De LRRC Wandelmarathon in Leiden

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zo, en dan wordt het toch weleens tijd om te kijken waar ik sta met de “training” voor Nijmegen! Ja, “training” tussen aanhalingstekens, omdat ik nou eenmaal nergens voor “train”, maar gewoon wandel omdat ik wandelen leuk vind! Maar goed, in Nijmegen moet ik straks 4 x 30 lopen, dus dit weekend stond 2 x 30 op m'n verlanglijstje. Ik heb lang getwijfeld tussen Leiden en Chaam, maar toen ik erachter kwam dat je ook op zondag in Chaam terecht kon, was de keus snel gemaakt. Op naar Leiden!

 

De start was heerlijk vroeg, om zeven uur al en rond kwart voor zeven vond ik nog een parkeerplekje vlak voor de deur. De weersvoorspellingen voor vandaag waren goed, een prima temperatuur en geen regen. Na enige aarzeling heb ik mijn jasje dan ook in de auto laten liggen. Ik heb er geen spijt van gehad! De inschrijving in het startbureau van de Leidse Road Runners Club (LRRC) ging vlot, maar ik schrok wel erg van de prijs. Zes euro maar liefst, en bondskorting werd er niet gegeven!

Op de routebeschrijving zag ik echter staan dat er twee koffieposten zouden zijn, dus ik ging ervan uit dat we daar dan de koffie gratis zouden krijgen, of in ieder geval op één van de twee posten! Er mocht al voor zeven uur gestart worden, maar om zeven uur werd het officiële startsein gegeven middels een “ga-nu-maar-speech”. Daarin werd o.a. verteld dat er gepijld was met gele verf. Na een paar fotootjes in het startbureau ging ik ook op pad.

 

En het was een heerlijke route! We begonnen met een stukje langs de Vliet, en daarna een stukje door een prachtige nieuwbouwwijk. Ja echt, dit was een wijk die zelfs mij wel kon bekoren. Heel ruim opgezet, met heel lichte tinten en moderne huizen met een ouderwetse uitstraling. Echt mooi. Na verloop van tijd staken we de Vliet over en liepen richting de A4, waar we bij de bekende molen onder de weg doorgingen.  

 

En toen kwamen we natuurlijk in Het Groene Hart terecht en kon ik mijn hart ophalen in de polders en weilanden, met uitzicht op koeien, schapen, ganzen en al dat soort weilanddieren. Ik liep in een voor mijn doen prima tempo, ik had totaal geen last met m'n ademhaling en buiten mijn ademhaling heb ik nou eenmaal eigenlijk nooit ergens last van, dus het was vandaag geweldig lopen!

Na zo'n 11 kilometer stond op het kaartje bij de routebeschrijving (handig, zo'n kaartje!) de eerste koffiepost vermeld en ja hoor, langs de kant van de weg stond een soort mobiele koffiebar. Er was heel weinig zitplaats en toen bleek dat je ook nog eens 2 euro voor de koffie moest betalen, ben ik gelijk doorgelopen. Zes euro inschrijfgeld en dan ook nog voor je koffie betalen vond ik echt een beetje te gortig!

 

  Ietsje verderop zat Geitenboerderij 't Geertje, daar is ook een restaurantje met terras en dus ben ik daar even neergestreken voor de rust. De koffie was hier goedkoper en er was hier zitplaats genoeg. Na 't Geertje ging het verder door de polders richting Benthuizen en ik kwam hier veel bekende plekjes tegen van de Voetstappentocht die Elly en ik samen hebben uitgezet voor het Walkers4Walkers-forum.

 

De zon die vanmorgen nog zo heerlijk had geschenen was inmiddels achter dikke wolken verdwenen, wel jammer voor de foto's maar het bleef gelukkig droog en de temperatuur bleef ook goed, hoewel het op een gegeven moment wel erg fris werd als je stil zat. Op het routekaartje werd nog een tweede koffiestop aangegeven, maar die heb ik nooit gezien, wel stond er iemand snoepjes uit te delen.

Ik was dan ook erg blij dat we langs een boerderij kwamen waar ijs verkocht werd. Nou durfde ik weliswaar geen ijs te nemen uit angst voor darmkrampen, maar je kon er gelukkig ook een kopje koffie kopen, er waren zowel binnen als buiten zitjes, dus het was een prima tweede rust, na ca. 22 kilometer. En toen op voor de laatste acht kilometer.

 

Het parcours bleef onverminderd mooi, we kwamen nog door Zoeterwoude-Dorp, waar ik een leuke kikker en een jagende kat mèt prooi gekiekt heb. Ook bloeien nu overal de waterlelies, prachtig gezicht! Toen staken we de A4 weer over en kwam er nog een stukje door Park Cronesteyn. Daar ging het even mis met de pijlen en hierdoor heb ik, denk ik, zo'n 800 meter te weinig gelopen. Voor de rest was de bepijling vandaag wel redelijk.  

 

En toen zat het er weer op, ik heb het een heerlijke wandeling gevonden, en ik heb het ook leuk gevonden dat we na afloop onze bevindingen kwijt konden op een evaluatieformulier. Dat heb ik serieus ingevuld en mijn punten van kritiek (en dat waren toch vooral het inschrijfgeld en het ontbreken van de 2e rust) aangegeven. Ik heb ze beloofd dat ik volgend jaar terug kom om te kijken of ze er wat mee gedaan hebben. Want het is de moeite waard om deze tocht te behouden, zoveel tochten zijn er niet (meer) in deze omgeving!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!