De Franse Slag Mars in Kapelle

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Hij stond al een paar weken in m'n agenda: De Franse Slag Mars in Kapelle. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik me bij de Franse Slag moest voorstellen, maar gelukkig kon ik veel informatie vinden op de website van de organiserende stichting. In het kort: de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 gold niet voor Zeeland, daar werd nog enkele dagen doorgevochten tussen voornamelijk Franse en Duitse troepen. Dit duurde nog tot 19 mei. Ieder jaar rond deze datum worden de gevallenen van deze slag herdacht in Kapelle.

 

Samen met Groningen behoort Zeeland tot de TOPfavorieten in m'n lijstje van wandelprovincies en zeker zo'n tocht met een historisch tintje trekt me wel aan. Op naar Kapelle in Zeeland dus! Om half acht mag er gestart worden en het is toch wel weer ruim een uur rijden, dus ik vertrek voor dag en dauw vanuit Rozenburg, zo'n vijf over zes om precies te zijn.

Ik kan onderweg nog genieten van een prachtige zonsopkomst, maar helaas trekt de lucht al gauw dicht. Voor vandaag is inderdaad bewolkt weer voorspeld, wel warm, maar weinig zon. Ik hoop er maar op dat het niet al te warm wordt en dat er in Zeeland een lekker briesje staat! In Kapelle gearriveerd zie ik al gauw bordjes naar parkeermogelijkheden staan en zo ben ik Kiaatje al snel kwijt.

Het is een stukje lopen naar het startbureau en het blijkt dat ik veel dichterbij had kunnen parkeren. Nou ja, ik kom hier om te wandelen, dus wandelen zal ik! Toch handig om voor een volgende keer te onthouden: eerst bij de start zelf gaan kijken, zeker als je vroeg bent. Ik ben snel ingeschreven en wel voor de zeer lage prijs van € 1,50! 't Is heel lang geleden dat ik zo goedkoop gewandeld heb……..

 

Ik laat alvast m'n boekje stempelen en strooi wat visitekaartjes en folders in het rond. Dan bekijk ik de routebeschrijving en die blijkt niet te bestaan uit een echte beschrijving maar uit een plattegrondje van de route, uit afstandmeten.nl. Ik vind het eerst een beetje vreemd, maar later blijkt het toch erg handig te zijn, vooral omdat de kilometers staan aangegeven en de rusten zijn ingetekend. In één oogopslag kan je op ieder moment tijdens de tocht zien waar je bent.  

 

Dan ga ik op pad voor de 25 km. We beginnen met een stukje door Kapelle heen en hier en daar zijn informatiebordjes opgehangen met verhalen en foto's van de meidagen van weleer. Bij ieder bordje hangt een grote rozet in de kleuren rood-wit-blauw, zodat ze al van verre zichtbaar zijn. En gelukkig zijn het er ook weer niet zoveel dat je je op een gegeven moment overvoerd voelt, het is net genoeg voor tijdens een wandeltocht.

Ik loop gelijk al vrij veel te fotograferen, de bordjes natuurlijk, maar ook een monument voor Nederlandse gevallenen tijdens de oorlog, een mooi stadswapen en een schitterend beeldje van een appel en een peer. Ja, een appel en een peer, hoe simpel kan het zijn en wat een mooi beeldje hebben ze daarvan gemaakt! Ook een straatnaam, de Kitskinderseweg maakt me aan het lachen!

 

  En dan gaat de route dwars over een kerkhof, best wel bijzonder. Op deze begraafplaats is namelijk een militair ereveld voor Franse militairen. Nooit geweten dat die er ook zijn in Nederland! Het is een mooie plek, en natuurlijk staan er de nodige witte kruizen en ook een Davidsster. Maar hier staan ook Islamitische zerken, want in het Franse leger dienden ook Algerijnen en Marokkanen. Bij het centrale monument met een prachtig mozaïek staan nog veel bloemenkransen van de herdenking afgelopen week.

 

Na deze bijzondere plek de nodige aandacht gegeven te hebben vervolg ik de route en nu gaan we echt het land in. Te beginnen met een stukje door het Abbekinderse bos, waar onder andere een “Bos van de Toekomst” is aangelegd, iedereen kan daar een boom (laten) planten, vergezeld van een bordje met een eigen tekst erop. Dan komen we in het gehuchtje Abbekinderen zelf en daar zit de eerste rust na ca. 5 km.

Wel wat vroeg in de route, maar na die lange autorit van vanmorgen heb ik echt wel trek in een bakkie. Er staat een groot bord dat ze verse taart hebben……., en dit keer bezwijk ik weer eens voor de verleiding, koffie met een stuk cheesecake, ik heb er heerlijk van zitten genieten! Deze rust was bij een B&B, Hof Olmenstein, ik heb er een foldertje van meegenomen, altijd handig voor als ik hier eens voor mezelf wil gaan wandelen.

 

Het volgende stuk begint met de oversteek van de snelweg en daarna volgt er een gedeelte onvervalst polderparcours, heerlijk! Ook komen we door nog een gehuchtje: Eversdijk. Een mevrouw die een stukje met me meefietst, kletst me er de oren van m'n hoofd over af en "ik moet toch ook echt even naar het kerkhof kijken". Wel, daarover heeft ze niets te weinig gezegd, hoewel er maar weinig graven zijn, is de boom waaronder ze staan van buitengewone proporties! Mooie laatste rustplaats.  

Na ca. 11 km zijn we bij de tweede rust, bij een fruitteeltbedrijf, waar ik wederom aan de koffie ga, nu met een stuk peperkoek erbij. Er zit geen boter op, en het is niet van de RWV, dus ik zal het dan ook geen RWV-gebak noemen……. *grijns* Ook krijgen we hier voor de tweede keer een gratis appeltje aangeboden. We zitten met z'n allen lekker buiten, want hoewel het voornamelijk bewolkt is, is de temperatuur prima.

Weer op pad lopen we eerst dwars, maar dan ook echt dwars, door een boomgaard heen en dan beklimmen we bij Hansweert de dijk en gaan voor een paar kilometer langs de Westerschelde. Een heerlijk stukje, het is eb, dus je kunt ver over de drooggevallen bodem kijken en je waait geweldig uit, want de harde wind komt hier schuin van voren. Hard werken dus, maar wel een mooi stuk route!

 

  We pikken een klein hoekje van Hansweert mee en gaan dan richting Schore, waar de derde rust zal zitten. Op dit stukje komt net de zon even achter de wolken vandaan, er komt zowaar wat schaduw op m'n foto's en de temperatuur schiet gelijk een paar graden omhoog! In Schore aangekomen hebben ze van de toch al uitstekende bepijling een waar kunstwerkje gemaakt, waaruit op te maken valt, dat we een rondje om de kerk moeten lopen om dan bij het dorpshuis waar de rust is, uit te komen.

 

Natuurlijk volg ik braaf de pijlen, zet de mooie kerk op de foto en ga dan op het terras van het dorpshuis aan m'n derde kopje koffie van vandaag. Maar niet nadat ik een stempel op m'n startkaart heb gezet, jaja, dat is hier op iedere post zelfbediening. En ik geloof dat alle wandelaars dat hartstikke leuk vinden, nog nooit zoveel animo voor de stempelposten gezien…….

Ook in Schore gaat de route dwars over het kerkhof, ik blijf het bijzonder vinden, ik ben wel vaak langs een kerkhof gelopen, maar voorzover ik weet er nog nooit overheen. Op het plattegrondje had ik al gezien, dat hierna een stukje langs het kanaal door Zuid-Beveland komt, en ook dat we daar de wind heerlijk in de rug zullen hebben. De zon is weer schuilgegaan, dus heel erg warm werd het op dit stuk gelukkig niet meer. En tja, ik hou wel van die lange rechte stukken asfalt, dus ik heb volop lopen genieten.

 

Na zo'n twee kilometer langs het kanaal splitste de route van de 25 km af, we mochten via een overstapje de dijk over en daar aan de andere kant lag als verrassing een prachtig uitzicht over de weilanden, met een smal grindpaadje tussen twee sloten door. Wat een geweldig leuke route, we hebben vandaag werkelijk van alles gehad en ook dit is weer dubbel en dwars de moeite waard!  

 

Na dit schitterende pad nog een stukje asfaltweg, langs een weiland met koetjes en kalfjes, een stukje bos en toen kwam ik uit bij de show van oude militaire voertuigen en andere oorlogsspullen. Er stond een ijscokar, ik heb mezelf getrakteerd op een bolletje banaan en een bolletje chocola en heb heerlijk over het tentoonstellingsterrein geslenterd. Er was ook een demonstratie van geweren, maar eerlijk gezegd heb ik het niet zo op wapens, dus daar heb ik maar heel eventjes gekeken.

Toen was het nog 300 meter naar de finish, waar ik me uitermate tevreden heb afgemeld. Wat een supertocht vandaag! Prachtig parcours, leuke rusten, uitstekend gepijld en enthousiaste medewerkers, ik heb werkelijk geen enkel minpuntje kunnen ontdekken. Deze tocht staat alweer in m'n agenda voor volgend jaar. TOPdag gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!