De Landgoederentocht in Chaam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En ben ik gisteren naar Leiden geweest, vandaag stond de Landgoederentocht van Walking Activities in Chaam op het programma. Ik heb ook nog even aan een tocht in Lelystad gedacht, maar dat vond ik toch wel heel erg ver rijden. Chaam zou in een uurtje te doen moeten zijn en dat vond ik net mooi. De start was niet zo heel vroeg als gisteren, 8 uur, dus ben ik rond kwart voor zeven gaan rijden.

 

Ik had van tevoren op Google Maps gekeken in wat voor omgeving Chaam lag, dat bleek vlakbij Breda te zijn. Een bosrijke omgeving, maar ik zag toch ook veel weiland op de kaart staan en we zouden natuurlijk ook over die landgoederen gaan, dus ik hoopte dat de tocht een beetje gevarieerd zou zijn. Tja, ik ben nou eenmaal niet zo'n bosliefhebber, maar ik vind het wel leuk om af en toe een andere omgeving te “beleven”, dus soms neem ik dat risico op veel bos maar op de koop toe.

De start was bij een pannenkoekenhuis, redelijk ver buiten Chaam. Toen ik daar aankwam werd ik netjes door parkeerregelaars naar een plekje gewezen, het parkeerterrein van het pannenkoekenhuis bleef gereserveerd voor andere gasten. Nou ja, dat kan ik me ook wel indenken. Ik stond toch nog lekker dichtbij en kon me gelijk aanmelden. En dat was wel een heel verschil met gisteren: toen 6 euro en geen bondskorting, nu € 2,50 waar nog een euro korting vanaf ging!

 

Na een toiletbezoekje ben ik snel van start gegaan, en ja, zoals te verwachten gingen we direct de bossen in. De zon deed op dat moment nog verwoede pogingen om door het wolkendek heen te breken en dat leverde prachtige zonnestralen door de bomen heen op. Helaas bleek dat van korte duur, waarna het grijs en wat somberder werd. Ik had vandaag wel m'n jasje aan gedaan, maar de temperatuur was prima, dus het jasje was al snel weer uit.  

 

De tocht heette dus de Landgoederentocht en daar had ik me wel beetje op verheugd, ik hou wel van die prachtige landhuizen die vaak op die terreinen staan. Helaas bleek dat we twee van de drie landgoederen niet op mochten, van Valkenberg en Luchtenburg heb ik dus alleen het hek gezien. Bij het derde landgoed, Anneville, liepen we wel langs het koetshuis, maar van het landgoed zelf heb ik niet zoveel gezien.

Dat kwam misschien ook wel door een hevige plensbui die vlak voordat we Anneville bereikten, losbarstte. Ik liep in eerste instantie dapper door met m'n pluutje. Er stond niet veel wind, dus dat was best te doen. En met een plu lopen heeft als voordeel dat je kunt blijven fotograferen! Zo heb ik een prachtige foto kunnen maken van een beeld van een paardje in de werkelijk stromende regen.

 

  Maar even daarna begon het zo hard te plenzen dat ik samen met nog een heel groepje wandelaars onder een groot afdak ben gevlucht, dit was echt gekkenwerk! Het buienalarm op m'n phone gaf een piek aan, zo hoog, dat het streepje “zwaar”, dat normaal boven aan het scherm staan, nu iets onder de helft van de pagina stond. Megazwaar dus! Overigens stonden we hier samen met wandelaars van een tocht die vanuit Breda gestart was, van WIEGO, die liepen een stukje tegengesteld aan ons.

 

Toen de regen wat minder werd en die grote piek op m'n schermpje afzakte, ging ik verder en helaas moesten we direct na de bui dwars door een weiland……, dat was inmiddels dus een verdronken weiland geworden. Ik heb geprobeerd droge voeten te houden, maar daar was in dit geval geen beginnen aan, en dus liep ik na zo'n 13 km al te soppen in m'n schoenen. Maar goed dat ik niet blaargevoelig ben……..

Er zaten drie rusten in de 30 km, en eventueel nog een rust in Chaam vlak voor de finish. Die laatste heb ik overgeslagen, maar bij de andere drie ben ik heerlijk aan de koffie gegaan. Vooral de tweede kwam als geroepen, ik vond dat ik na die plensbui wel een bakkie had verdiend! Ondanks al dat rusten en ondanks het pittige parcours van veel onverhard en veel modder, heb ik toch een prima gemiddeld tempo gelopen! Wat dat betreft was het echt een TOPweekend!

 

Na de laatste rust op ca. 24 km begon zowaar de zon een beetje te schijnen en werden we ook af en toe over asfaltwegen gestuurd. Wat meer uitzicht over de weilanden, door het dorpje Chaam, langs een schuurkerk, paardjes in de weilanden, kortom, ik vond het laatste stukje van de tocht het mooiste! Ook nog een prachtig graspad langs de weilanden, wat prima begaanbaar was en een mooi beschaduwd bomenlaantje op het eind.  

 

Bij de finish heb ik me tevreden afgemeld, de route was leuk (wel een beetje veel bos naar mijn zin, maar ja, daar schijn ik toch een uitzondering in te zijn), uitstekend gepijld, er waren leuke rusten en de afstanden klopten ook prima. We hebben nog even nagepraat over die enorme regenbui en het verdronken weiland, en toen heb ik de medewerkers weer bedankt voor al hun werk en ben na een kopje koffie weer Rozenburgwaarts gegaan. Een goed weekend geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!