1e Etappe Stertocht Zuid-Holland
van Den Haag naar Delft

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Een tijdje terug kwam het opeens in the picture: Ter ere van de 100ste editie van de 4Daagse zouden er Stertochten georganiseerd worden vanuit alle provinciehoofdsteden van Nederland. Groepen wandelaars zouden vanaf daar in estafettevorm de vlag van hun provincie naar Nijmegen brengen. Vlak voor Nijmegen ontmoeten alle groepen elkaar en wandelen, samen met vlaggendragers vanuit alle deelnemende landen in een grote moderne Vlaggenparade Nijmegen binnen.

 

Nou heb ik sowieso al iets met vlaggen en deze gedachte leek me erg leuk! Naarmate de tijd vorderde werden er meer details bekend gemaakt, het bleek dat je aan minimaal twee etappes mee moest doen, wilde je de Vlaggenparade mee mogen lopen. Ik besloot voor de startetappe (extra leuk natuurlijk!) te kiezen en verderop nog een etappe in de Betuwe mee te doen. Zo gezegd, zo gedaan, zodra de inschrijving startte heb ik ingeschreven voor de etappes 1 (Den Haag-Delft) en 6 (Leerdam-Geldermalsen), en voor de parade natuurlijk op zondag 17 juli.

De co÷rdinator van de Stertocht vanuit Zuid-Holland was niemand minder dan onze eigen RWV-voorzitter Gijs den Ouden, die in dit geval natuurlijk niet met de pet van de RWV op liep, maar handelde onder naam Co÷rdinator Stertochten. Toen we de definitieve informatie-mail kregen vond ik het vooral erg fijn dat daarin links stonden naar de parcoursen op afstandmeten.nl. Zo kon ik de routes al van tevoren in m'n GPS zetten en was het niet noodzakelijk om bij de groep te blijven. Ook werd vermeld dat we een uitgebreide routebeschrijving mee zouden krijgen. Fijn, ik loop graag op mezelf, zoals iedereen inmiddels wel weet!

 

De start op zaterdag 9 juli zou plaatsvinden bij het provinciehuis van Zuid-Holland, vlakbij station Den Haag Centraal. Ik besloot om dus maar met de trein te gaan en had voor de zekerheid een vroege trein genomen. Nou, ik was daarin niet de enige, direct al op het station liep ik diverse medewandelaars tegen het lijf en met z'n allen wandelden we de tien minuutjes naar het provinciehuis. Een groot spandoek bewees dat we op de juiste plek gearriveerd waren.  

 

Er zou niet meer ingeschreven kunnen worden, dat heeft alleen gekund bij voorinschrijving, maar je moest jezelf natuurlijk nog wel even aanmelden. Daar waren een paar bekende gezichten, Theo, Julia en Sabine regelden de aanmelding en Gijs en Aletta waren als co÷rdinators aanwezig. Omdat we zo lekker vroeg waren, was ik zo aangemeld natuurlijk en ik nam een T-shirt en een rugzakje met hebbedingetjes in ontvangst.

Het T-shirt zag er super uit, wit met de vrolijke Zuid-Hollandse vlag groot op de borst. Wat ben ik nu echt blij met de kleuren van deze vlag: felgeel veld met daarop een knalrode, staande leeuw! Deze T-shirts zien er onder alle weersomstandigheden zonnig uit, ik denk dat we ze ook nog vaak in het wandellegioen tegen zullen komen! In het rugzakje zaten twee flesjes drinken, een krentenbol, Haagse Hopjes, een stroopwafel, een mueslireep en alvast de (werkelijk prachtige) medaille voor deze tochten.

 

  Na deze plichtplegingen vond ik het wel tijd om een kopje koffie te gaan doen en natuurlijk wat fotootjes van alles te maken. Bij de (gratis) koffie werd er zowaar ook gebak geserveerd, je kon zelfs kiezen uit een gebakje met het logo van de 100ste 4Daagse en eentje met het provinciewapen van Zuid-Holland. Ik heb voor de laatste gekozen, hij was heerlijk! Het was een gezellige bedoening, met zo'n 100 man en het weer werkte ook voor 100% mee, het zonnetje scheen volop.

 

Om tien uur zou de officiŰle start zijn, en iets voor dat tijdstip werd er gespeecht door Han Weber namens de provincie Zuid-Holland en door Jan Rijpstra als voorzitter van de kWbn. De vier wandelaars die alle etappes mee gaan lopen werden naar voren geroepen en aan hen werd de provincievlag overhandigd met de “opdracht” ervoor te zorgen dat deze op zondag 17 juli in Nijmegen arriveert.

En dan de groepsfoto natuurlijk, deze zou in alle startplaatsen gemaakt worden en dan ijlings naar de media gestuurd worden. Ludo zou ervoor zorgen dat we allemaal mooi op deze foto zouden komen en met een klein beetje heen en weer geschuif (het was ook best een grote groep) kwamen we allemaal mooi samen met de provincievlag en het startspandoek op de foto. En zeg nou zelf: ziet er toch prachtig uit met die vrolijke T-shirts!

 

 

Het startschot werd gegeven door een “bonk” op een grote rode knop en toen waren we met z'n allen op pad! Door een ereboog van rood-gele ballonnen ging de karavaan op pad naar Nijmegen. Het was een prachtig gezicht en in mijn ogen is de 4Daagse eigenlijk nu al begonnen! Diep in m'n hart heb ik een beetje spijt dat ik ook niet voor alle etappes heb ingeschreven………, hoewel ik weet dat dat een beetje teveel van het goede voor mij zou zijn geworden.

 

Nadat ik foto's van de start heb genomen, ben ik nog even naar het toilet geweest en heb ik mijn rugzak en GPS-wandelklaar gemaakt. Ik startte dus met de rode lantaarn op zak, en heb die de rest van de tocht niet meer afgegeven. Ludo maakt nog even een fotootje van me terwijl ik door de boog loop en dan is ook voor mij de eerste etappe van de Stertocht Zuid-Holland begonnen!  

 

We begonnen met een rondje door Den Haag, extra leuk voor mij omdat het mijn geboorteplaats is (eigenlijk Scheveningen, maar dat is geen aparte gemeente meer) en ik jaren in de omgeving van het provinciehuis heb gewerkt. Veel bekende plekjes dus, en door het stralende zonnige weer ziet alles er prachtig uit. We kwamen over Plein 1813, deden een klein ommetje door de paleistuinen en liepen door het centrum (waar een prachtig ouderwets trammetje rondreed, jeugdsentiment!!!!) richting het Binnenhof.

 

  Daar bij de Hofvijver viel mijn oog op de provincievlaggen die daar aan de korte kant van de vijver hangen te wapperen. Dat vond ik zo symbolisch voor deze tocht dat ik niet alleen een foto met mijn camera heb gemaakt, maar ook met m'n phone. Vergezeld van een flink aantal hashtags heb ik deze via Twitter de wereld in gestuurd, waardoor wel de rode lantaarn n˛g roder kleurde natuurlijk……..

 

We verlieten nu zo'n beetje de binnenstad van Den Haag en gingen naar het Haagse Bos, waar we doorheen kronkelden richting de stadsgrenzen. Natuurlijk ontkwamen we niet aan de nodige woonwijken, maar gelukkig kon je kiezen voor smalle asfaltpaadjes langs singels en viel het niet zo heel erg op dat je door woonwijken liep. Maar dan nog is het mijn favoriete omgeving niet, net een rijstebrijberg waar je doorheen moet!

Langs de Nieuwe Veenmolen (nou ja, nieuw, 't ding stamt uit 1654…….) en onder het Van Goghtunneltje door bereiken we Voorburg en ook hier kan ik wat jeugdsentiment opsnuiven, ik heb namelijk in een ver verleden op het Dalton in Voorburg gezeten. Zo kwamen we door het Juliana-Bernhard Park, waar we vroeger buitentekenlessen kregen. Nu vond ik het na ca. 9 km wel een mooi punt voor een bankjesrust.

 

Wat verderop liepen we een stukje langs de Vliet en hadden we een mooi doorkijkje naar het oude Kerkstraatje in Voorburg. We staken de Vliet over en gingen nu richting het immense Prins Claus verkeersplein. Dat was nieuw voor me, hier was ik nog nooit onderdoor gelopen, leuk om het ook eens vanuit dit gezichtspunt te zien. En ik heb maar eens gek gedaan door een selfie met de fly-overs van het plein op de achtergrond te maken.  

 

Hierna liepen we een stukje door de nieuwbouwwijk Ypenburg en, met excuses aan alle mensen die daar met plezier wonen, wat een vreselijke wijk vond ik dat! Ik vond het al niks toen het nog in aanbouw was, maar nu het af is vind ik het nog steeds niks. Ik heb er zelfs geen enkele foto gemaakt en dat wil wat zeggen……. Maar eenmaal in Nootdorp kwamen we in wat leukere wijken terecht mochten we zelfs een stukje over het water lopen! Ik stuurde er nog maar eens een tweet de wereld over in.

Overigens kwam ik hier Gijs voor de tweede keer tegen, de eerste keer was bij het Haagse Bos, waar hij op het dak van z'n auto druk bezig was met sociale media, en nu kwam ik hem tegen op de fiets. Hij meldde dat ik toch wat ingelopen was op de laatste deelnemers, ik liep eigenlijk vlak achter de voorlaatsten. Nou, dat viel me nog alles mee, met al dat getwitter en gefotografeer onderweg!

 

  Door het Bieslandse Bos, waar ik nog even een bankjesrust heb ingelast kwamen we uiteindelijk Delft binnenlopen, de finishplaats voor vandaag. Maar natuurlijk gingen we niet linea recta naar de finish, maar deden we eerst nog een korte sightseeing door Delft. Door de Oostpoort en langs het Huisje van Vermeer, waar Ludo en Maartje zaten te wachten om mij als laatste wandelaar op de foto te zetten. Als dank heb ik een fotootje van hen terug gemaakt, voor wat hoort wat, toch?

 

Nog even over de Markt, langs het Stadhuis en de Nieuwe Kerk, en langs de Visbogen naar de Oude Kerk. Eigenlijk had ik hier ergens een lekker ijsje willen nemen, maar jemig, wat een rijen stonden er bij die ijstenten! Ik had niet zoveel puf om achter aan te sluiten en ben maar gelijk naar het station gelopen. En kijk: daar verkochten ze ook ijs, softijs nog wel, mijn favoriet! Helemaal happy dus!

Als laatste een fotootje van het NS logo met de naam Delft gemaakt, als finishfoto van vandaag. De eerste etappe zit erop. Ik wens alle deelnemers in de komende dagen heel veel plezier en mooi weer, ik druk de vlaggendragers op het hart om goed op de vlag te passen en tot slot zou ik zeggen: tot donderdag, dan stap ik weer in voor de etappe van Leerdam naar Geldermalsen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

Vergeet mijn gastenboek niet!