De Twee Werelden Wandeltocht
in Oostvoorne

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Een heet bad, een stoot vitaminen in de vorm van een groot glas sinaasappelsap en een lange nachtrust hebben wonderen gedaan. Zondagmorgen word ik weer fit wakker, geen verhoging meer en geen hoofdpijn! Vandaag was ik van plan om een tochtje in de serie "de Dijken op, de Polders in" te gaan lopen en wel de Twee Werelden Wandeltocht in Oostvoorne. Lekker dichtbij en starten mag vanaf half 11.

 

Deze tochten worden georganiseerd door Hans Hartmann en zijn de opvolger van de serie "Eropuit in 't Groen". De afstanden zijn 5, 10 en 15 km, waardoor het mooie zondagwandelingetjes zijn. De routes worden niet gepijld, maar je krijgt een duidelijke routebeschrijving mee en een plattegrondje. En desgewenst kan je van tevoren bij Hans de GPS-track opvragen. Dat laatste had ik gedaan, makkelijk hoor, hoef je alleen het blauwe lijntje te volgen.

De ochtend begint nog een beetje somber, er hangt een grijs wolkendek en bij de inschrijving in de buitenlucht is het best een beetje fris. Toch hebben ze voor vandaag veel zon en hoge temperaturen voorspeld en later op de dag zullen ze daar dan ook gelijk in krijgen, dan wordt het zelfs behoorlijk warm. Maar nu is het nog grijs, hoewel de zon aarzelend begint door te breken als ik vlakbij de start een uitkijkpunt beklim.

 

Boven heb je inderdaad een mooi uitzicht, aan de ene kant naar de Slikken en Duinen van Voorne en aan de andere kant naar de grote installaties van de Maasvlakte. De wandelroute van vandaag heet dan ook niet voor niks de "Twee Werelden Wandeltocht". Dan daal ik de toren weer af, bezoek beneden nog even het toilet en dan ga ik op pad voor de 15 km.  

 

Dat begint gelijk al goed met een stukje strand en al snel de overgang naar de duinen via een mul zandpad. Pfffff, da's hard werken hoor! We volgen de duinpaden tot we aankomen bij de Tenellaplas, daar in het bezoekerscentrum kan je koffie drinken en hoewel nog vroeg in de route (na ca. 3 km) maak ik daar toch even gebruik van, ik heb wel trek in een bakkie! Het weer begint nu ook echt beter te worden, de plas zelf ligt nog in de schaduw, maar de lucht is wel al helemaal blauw.

De route kronkelt verder door de duinen, heel veel onverhard, maar ook af en toe een stukje asfalt. Daar valt het me op dat er op sommige plekken hele kolonies mieren ronddartelen, misschien smullen ze van platgetrapte torren of zo? We komen uit in de buurt van Hotel Marion in Oostvoorne, volgen een stukje de weg en duiken dan Landgoed Mildenburg in. Lopen we opeens een stukje in het bos, het is echt wel een afwisselende route hoor!

 

  Dan komen we op de Boulevard te lopen, met uitzicht op de Maasvlakte, en via een mountainbikepad (FF oppassen!) komen we bij het Geuzenbos. We gaan het bos niet in, maar lopen er langs en gaan later een grasdijk op langs het Oostvoornse Meer. De lucht is inmiddels helemaal blauw geworden, we hebben dus een schitterend uitzicht over het water en gelukkig is het gras kortgemaaid, dus goed te belopen.

 

Aan de andere kant van het Oostvoornse Meer is er een restaurantje, maar daar zag het er erg druk uit, dus ik heb alleen even gebruik gemaakt van het openbare toilet dat daar is. We volgen het strand, met dit mooie weer is het gezellig druk met dagjesmensen, naast wandelaars en zonaanbidders zijn er ook surfers, vissers en duikers actief. Het Oostvoornse Meer is namelijk erg diep, wel zo'n 40 meter, en er liggen een aantal scheepswrakken op de bodem.

 

Aan het eind van het meer pikken we een klein natuurgebiedje mee, genaamd Hoekje Jans, en dan gaan we het strand achter de Brielse Gatdam op. Persoonlijk vind ik dat het mooiste stukje van de route, witte duinen, wit zand en uitzicht over eindeloze half drooggevallen slikken, waar de zon duizenden twinkeltjes op tovert. Ik heb hier al eens eerder gelopen toen ik aan het geocachen was, en het is nog net zo mooi als ik me herinner!  

 

Dan zie ik in de verte het restaurant met de uitkijktoren weer en na een kilometertje ben ik terug bij de TOP. Nog even nagepraat natuurlijk, en bedankt voor weer een mooie route. Ik zal hem best nog wel eens voor mezelf gaan wandelen, lekker dichtbij huis en een mooie afstand voor een doordeweekse zondag!

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!