De Paastocht van DES in Gouda

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Elly had het lumineuze idee opgevat om in Gouda de Paastocht van 15 km te gaan lopen, met aansluitend de stadswandeling van 10 km. Of ik daar ook zin in had? Welja, waarom niet! Ik loop niet zo heel vaak in Gouda en een tochtje samen met Elly is altijd gezellig. De 15 km mag pas om 9 uur starten, vind ik persoonlijk een beetje laat, maar Elly vindt dat wel fijn, in dat opzicht lijken we totaal niet op elkaar! *grijns*

 

Ik ben toch rond half negen in het startbureau, om folders en strooikaartjes neer te leggen en om te informeren hoe we moeten inschrijvingen voor deze gecombineerde tocht. Dat is geen enkel probleem, we schrijven gewoon in voor de 15 km en krijgen de routebeschrijving van de stadswandeling alvast mee. Voor Elly is het de eerste (trainings)tocht na de winter en zo kan ze ook bekijken of 25 km de eerste keer al lukt. Iedereen tevreden!

Ik maak nog een praatje met Peter van Linda en dan zo rond kwart voor negen arriveert Elly ook. Nog even een plasje plegen, de GPS aanzetten en dan kunnen we op pad! Het is heerlijk zonnig weer, volgens de voorspellingen zou dit de beste dag van het Paasweekend worden en zo te zien krijgen ze gelijk. Wel staat er weer eens een fiks windje, op sommige stukken word ik daar echt wel een beetje moe van, letterlijk en figuurlijk!

 

Het begin van de tocht gaat vrij veel door woonwijken, gelukkig zijn het mooie woonwijken, maar toch duurt het voor m'n gevoel vrij lang voor we echt buiten zijn. Maar als we dan de stad achter ons laten, is het gelijk genieten van de uitzichten over de weilanden van Het Groene Hart. We lopen ook een stuk langs het Gouwe Kanaal en steken dit later via een grote brug over.  

 

Wat ik niet zo prettig vind, is dat het in het begin vrij druk is. Niet zo dat je elkaar op de hielen loopt te trappen, maar wel zo dat je de gesprekken van je medewandelaars letterlijk kunt volgen. En ja, dat werkt me nou eenmaal een beetje op m'n zenuwen en dan sta ik maar weer even stil voor een fotootje. Elly heeft daar veel minder last van dan ik, en gelukkig wordt het na de eerste rust wat rustiger, de meute valt een beetje uiteen.

Bij de eerste rust hebben we alleen even op een bankje gezeten en een banaantje en een pakje drinken soldaat gemaakt, binnen was het erg druk voor de koffie en toen een grote groep voor ons 15 koffie bestelde, besloten wij om daar niet op te wachten. Tenslotte is het maar 15 km vandaag en dat kunnen we ook nog wel zonder een lange rust!

 

  Het volgende deel, na de oversteek van het Gouwe Kanaal, gaan we dan echt de polders in en lopen kilometers over een Tiendweg. Prachtig, blauwe lucht, blauw kleurend water, broedende zwanen en hoentjes, groene weilanden en nog kale bomen met wel als een waasje groen, wat is Nederland toch mooi! Overigens heb ik hier telkens een déjà vu en als we op een onverwachte tweede rust stuiten, roept ook Elly dat we hier eerder geweest zijn! Later blijkt dat we hier met de laatste KNDA-tocht vanuit Moordrecht zijn geweest, ons geheugen werkt dus nog prima!

 

Bij deze rust bij volkstuinvereniging De Groenakker is het wel lekker rustig en binnen de kortste keren zitten we heerlijk aan de koffie met een gevulde koek erbij. Dat alles voor het luttele bedrag van twee euro (ja, voor alles bij elkaar!), hetgeen niet alleen bij ons verbazing wekte, we hoorden ook van andere wandelaars verraste geluiden. Kortom, deze rust was een schot in de roos, en na even getoiletteerd te hebben, gingen we verkwikt weer op pad voor de laatste 4 km.

Na nog een stukje over de Tiendweg en een brugmomentje bij een mooie brug uit 1886 ging het langzamerhand weer richting de stad. Daar aangekomen viel ons oog op diverse zogenaamde "Stolpersteine", ter herinnering aan Joodse families die op die plaats hebben gewoond en gedeporteerd en vermoord zijn. Het zijn er heel veel, en we staan (letterlijk) even stil bij die verschrikkingen uit een toch nog recent verleden.

 

We lopen nog een leuk schelpenpaadje langs een watertje en komen uit bij het Dubbeld Verlaat. Dat ken ik nog van de Goudse Tweedaagse die ik wel eens gelopen heb en hier gaan we allebei nog even op de foto. En dan een paar honderd meter verder staat m'n GPS op precies 15 km en dat betekent dat ik op dat punt de 30.000-kilometer-grens over ga, ik ben driekwart de wereld rond! En dus mag ik weer op de foto, hahaha!  

 

Vlak daarna zijn we bij de finish en daar nemen we even rust voor we aan de stadswandeling gaan beginnen. Ik neem nog een koffietje en Elly een flesje water. Ed, Eppie, Robert en een neef van Robert zijn er ook (die hadden ons onderweg ingehaald) en als ik een fotootje van de groep wil maken, biedt Tini, die aan een tafeltje naast ons zit, spontaan aan om van ons allemaal een fotootje te maken. Bedankt, Tini, hij is leuk geworden!

We melden ons alvast officieel af, dan hoeven we ons niet te haasten met de stadswandeling, en ik laat m'n boekje stempelen. Twee stempeltjes, want ik vind het toch wel leuk om allebei de tochten apart te hebben, en zo komt ook de 30.000 mooi in m'n boekje te staan! Het was een hartstikke gezellig eerste deel van deze dag, van de stadswandeling volgt een apart verslag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!