6e Etappe Stertocht Zuid-Holland
van Leerdam naar Geldermalsen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En zo reisde de vlag verder…… Nadat ik de op zaterdag eerste etappe van de Stertocht Zuid-Holland mee had gelopen naar Delft, is de vlag op zondag naar Rotterdam gegaan, op maandag naar Nieuwerkerk aan den IJssel, op dinsdag naar Schoonhoven en op woensdag naar Leerdam. Op Facebook en Twitter heb ik alles kunnen volgen en nu zou ik het stokje in Leerdam weer oppakken en de vlag verder begeleiden naar Geldermalsen op de 6e etappe.

 

Deze etappe liep van station naar station, dus ik kon of Kiaatje in Geldermalsen zetten en 's morgens met de trein gaan, of gewoon naar Leerdam rijden en 's middags met de trein terug rijden. Omdat ik de situatie in Leerdam beter ken dan in Geldermalsen heb ik voor dat laatste gekozen. Het ritje naar Leerdam is bekend natuurlijk, ik wandel vaak en graag in deze omgeving, vandaar dat ik ook voor deze etappe heb gekozen. Ik ben dol op de Betuwe!

Ik was lekker vroeg in Leerdam, er was nog parkeerplek op de grote parkeerplaats bij het station en toen ik over de stoep naar het station wandelde zag ik daar met krijt de finish van etappe vijf, de voorgaande etappe dus, aangegeven staan. Bij het station hing het grote startspandoek al klaar en Gijs en Astrid waren druk bezig met de aanmelding en het uitgeven van nieuwe tasjes en shirts aan mensen die vandaag hun eerste etappe gingen lopen.

 

Gezellig om weer bekenden te zien, zo zag ik Tina uit Noord-Holland en maakte ik kennis met Martin van Het Walkers Forum. Nico en Miranda waren ook weer paraat, en ook waren er dit keer wandelaars van Utrecht bij. Noord-Holland en Utrecht lopen vanaf Leerdam dezelfde route als Zuid-Holland en natuurlijk moest dat eventjes op een fotootje vastgelegd worden! Deze werd via Twitter de wereld ingestuurd met de tekst “Wandelen verzustert”.  

 

Na een kopje koffie, dat maar € 1,50 kostte vanwege een leuke actie van “Take a Break Leerdam”, sprak Gijs de verzamelde meute toe en werd er natuurlijk een startfoto gemaakt. De groep was weliswaar niet zo groot als tijdens de eerste etappe in Den Haag, maar toch groot genoeg voor een leuke foto. Ik hoorde later dat er 36 wandelaars op pad zijn geweest, toch niet slecht voor een doordeweekse dag!

Ik ben dit keer wel gelijk met de groep gestart, maar nadat ik m'n medewandelaars op de foto had gezet en ook een paar fotootjes van Leerdam had gemaakt, liep ik al gauw weer met de vertrouwde rode lantaarn. Dat maakt mij niks uit, maar ik heb wel Gijs en Astrid op het hart gedrukt dat ze beslist niet op mij moeten gaan wachten. Ik loop graag m'n eigen tempo en kom altijd wel binnen!

 

  Direct nadat we Leerdam via de brug uitliepen kwamen we voorbij het bord “Welkom in Gelderland” en hiermee hebben we in ieder geval onze vlag al afgeleverd in de juiste provincie. Overigens liepen we hier nog onder een donkere, dreigende lucht, maar er zijn gelukkig maar een paar spetters uit gevallen, de rest van de dag is het heerlijk weer geweest, met schitterende wolkenluchten!

 

We kwamen door veel dorpjes aan de Linge vandaag, als eerste gingen we naar Asperen, over hetzelfde grasdijkje als waar ik in de winter een keer bijna van afgegleden ben door de modder. Gelukkig was het nu goed begaanbaar! In Asperen volgden we de Linge richting Acquoy, waar we langs het onwijs scheve kerkje liepen. Ietsje verderop langs de Linge zit Gasterij Lingezicht, maar helaas was deze uitspanning nog niet open. Jammer, ik had wel trek in een bakkie gehad!

Ook in het wat verderop gelegen Rhenoy was de cafetaria langs de weg nog gesloten, en tja, toen wist ik dat de eerstvolgende koffiemogelijkheid pas in Beesd zou zitten, op ca. 14 km. Ik besloot dus maar naar een mooi bankje uit te gaan kijken voor een korte bankjesrust. Maar dat zal je altijd zien, als je naar een bankje op zoek bent, dan zijn ze er niet……. Wel heerlijke wandelwegen met prachtige uitzichten, ik heb echt weer lopen genieten vandaag!

 

Maar toen zag ik (na zo'n 10 km) dan toch het ideale wandelbankje een beetje beneden aan de dijk staan. Een bankje gehakt uit een dikke boomstam, met uitzicht op een geknotte molen en over de weilanden heen. Ik daalde voorzichtig de dijk af en heb even heerlijk 10 minuutjes van de rust en de stilte zitten genieten. Nadat ik de bij de start gekregen krentenbol soldaat had gemaakt en wat had gedronken, ben ik weer verder gegaan.  

 

We bleven de Linge volgen en het volgende dorpje waar we doorheen liepen was Rumpt. Daar gingen we even van de Lingedijk af om er een paar honderd meter verder weer op te gaan. Ik ben eigenlijk nog steeds benieuwd waarom dit “lusje” nou eigenlijk in de route zat! Misschien om de twee beeldige kerkjes die het dorp rijk is, te bewonderen?

Enfin, nadat we weer terug waren op de dijk, kon je in de verte de karakteristieke platte kerktoren van Beesd al zien staan. Nog een stukje naar de brug, de Linge oversteken en dan loop je Beesd binnen. Na een paar honderd meter zat daar al een restaurantje, en daar ben ik neergestreken voor een welverdiend kopje koffie. De afstand was hier ca. 14 km en dat klopte precies met wat op de kaartjes bij de routebeschrijving stond. Perfect, die kaartjes!

 

  En toen ging het op voor de laatste 8 kilometer naar Geldermalsen. Vlak buiten Beesd kwamen we langs een groot ooievaarsnest en daar zaten twee ooievaars prachtig te poseren. Een derde vloog rondjes, misschien een jong dat met vlieglessen bezig was? Het was in ieder geval een mooi gezicht en natuurlijk heb ik uitgebreid foto's staan maken!

 

Ook maakte ik hier een praatje met een dame die vroeg waar we mee bezig waren……. Was niet de eerste keer vandaag dat ik dat heb uitgelegd! Over het algemeen vinden de mensen het een mooi verhaal over de Stertochten, maar ik krijg wel de indruk dat maar weinig mensen echt veel kennis hebben over de 4Daagse. Dat het de 100ste editie is weet bijna niemand, en veel mensen denken ook dat we nu nog aan het “oefenen” zijn. Als ik dan in de lach schiet en vertel dat het wel rijkelijk laat is om nu nog te oefenen, begrijpen ze daar niet veel van.

We wandelen nog over landgoed MariŽnwaerdt, met mooie beschaduwde bomenlaantjes en later over een ellenlange dijk in de volle zon, pffffff, dat was best wel warm! Hier heb ik gezelschap van Gijs en Astrid die een stukje langs het parcours rijden op de fiets, ik ben ze al eerder in de auto tegengekomen, ze houden de boel goed in de gaten! Ook de voorlaatste wandelaars lopen vlakbij, ik heb zelfs een keer van plek met ze gewisseld en was dus even de rode lantaarn kwijt!

 

Na nog een laatste sanitaire stop in de struiken kwamen we door het dorpje Tricht, de enige nieuwe aanwinst vandaag in m'n plaatsnaambordenverzameling. Een informatiebordje langs de weg vertelde over een windhoos, waardoor het dorp in 1967 was getroffen. Ja, dat herinner ik me zelfs nog, ik weet nog wel dat ik dat als kind doodeng vond, dat zoiets ook gewoon in Nederland kon gebeuren en niet alleen in verre buitenlanden! Mijn vader leefde toen nog en hij stelde me min of meer gerust dat zoiets maar zelden voorkwam. Bijzonder dat zulke herinneringen terugkomen bij een info-bordje!  

 

En dan komen we bij het laatste plaatsnaambord van vandaag: Geldermalsen! Nog een paar honderd meter en de 6e etappe, en mijn 2e, zit erop! Nog drie etappes te gaan en dan is de vlag in Lent, vanwaar hij meegevoerd gaat worden in de grote Vlaggenparade op zondag 17 juli. Daarbij ben ik ook weer present, ik heb er nu al zin in en ik ben blij dat ik onderdeel ben geweest van deze bijzondere tochten. Het was geweldig, met heel veel dank aan coŲrdinator Gijs voor de perfecte uitvoering van de Zuid-Hollandse editie!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!