De Nassaustadtocht in Steenbergen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na een geweldige vakantieweek in Normandië en Bretagne leek het toen ik weer in Nederland was wel herfst! Koud, regen, hagel, zelfs natte sneeuw kwamen voorbij. Niet echt uitnodigend om te gaan wandelen en ik heb zelfs de Oranjemars vanuit Maassluis laten vallen. Maar voor het weekend van 30 april en 1 mei werd dan eindelijk weer wat beter weer voorspeld en ben ik weer aan de wandel geweest.

 

Zaterdag heb ik gekozen voor de Nassaustadtocht van wsv De Blaar in Steenbergen. Ik heb daar al eerder gelopen en dat was goed bevallen, ook de omgeving trekt me aan, veel polder en een gevarieerd parcours. Veel asfalt natuurlijk, maar ook af en toe een gras-, gruis- of zandpad. Op naar Steenbergen dus, lekker vroeg, want je mocht om 8 uur starten.

In het startbureau tref ik een paar bekenden, Paul en Mirjam zijn er, en ook Jeannette. Natuurlijk maken we een praatje en ik strooi ook wat folders en visitekaartjes in het rond. De inschrijving gaat vlot, ik vergeet alleen helemaal om de helft van m'n startkaart in de daarvoor bestemde box te doen, maar neem allebei de helften mee op de tocht, dom dom dom!

 

Dan ga ik op pad in een stralend zonnetje en na wat wegen in de bebouwde kom in Steenbergen en Welberg trekken we de open polder is. Genieten hoor, heel ver om me heen kijken, heerlijk asfalt onder m'n voeten en na het bultige landschap in Frankrijk vind ik dit platte land weer geweldig! Het koolzaad staat inmiddels overal volop in bloei en samen met de zon en de blauwe lucht zorgt dit voor prachtige vrolijke plaatjes.  

 

Na zo'n 7,5 km komen we bij de eerste rust, daar kan je zowel binnen zitten als buiten in een grote tent. Voor de koffie staat er een aardige rij mensen, maar toch gaat het redelijk vlot en ik ga lekker buiten aan een tafeltje zitten. Ik besluit ook om m'n jasje maar uit te trekken en aan de rugzak te hangen, ik heb me vanmorgen duidelijk een beetje te warm gekleed voor vandaag!

Na de rust komen we langs een paar prachtige bloesembomen, zo groot dat de takken zowat tot op de grond hangen en dus kan ik ook een paar mooie close-ups van de bloesem maken. We komen door het dorpje Moerstraten, maar helaas begint hier de lucht te bewolken en is het uit met de mooie blauwe luchten. Het landschap wordt er niet minder mooi door, maar wel iets somberder.

 

  Het valt me op dat sommige bomen nog steeds behoorlijk kaal zijn en natuurlijk zet ik die op de foto, ik ben dol op van die kale bomen, met takken die zo mooi tegen de hemel afsteken. M'n moeder was daar ook helemaal weg van, ik denk dat ik dat van haar heb, en altijd als ik zo'n foto maak zeg ik in gedachten: die is voor jou, mam! En nu dus ook: deze zijn voor jou, mam!

 

De tweede rust zou volgens de routebeschrijving op ca. 17,5 km moeten zitten, maar toen Klein Duimpje die afstand aangaf, was er in geen velden of wegen een café te bekennen. Het duurde nog bijna anderhalve kilometer voor we eindelijk in Café Vossenjacht in Klutsdorp arriveerden. Overigens heb ik dat op Google Maps op moeten zoeken, dat we in Klutsdorp waren, want een plaatsnaambord heb ik helaas niet gezien.

In het café zijn ze duidelijk niet berekend op zo'n grote toeloop van klanten en ik doe maar niet eens moeite om een bakkie koffie te bemachtigen, ik ga alleen even zitten, bezoek een toilet en eet wat crackertjes. Dan opeens wordt het wat rustiger en ik zie m'n kans schoon om alsnog een koffie te bestellen en krijg dan een echt sjieke koffie, met een likeurtje met slagroom erbij. En dat alles voor € 1,80!!

 

Na deze rust, die door al deze perikelen wat langer geduurd heeft dan normaal, is het nog ca. acht kilometer naar de finish. En die bestaat o.a. uit een wel heel lange, rechte asfaltweg, zelfs ik vind hem aan de lange kant en dat wil wat zeggen! Leuk is wel dat hier bij zowat iedere zijweg en uitrit een bordje richting Rotterdam staat, in dit geval leiden dus niet alle wegen naar Rome, maar na Rotterdam!  

 

Dan zijn we weer in Steenbergen en is het nog een klein stukje. We komen nog langs een hertenkampje waar twee kippen staan te vechten om een korst brood en dan zijn we weer bij vv Steenbergen, een leuke tocht zit er weer op. Jammer dat het weer de tweede helft niet mee zat (ik heb zelfs m'n jas weer aangetrokken, toen de zon weg was, werd het een stuk kouder), maar voor de rest heb ik een heerlijke dag gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!