude kerk. Op een gegeven moment sturen de pijlen ons een poortje door, maar helaas zit het hek van dit poortje (nog) hermetisch op slot! Ook dit zorgt voor verwarring, ik zie mensen terug komen lopen en wijs ze maar even de goede weg naar het vervolg van de route. Toch wel slordig, want dit is al eerder gebeurd!  

 

Na dit rondje Oud-Rijswijk komen we zowat terug bij de start en gaan vanaf daar het Rijswijkse Bos in, met daarin de Naald ter herdenking van de Vrede van Rijswijk in 1697. Langs het oude nieuwe stadhuis en dan maak ik heel even een kleine détour om langs m'n ouderlijk huis in de Van Dijcklaan te lopen. Wat een vreemd gezicht om het oude vertrouwde flatje nu door anderen bewoond te zien!

Nog even doorbijten door een paar woonwijken heen en dan komen we uit op het Jaagpad langs de Vliet. Dit volgen we een stukje richting Delft en hier zit ook de eerste rust bij vtv Lommerrijk. FF een lekker bakkie koffie met een koekje doen. Hierna vervolgen we nog even het Jaagpad, waarna we een stukje verder het Elsenburgerbos in gaan. Even klimmen, want dit bos is aangelegd op grote heuvels van afval.

 

  Na het Elsenburgerbos steken we de A4 over richting Wilhelminapark. Jammer dat de route hier zo'n beetje buitenlangs loopt en er niet doorheen, maar ik zie wel dat ze in het park hard aan het werk zijn, misschien zijn de paden wel omgeploegd. Even verderop zie ik de reden van al die arbeid, er wordt een heel nieuwe wijk gebouwd, Rijswijk wordt er zelfs levensgevaarlijk terrein door! Wel jammer, zo groeien Rijswijk en Delft nog verder aan elkaar vast, er blijft bijna geen groen meer over!

 

Een verschil met de andere keren dat ik hier gelopen heb, is dat de 2e rust bij de voetbalvereniging is vervallen, in plaats daarvan kan er eventueel gerust worden bij Groenrijk Aralia. Dat zit wel een beetje vroeg na de vorige rust, maar ik heb wel trek in een bakkie en neem deze rust dus toch maar even te baat! Als ik weer op pad ga kom ik niet veel later op de grens van Delft en wandel door het oude buurtschap Sion. Een hoekje Westland volgt en dan zijn we in de Schaapweipolder.

Hier gaat de route inderdaad anders, nu we niet meer naar de voetbal gaan. We lopen langs de Schaapweimolen en zo door de weilanden naar de grens tussen Rijswijk en Den Haag. Uiteindelijk komen we uit op de Eijkelenburglaan en daar is de begraafplaats waar ik in december de as van m'n moeder heb uitgestrooid. Ik maak even een ommetje om het plekje te bezoeken en breng een stille groet.

 

Vanaf hier is het een kippeneindje naar de derde rust in Sporthal De Schilp en ik krijg de indruk dat de route door deze veranderingen een stukje korter is geworden. In De Schilp ga ik weer aan de koffie en neem er dit keer eens een gevulde koek bij. Was lekker! En dan begint het laatste stukje traditiegetrouw over de landgoederen De Voorde en Overvoorde. Huis De Voorde staat er verlaten en vervallen bij, Huis Overvoorde daarentegen ziet er pico bello uit!  

 

Nog even door het Kruisvaarderspark, via een viaduct de spoorlijn oversteken en dan kom ik weer terug op het Julialaantje, waar een eind verderop de kinderboerderij zit. Ik kom hier nog langs Huize Westhoff, maar mams nog zo optimistisch aan haar revalidatie begon, en dan ben ik weer terug in het startbureau. De route blijkt inderdaad anderhalf kilometertje korter te zijn, maar dat mag ook wel eens voor een keertje, meestal tref ik routes die langer zijn! Het was weer een feest van herkenning vandaag en ik heb het dan ook erg naar m'n zin gehad. Het is een leuke tocht, maar de bepijling en de beschrijving kunnen echter wat beter. Ik kan me indenken dat mensen die hier de weg niet kennen af en toe aan het zoeken zijn geslagen! Maar ikzelf rijd tevreden terug naar huis.

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

Let op: de foto's staan in nieuwe albums, om de bijschriften te kunnen lezen klik op de eerste foto en daarna even op de i rechtsbovenin!
Daarna met de pijltjestoetsen rechts naast de foto's doorbladeren, de tekst staat dan steeds rechts van de foto's.


 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!