Midweektocht VTM in Maassluis
Route 19: Rozenburg / Calandpark

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik heb nog nooit zo vaak in Maasluis en Rozenburg gelopen als de laatste paar weken! Mijn eigen Rondje Landtong natuurlijk, de Kilometervretermars van VTM en een paar Midweektochten, eveneens van VTM. En vandaag zou ik beide plaatsten zelfs gaan combineren, want de route van Midweektocht nummer 19 voert naar Rozenburg. Toen ik dat ontdekte, heb ik van tevoren de route al opgevraagd, om aan de Rozenburgse kant te kunnen starten, anders blijf ik heen en weer gaan natuurlijk!

 

Dat was geen enkel probleem en dus kon ik deze woensdag gewoon weer lekker vanuit huis starten. Ik besloot om linea recta naar de pont te lopen en daar de route op te pikken. Van huis naar de pont is ongeveer anderhalve kilometer en inderdaad, na een kwartiertje was ik bij de aanlegplaats en zag de pont net wegvaren. Geen enkel probleem, het was spitstijd en dan varen ze met twee boten, iedere tien minuten is er dan een afvaart.

Ik maak een fotootje van de twee veerboten die zo'n beetje tegelijkertijd in het midden van de Nieuwe Waterweg dobberen en eventjes later kan ik aan boord. Met de auto is de pont vrij duur, maar als voetganger betaal je € 0,85, dat valt best mee dus. Het is rustig aan boord en de overtocht duurt redelijk lang, omdat we voorrang moeten verlenen aan een groot schip dat richting Noordzee koerst.

 

Dan ben ik aan de overkant in Maassluis, via een oud woonwijkje gaat het richting haven en daar ga ik weer over de Koepaardbrug, met de beelden van de koe en het paard. Ook zie ik een pilaar in het water staan met daarop aangegeven diverse waterstanden, waaronder die van 1953 tijdens de Watersnoodramp. Als we richting winkelcentrum Koningshoek wandelen, kom ik nog langs m'n oude kantoor, net op dat moment komt heel even het zonnetje achter de wolken vandaan piepen.  

 

Dat is ook gelijk de enige zon die ik zie vandaag, voor de rest is het guur, grijs, winderig en soms ook nog nat! Via het hertenkamp en het Vrijheidspark, wat een ongezellig kaal park is dat, bereik ik dan de start, die in mijn geval nu eigenlijk een rust is geworden! Ik schrijf me in en omdat het de 10e Midweektocht is die ik loop, krijg ik als presentje een leuk klein heuptasje. Dan neem ik een lekker kopje koffie en maak een praatje met de dames van het startbureau.

Als ik weer op pad ga voel ik de eerste motregen, maar dat duurt niet zo heel erg lang. Wederom langs het Vrijheidspark gaan we nu richting de Nieuwe Waterweg, onder de spoorlijn door en dan heb ik weer zicht op Thialf en Balder aan de overkant. Nu begint het wel serieuzer te regenen en ik zet de plu er dan ook maar bij op. We volgen niet het fietspad langs het water, maar een schelpenpad door de begroeiing verderop.

 

  Even verderop pikken we een klein stukje van de nieuwe woonwijk Het Balkon mee en daarna komen we wel pal langs het water te lopen, tot we de ingang van de haven van Maassluis weer bereiken. Daar staat de naam Maassluis met heel grote witte letters op de kade, en ook een beeld ter herinnering aan alle Maassluizers die op zee gebleven zijn. Even het water oversteken via de Coppelbrug en dan ben ik na een paar honderd meter weer bij de pont.

 

Die komt net aanvaren, dus dat komt mooi uit, want buiten de spits vaart de pont maar om de 20 minuten! Maar ik kan er nu direct op, en ook nu moeten we even dobberen om een groot schip voorrang te geven. Maar dan ben ik weer aan m'n eigen kant van de Nieuwe Waterweg en ik besluit om daar in de Veerheuvel even een kopje koffie te gaan doen. En om even te dubben of ik wel of niet het extra lusje over de Begrazingsweide te gaan doen!

Met een pittig windje tegen en gewapend met m'n plu wandel ik richting de Landtong en dan ben ik bij het keerpunt van de route op Rozenburg gekomen. Hier moet ik beslissen of ik wel of niet de Begrazingsweide in de route opneem. Ik besluit om dat toch maar te doen, het eerste stuk tegen de wind in loop ik dan redelijk beschut en de terugweg heb ik op het fietspad langs de Nieuwe Waterweg de wind in de rug. En misschien zie ik de pasgeboren veulentjes nog wel op de Landtong…….

 

En ja hoor, na ongeveer een kilometertje op de Begrazingsweide zie ik zowel de kudde Schotse Hooglanders als de kudde Konikpaardjes. En twee van die laatsten hebben een veulentje! Ik heb er goed zicht op en kan zelfs wat dichterbij komen om wat foto's te maken. Het is op dit moment gelukkig net weer even droog, dus ik krijg geen vervelende druppels op m'n lens. Ik heb veel foto's gemaakt en de zes mooiste staan in het fotoverslag van deze tocht.  

 

Na weer een kilometer ga ik dus het fietspad langs de Nieuwe Waterweg op, heerlijk voor de wind, nog versterkt door de plu, die ik nu helaas weer nodig heb. Het laatste stukje op de Landtong gaat langs de manege en dan kom ik uit op de Vinkseweg. Nog een paar paadjes in de Groengordel en dan ben ik op het punt waar ik m'n eigen route naar huis weer oppik. Bij de boomgaard word ik bestormd door een enthousiaste "kudde" kippen, en dan ben ik weer bij boerderij De Heereplaats, nog 100 meter en ik ben weer thuis. Leuk geweest, maar jammer van de regen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!