De Nazomertocht van de
Oosterscheldestappers

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Nog steeds is het hartstikke warm weer en dat doet me (onder andere) besluiten om deze zaterdag te kiezen voor de Nazomertocht van de Oosterscheldestappers in Sint Maartensdijk op Tholen. Niet alleen is dat een schitterende omgeving, de tochten daar zijn ook altijd goed verzorgd en in Zeeland hoop ik eerlijk gezegd ook een beetje op een verfrissend briesje! En je mag vroeg starten, om half acht al.

 

En zo rijd ik naar Tholen, over de nieuwe snelweg langs Steenbergen. BramBram zegt dat dat het snelste is, maar de weg over de eilanden is veel korter. Die ga ik vanmiddag doen dus, voor 's morgens vind ik de snelste weg wel fijn. Ik arriveer prima op tijd, word naar de bekende parkeerplaats verwezen en kom in het eveneens bekende startlokaal. Gauw inschrijven, kaartjes strooien, toiletteren en dan worden inmiddels de routebeschrijvingen uitgedeeld.

Ik wil voor de 20 km gaan vandaag, maar neem ook de route van de 30 mee. Als het meevalt met de warmte kan ik dus altijd nog voor die langere afstand kiezen! En inderdaad is het heel vroeg in de ochtend nog heerlijk koel, en ja, ook het gehoopte briesje staat er! We lopen dwars door de polders en ik loop te genieten van de weidse uitzichten in het septemberzonnetje. Want hoewel het officieel nog geen herfst is, neemt het landschap al wel steeds meer de herfstkleuren aan. Nog geen rood, dat is voor oktober, maar september is goud-geel-groen in de ochtendzon!

 

Na een poosje arriveren we bij de Oosterschelde en gaan daar een stukje langs. Het is hoogwater en de zon kleurt het water blauw. Door het windje zijn er wat golfjes, het ziet er allemaal prachtig uit! Wat verderop gaan we het binnenland weer in, ook weer met een schitterend uitzicht vanaf de dijk, door de zogenaamde inlagen richting Scherpenisse. De watertoren staat al van verre naar ons te wenken! In Scherpenisse is ook de eerste rust, tijd voor koffie!  

 

Ook het tweede deel van de tocht is prachtig, we lopen veel over rustige asfaltwegen op dijken, soms omzoomd met grote bomen, die voor heerlijke schaduw zorgen, maar soms is daar ook opeens een graspaadje. Het maakt de tocht erg leuk en afwisselend, echt voor ieder wat wils, en hoewel ik hier al vaak heb gewandeld zie ik toch ook weer nieuwe plekjes. Complimentjes voor de Oosterscheldestappers dus!

Op dit stuk zit ook de splitsing van de 20 en de 30 kilometer en ik besluit toch om op de 20 km door te gaan. Als je in de volle zon en uit de wind loopt, is het inmiddels al behoorlijk warm geworden en 10 kilometer extra is met mijn tempo toch al gauw twee en een half uur, dan loop ik precies in het warmste deel van de dag!

 

  De tweede rust zit in Sint Maartensdijk zelf, bij een woonzorgcentrum dat er erg gezellig uitziet. Leuke frisse kleuren, gele zonweringen en toegankelijk via een bruggetje over een watertje. Ideaal plekje om je oude dag door te brengen, lijkt me en ik berg het op in mijn achterhoofd! Binnen staat een verzorgingspost en voor het schamele bedrag van 1 eurootje kan ik gaan genieten van een kopje koffie met een lekkere plak cake.

 

En dan het laatste stukje, ook dit voert ons nog langs de Oosterschelde, waar het nu laagwater is en ja, eerlijk gezegd vind ik die drooggevallen slikken mooier dan het hoogwater van vanmorgen! Ik loop dan ook met volle teugen te genieten. De tocht wordt besloten met een stukje door natuurgebied de Pluimpot, waar het bloedjeheet is in de zon, zonder wind en zonder schaduw! Dan nog een stukje over een fietspad, waar we wel lekker in de schaduw van hoge bomen lopen en dan zijn we weer terug.

Afmelden, bedanken, complimentjes maken en dan nog even een heel koud drankje gaan halen. De barman beveelt me een verse ijsthee aan, en die smaakt me werkelijk overheerlijk! Ik maak een fotootje van de fles, Pure Leaf heet het, en ik neem me voor dat ook eens te kopen, of zelf een recept te zoeken wat er op lijkt. Dan wordt het tijd om huiswaarts te gaan en zoals ik vanmorgen al van plan was, ben ik over de eilanden terug gereden, een heerlijk dagje buitenspelen zit er weer op!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

Let op: de foto's staan in nieuwe albums, om de bijschriften te kunnen lezen klik op de eerste foto en daarna even op de i rechtsbovenin!
Daarna met de pijltjestoetsen rechts naast de foto's doorbladeren, de tekst staat dan steeds rechts van de foto's.


 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!