Rondje Ka
vanuit Roelofarendsveen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Toen ik verleden week in Leiden een beetje liep te mopperen op de hoge inschrijfprijs van de wandeltocht aldaar, kreeg ik van een paar medewandelaars de tip om dan volgende week bij hun het “Rondje Ka” te komen lopen. Na enig speurwerk op internet leek me dit inderdaad wel een leuke tocht, een rondje langs het water, de Wijde Aa en het Braassemermeer. Ik besloot de 20 of de 25 km te gaan lopen daar.

 

Vanaf hun website kon je de routes al vinden op afstandmeten.nl en dus heb ik zowel de route van de 25 als van de 20 km alvast in m'n GPS gezet. Kon ik ter plekke altijd nog beslissen wat ik zou gaan doen. Zowel de 25 als de 20 mochten om 7 uur al starten en zo was ik al rond kwart voor zeven in Roelofarendsveen. Parkeerplek was er (nog) zat en het startbureau was snel gevonden.

Ook hier was het inschrijfgeld aan de hoge kant, 6 euro, maar een deel hiervan gaat naar het goede doel (dit jaar was dat Fietsmaatje, een hartverwarmend initiatief) en ons werd beloofd dat we echt veel voor ons inschrijfgeld zouden terugkrijgen. En inderdaad, dat begon al goed, bij de start werd gratis koffie geschonken, met desgewenst zelfs een krentenbol erbij!

 

Terwijl ik van m'n koffie genoot, viel er buiten een fikse (onweersbui), maar toen ik vertrok was het droog, en het is de hele tocht droog gebleven. We zagen de onweersbui wegtrekken over het water en dat leverde een paar prachtige plaatjes op. Terwijl ik die foto's liep te maken, hoorde ik opeens pianomuziek en ja hoor, onder een grote tent zat daar een pianist! Ik ben er eigenlijk niet achter gekomen of dat nou wel of niet bij de tocht hoorde…….  

 

We vervolgden onze weg langs het water, eigenlijk was de route van deze tocht heel simpel, alsmaar het water aan je linkerhand houden en dan kon je niet mislopen. Maar hier en daar ging de route wel een stukje “het binnenland” in en ook moesten we een paar maal heen en weer langs een watertje lopen om via een brug over te kunnen steken. Er was weinig gepijld, maar met de routebeschrijving en het bijgeleverde plattegrondje was er goed uit te komen (en ik had natuurlijk ook de route in mijn GPS!)

En hoewel ik niet zo vaak in deze omgeving loop, kwam ik toch diverse bekende plekjes tegen, van wintertochten van wsv LEO, die ik wel vaak hier gelopen heb. Buiten de verharde wegen en fietspaden liepen we ook veel over grasdijken, gelukkig was het allemaal goed begaanbaar, op een paar stukjes na die door koeien kapotgetrapt waren. En op die grasdijken kwamen we ook ontelbare hekken en hekjes tegen, alsmaar klimmen, pfffffff, dan merk ik wel dat ik geen 20 meer ben hoor!

 

  De verzorging tijdens deze tocht was subliem! Veel sponsors hebben letterlijk en figuurlijk uitgepakt om ons tot op het bot te verwennen. Zo kregen we buiten de eerdergenoemde koffie met krentenbol achtereenvolgens appelgebak, spiesjes met watermeloen en aardbei, appel-perensap met blokjes kaas, komkommer met appel, toastjes met zalm, dropjes, toastjes met tapenade, augurken, limonade, spekkies en tijdens het wachten op de pont kon je tegen inlevering van een bij de start ontvangen bonnetje een bolletje ijs ophalen.

 

Na 17 km kwam het punt waarop ik moest beslissen of ik doorging op de 25 op de 20 kilometer en zonder enige twijfel heb ik voor de 25 gekozen. Het was een schitterende dag, de route was geweldig, de verzorging super en ik had nog alle tijd van de wereld voor de resterende kilometers. Zo kwam ik ook nog langs de enige post, waarop je wel moest betalen voor je consumpties en daar heb ik koffie genomen, die werd geserveerd in een prachtig kopje. Genietend in de zon met een muziekje op de achtergrond, heerlijk!

Toen volgden er nog ca. 3 kilometer met dus het pontje erin en aan de overkant waren we al snel weer bij het startbureau. Als beloning kregen we allemaal een grote zonnebloem, en heel leuk: ze hadden een lijst in elkaar gefröbeld, zodat je mčt zonnebloem op een foto in een lijstje kon! Ik heb het een schitterende tocht gevonden, hij komt hoog op m'n lijstje van favorieten, en als er iets meer aandacht aan de bepijling wordt geschonken kan deze zomaar in de categorie “Toptochten” geplaatst worden!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!