Jubileumtocht
80 jaar wsv Prins Bernhard

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het was er dit jaar nog niet van gekomen om in Leerdam te gaan lopen. In januari heb ik de voorkeur gegeven aan de Midwintertocht in De Lier en in februari was ik ziek. Dus moest het er nu maar van komen, want ook de doordeweekse Fruitbloesemtocht in april zal ik voorbij moeten laten gaan, dan ben ik een weekje op vakantie! En deze 19e maart was ook nog eens een jubileumtocht voor het 80 jarig bestaan van wsv Prins Bernhard, dus wel mooi om deze dan toch wel mee te maken.

 

Na die prachtig zonnige week die we hebben gehad, viel het weer deze zaterdag een beetje tegen. Grijs, koud en winderig, zo kan je het wel omschrijven! Ik heb nog net geen handschoenen aan gehad, maar veel scheelde het niet. Bij de inschrijving kreeg iedereen op vertoon van zijn startkaart een mooie pen vanwege het jubileum, altijd handig, een pen is nooit weg en dit is nog een mooie (rooie) ook.

Na een praatje en natuurlijk een fotootje van het startbureau ga ik op pad voor de 20 km. Ik heb nog steeds behoorlijk veel last van m'n rug en de 30 km zie ik nog niet zitten. Als deze pijn zo aanhoudt, ga ik toch weer een afspraak met de manueel therapeut maken, die me verleden keer zo goed geholpen heeft. Na eerst het Schapendijkje afgelopen te hebben, gaan we de Lichte Kade op, een heerlijk lang recht asfaltpad, en natuurlijk hebben we hier wind tegen…….

 

De route komt me in het begin bekend voor, hij is zo'n beetje hetzelfde als de Fruitoogsttocht in september. We komen ook weer in Meerbroek en daar ontwaar ik bovenop de kerk een ooievaar die druk bezig is haar (of zijn) nest in te richten. Met de camera helemaal in de zoomstand kan ik er een paar leuke fotootjes van maken.  

 

Ondanks dat het zo koud en zo guur is, staat de lente toch op springen. Ik zie diverse op barsten staande knoppen aan bomen en ook staan er hier en daar al lammetjes in de wei. Bij één boerderij staan er wel heel erge kleintjes en als ik het aan de boer vraag, blijken ze pas 6 dagen oud te zijn, superschattig! Zo langzamerhand arriveren we in Meerkerk en daar zitten we bij de 1e rust op ca. 10 km. FF lekker een bakkie doen in een ouderwets bruin café.

Na de rust komen we langs (nog steeds in Meerkerk) een werkelijk prachtig monument voor oorlogsslachtoffers. Bijzonder dat dat er nergens op staat, maar aan de jaartallen in de overlijdensdata heb je genoeg om het te begrijpen. Iets verderop staat er een joekel van een watertoren, lachen als ik een bordje ontwaar dat hij te koop is! Iemand nog een watertoren???

 

  De tweede rust is bij minicamping De Grienduil, dat ken ik nog van de Fruitbloesemtocht in september, toen heb ik ze daar voor twee euro van een Vic's Design bekertje afgeholpen. Toen was er alleen een klein zitje onder een afdakje, nu staat er een grote witte tent en is het er goed toeven. Theo, de routebouwer, komt hier ook even langs en ik vertel hem dat ik dit keer niks te mopperen heb: geen modder!

 

Na de rust gaat het weer verder langs een lange, lange weg richting Leerdam. In de verte zie ik de kerk met de ooievaar weer en in een weiland staat een mooi knotwilgje met een vogeltje erin. Met een stuk inzoomen kan ik hier een mooi plaatje van maken. Datzelfde geldt voor een leuke spiegeling van een pol narcissen in het water. Tja, op zo'n grijze en sombere dag moet je wel een beetje creativiteit bij het maken van foto's aan de dag leggen, want de panorama's zijn niet zo fotogeniek vandaag!

We komen nog langs een weiland met gevlekte lammetjes en een rij hoge populieren, die stikvol met vogelnesten zitten. Ik denk dat het kraaien zijn, en net als de ooievaar eerder zijn ze bezig met de grote schoonmaak van hun nesten. Ze maken een kabaal van jewelste en vliegen onophoudelijk heen en weer, heel leuk om te horen en te zien! Dan zijn we weer bij het Schapendijkje en dan in een ommezientje weer terug in het startbureau, waar het gezellig druk is. Ik bedank iedereen weer voor de leuke tocht en tuf tevreden huiswaarts, ook m'n rug heeft zich redelijk gehouden bij deze afstand!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!