De Zomerse Nacht Tocht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het is heel lang geleden dat ik een nachttocht heb gelopen! Om precies te zijn was dat in 2012, de 80 van de Dijk. Door mijn longproblemen is 80 kilometer echter een schier onmogelijke afstand geworden en nachttochten over kortere afstanden zijn er niet zoveel. Dus toen ik in het LWP de “Zomerse Nacht” van wsc de Verbinding zag staan met afstanden tot maximaal 25 km, was mijn interesse gelijk gewekt.

 

Ik ben nadere informatie gaan zoeken op de website en daar bleek dat de nachtelijke route richting Muiden en Weesp zou gaan. Beetje jammer dat op die ene dag dat ik de Drie van Driemond liep (begin mei) de route ook die kant op ging. Maar goed, 's avonds en 's nachts ziet alles er natuurlijk toch anders uit en aan de andere kant is het ook wel fijn om in een vreemde omgeving een beetje de weg te weten, midden in de nacht.

Voor de nacht waren de weersvoorspellingen aardig, het zou niet koud zijn en in het begin was er nog wat kans op buien, maar dat zou later afnemen. De start zou om 21.00 uur zijn, en dus ging ik zo rond half acht op weg richting Amsterdam-Driemond. De rit verliep zonder problemen en bij de start was er nog een zee van ruimte op de parkeerplaats. Ik was benieuwd hoeveel deelnemers er zouden zijn, tenslotte werden in deze nacht ook Amsterdam-Leeuwarden en de Nacht van de Vluchteling gelopen.

 

Het inschrijfbureau zat dit keer niet in het restaurant van de sporthal zelf, maar in een wat kleiner vertrek ernaast. In het restaurant waren ze bezig met de opbouw van de muziek voor een evenement. Toen ik ze de muziek hoorde testen was ik blij dat ik gauw de stille nacht in mocht…… Ik was snel ingeschreven, en hulde me daarna in reflecterende kleding en deed m'n achterlampje aan. Zaklampje was nu nog niet nodig, het was nog licht, maar ik deed het wel alvast in m'n jaszak.  

 

Iets na 21.00 ging ik dan op pad en inderdaad bleek de route erg op die van De Drie van Driemond te lijken. Maar toen liep ik 20 en nu 25, dat verschil werd opgevangen door in het begin wat stukjes weg te laten en bijna aan het eind een lange lus toe te voegen. Dus leek het toch een heel andere route! Er was prima gepijld, en wat ik erg leuk vond: er stonden solarlampjes bij sommige pijlen op heel donkere stukjes, en hoewel die in het begin wat overbodig waren (het was nog te licht) was het later in de nacht wel erg leuk om van lichtje naar lichtje te lopen!

Er was al een rust bij de Burger King op een Maxis terrein na 5 kilometer, maar net als verleden keer vond ik die een beetje vroeg zitten en ik besloot wederom om door te lopen naar de tweede rust. Daarnaartoe gingen we een heel stuk over het Waterkeringpad langs het IJmeer. Daar kon ik nog net een paar fotootjes nemen, maar toen werd het daarvoor toch echt te donker.

 

  Bij een kudde schaapjes die langs het pad stonden, heb ik geprobeerd te flitsen, met resultaat dat alle schaapjes röntgen-ogen kregen, hahaha! Even verderop was de Westbatterij vlakbij Muiden wel heel fel verlicht en een foto daarvan is dan ook wel weer redelijk gelukt. Maar verder is het foto-album dit keer een beetje karig gevuld. Ik liep trouwens wel sneller dan normaal nu ik minder foto's maakte….

 

In Muiden zat na zo'n 10 kilometer de tweede rust in Café Bij Ome Ko, en daar ben ik dus wel een bakkie wezen doen. Wat een overgang zeg, vanuit de stille nacht een café op zaterdagavond in! Bonkende muziek, die ik met de beste wil van de wereld niet mooi kan vinden, en dan de mensen die daar bovenuit willen praten……. Wij wandelaars werden maar een beetje raar aangekeken……

Van Muiden naar Weesp ging het over een kronkelende weg langs de Vecht, hoewel je door de woonboten en in het donker niet veel van het water zag. Het was nu echt nacht geworden, maar m'n zaklampje had ik nog steeds niet nodig, straatlantarens genoeg! Eenmaal in Weesp gingen we een prachtig verlichte brug over (kon eindelijk dus weer een mooie foto maken) en hier was de tweede rust in het Wapen van Weesp. Een gezellig café met veel uitgaanspubliek, en de muziek vond ik hier wat beter te verteren.

 

Na Weesp gingen we linea recta naar een voor mij bekende brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Hé, hier zitten we vlakbij de start! En ja hoor, hier gingen we dus de lus van de 25 km maken, leuk, een heel nieuw stuk dus voor mij. Eerst ging het werkelijk kilometers langs het kanaal, heerlijk rechtuit, strak asfalt en alsmaar die lichtjes die bij de pijlen stonden. Ik heb lopen genieten op dit stuk!  

 

Op de route stond op het eind van dit pad langs het kanaal nog een derde rust aangegeven, maar die was blijkbaar alleen met de dagtocht van de volgende dag open, ik heb tenminste geen rust meer gezien. Maar dat was ook niet zo erg, het laatste stuk was ongeveer 10 kilometer en dat vind ik zonder rust nog best te doen. Via een stikdonkere kronkelende weg (toen was ik echt wel blij met m'n zaklampje!) ging het terug richting de start. Ik heb nog even ergens een plaspauze ingelast en daarna werd ik ingehaald door Piet Jansens en Jannet. Toch nog een paar bekenden gezien!

En toen liep ik Driemond weer binnen en zat de eerste nachttocht na jaren er weer op. Ik heb volop lopen genieten, een leuke route, goed gepijld, prima wandelweertje, als deze tocht er volgend jaar weer is, ben ik weer van de partij! Na nog even een babbeltje met Piet en Jannet ben ik weer op huis aan gegaan, frisse lucht in de auto, soms even het raampje open, maar last van slaap heb ik niet gehad. Wel toen ik eenmaal thuis was, toen ben ik direct m'n bedje in gerold!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!