Afsluiting Stertochten:
Vlaggenparade van Lent naar Nijmegen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is de grote dag aangebroken dat alle provincievlaggen arriveren in Lent om vandaar in een feestelijke parade Nijmegen binnengedragen te worden! Als je voor minimaal twee etappes van de Stertochten had ingeschreven, mocht je ook aan deze Parade meedoen, zolang er plaats was tenminste. Ik had al vroeg ingeschreven en dus was ik van een plaatsje verzekerd. Leuk hoor, ik heb iets met vlaggen en zo'n soort parade vind ik dus schitterend!

 

Dit jaar doe ik na een afwezigheid van 8 jaar ook weer mee aan de 4Daagse zelf, alleen had ik mijn hotel pas op de maandag besproken. Eigenlijk een beetje zonde om alleen voor de Vlaggenparade heen en weer naar Lent te moeten reizen, dus heb ik er een telefoontje naar het hotel aan gewaagd en ja hoor, ik kon de nacht ervoor er nog bijboeken! En zo vertrok ik dus op zondag bepakt en bezakt richting Nijmegen/Lent, om aan een bijzondere wandelweek te beginnen.

Ik was al vroeg in Nijmegen, parkeerde Kiaatje in de buurt van m'n logeeradres van vroeger en ging een kijkje nemen op de nog lege Wedren en het (tegenwoordig ook officieel zo hetende) Vierdaagseplein. Leuk om even fotootjes van de “stilte voor de storm” te maken! Rond koffietijd even naar Floor en Mark, om onder het genot van een kopje koffie even bij te praten. Van Floor kreeg ik een vierdaagseblikje met winegums cadeau, hartstikke leuk!

 

Inmiddels was het 12 uur geworden en was de eerste dag van aanmelding aangebroken. Dus even naar de RWV-vlag gewandeld en daar met deze en gene een babbeltje gemaakt. Toen werd het langzamerhand tijd om naar het verzamelpunt voor de Vlaggenparade in Lent te vertrekken. Over de Waalbrug, die door het project “Ruimte voor de Waal” een heel stuk langer is geworden, naar het Van der Valk Hotel in Lent.  

 

Daar was het inmiddels een drukte van belang, ik werd officieel welkom geheten door een medewerkster van de Stertochten en mocht binnen een kopje koffie gaan halen en alle medewandelaars gaan begroeten. En dat waren er heel wat! Aan een grote tafel in een grote zaal trof ik niet alleen m'n medewandelaars uit Zuid-Holland, maar ook van alle andere provincies. Wat een geweldig gezicht om al die dezelfde en toch verschillende T-shirts te zien!

Het was een gezellig sfeertje, er werden foto's gemaakt, filmpjes en op de tonen van een trompet werden er diverse liedjes gezongen, waaronder het Wilhelmus. Er werd een foto gemaakt met daarop één deelnemer uit iedere provincie, waarbij ik Zuid-Holland vertegenwoordigde, en natuurlijk wilde ik ook even met de grote vlag van Zuid-Holland op de foto. Die foto was er nog niet, omdat ik tijdens de twee wandeletappes waaraan ik deelnam nogal in de achterhoede had gelopen.

 

  Toen werd het tijd om buiten te verzamelen en al gauw bleek dat we op pad konden naar het definitieve verzamelpunt bij de kade. We hoorden dat we ons daar in startvak 4 moesten opstellen. In kolonne ging het die richting op. Daar aangekomen maakten we allereerst een grote groepsfoto van onze groep uit Zuid-Holland en natuurlijk waren er begroetingen met vrienden van overal, ik ga maar geen namen noemen, want dan vergeet ik vast mensen!

 

De militaire groepen die mee zouden lopen in de Vlaggenparade arriveerden inmiddels ook, ook de MaKoNi-groep die helemaal vanuit Kopenhagen was komen lopen. Ook de nodige muziekkorpsen namen hun plaats in. Zo langzamerhand was iedereen aanwezig en wachtten we ongeduldig op het startsein. Met enige vertraging werd dat dan toch gegeven en daar gingen we dan eindelijk met z'n allen op pad naar Nijmegen!

Het was trouwens het meest geweldige weer dat je je voor deze parade kon wensen! Zonnig, net niet al te warm en er stond een stevig windje dat ervoor zorgde dat alle vlaggen vrolijk wapperden en niet slap langs hun stokken naar beneden hingen. Al op de brug was de sfeer geweldig, auto's die toeterden en mensen die aan de overkant van de brug op het voet- en fietspad stonden te fotograferen en filmen.

 

Maar toen we eenmaal over de brug waren een de stad in gingen, werd het pas helemaal geweldig! Duizenden mensen langs de kant, die allemaal net zo vrolijk waren als wij zelf. Natuurlijk maakte ik foto's van de groep, daar bij af en toe even voor de vlag uitlopend. En ik hoefde niet te roepen om te zwaaien, dat deed iedereen vanuit zichzelf! Ook maakte ik een filmpje tijdens het lopen, dat kun je hier terugzien.  

 

Na het rondje door de binnenstad arriveerde de stoet op de Wedren en daar stelden we ons op voor de officiële opening van de 100ste 4Daagse. Omdat wij één van de eerste groepen waren, stonden we weliswaar op een prachtige plek vlak voor het podium, maar we moesten ook wel erg lang wachten. En nu we tussen de mensenmassa stonden, werd het zonnetje wel heel erg warm……..

Maar uiteindelijk waren alle groepen dan toch gearriveerd en was het tijd voor de officiële openingsceremonie. Die ving aan met het spelen van de taptoe, gevolgd door een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers is Nice. Marsleider Johan Willemstein speechte, het Wilhelmus (filmpje) en het 4Daagselied (filmpje) werden door de complete menigte uit volle borst meegezongen en toen was de 100ste 4Daagse officieel geopend!

 

  In de mensenmassa zag ik opeens een bekende vlag voorbijkomen: dat was een grote Rozenburgse vlag, en natuurlijk ben ik daarmee nog even op de foto gegaan. Zo langzamerhand werd het wel tijd om mijn hotel in Arnhem eens op te gaan zoeken en na alle bekenden gedag te hebben gezegd, ben ik weer richting Kiaatje gelopen. Officieel was deze Vlaggenparade maar 4 km, maar ik denk dat ik er vandaag wel 15 heb gelopen!

 

En zo komt er aan de week van Stertochten een einde en kan er aan de 4Daagseweek begonnen worden. Ik vond de Stertochten een geweldig initiatief en heb er met veel plezier aan deelgenomen. Het was precies waar ik van houd: wel deel uitmaken van een groter geheel, maar daarbinnen heerlijk je eigen gang kunnen gaan! Het was fantastisch!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!