Groene Wissel Melissant
Gorzen en Slikken van Flakkee

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Nou, gisteren in Maassluis was het behoorlijk tegengevallen met die harde wind, maar 's avonds tijdens het weerbericht werd gemeld dat de wind vandaag een stuk minder zou zijn, en dat het de meest zonnige dag van de hele week zou worden! En dus besloot ik er nog maar even van te profiteren en heb een leuke Groene Wissel uitgezocht van ca. 20 km in Melissant, genaamd Gorzen en Slikken van Flakkee. De beschrijving van de route is als volgt:

 

Na de aanloop over een rustige asfaltdijk maakt u een werkelijk unieke tocht over de uitgestrekte gorzen en slikken van Flakkee. Wandelend over graspaden door lage gorsbossen en langs de randen van de slikken zult u een intensieve natuurbeleving en indrukwekkende stilte ondergaan. De vergezichten (zonder horizonvervuiling!) zijn naar Nederlandse begrippen bijzonder spectaculair: de indrukken die u opdoet zult u niet gauw vergeten, u waant er zich alleen op de wereld en één met de elementen. Bent u een liefhebber van een rijk vogelleven, dan komt u ogen en oren te kort. Ook de floraliefhebbers komen in ruime mate aan hun trekken. Na het vrij toegankelijke deel van dit enorme gebied wandelt u, genietend van de vergezichten, over de graskruin van de hoge Zeedijk. Door strak akkerlandschap over een enkele asfaltweg, een grasweg langs een oude kreek en een rustig stukje dijk weer naar de bushalte.

Ik ga rond een uur of negen van huis weg en arriveer iets na half tien bij de bushalte in Melissant. Groene Wissels starten altijd bij een treinstation of bushalte, zodat ze ook goed te doen zijn met het openbaar vervoer. Vlakbij de bushalte is een groot parkeerterrein, maar ik twijfel of dat openbaar of privé is. Ik parkeer Kiaatje en ga het even vragen. Het blijkt inderdaad privé te zijn, maar ik krijg direct toestemming om Kiaatje daar tijdens m'n tochtje te laten staan. Aardige mensen!

 

Over een leuk dijkje wandel ik door het dorp Melissant en maak een praatje met een inwoonster die een groot wijnvat als een soort tuinhuisje heeft ingericht. Ziet er hartstikke leuk uit. Dan wandel ik het dorp uit en de eindeloze polders in. Het is weer echt genieten hoor, hoewel ik de wind toch nog best een beetje stevig vind! Maar voorlopig heb ik die in de rug, dus dat gaat lekker.  

 

Er volgen nog wat (rustige) asfaltwegen, en na verloop van tijd kruist mijn route die van het Fietsrondje Goeree-Overflakkee. Daar staat een uitnodigend bankje, maar ja, ik ben pas drie kilometer onderweg, ik ben nog niet echt aan rust toe! Ik wandel dus door en een stukje verder mag ik de Slikken in. Na een overstapje volgt er een breed graspad en is het uit met de pret van het op asfalt lopen, ik moet weer op m'n voeten letten!

Opeens zie ik een hele grote kudde Schotse Hooglanders staan, en grote griebels, het pad loopt er met een grote boog vlak langs! De beesten krijgen me in de gaten en de één na de ander draait z'n hoofd om, om in mijn richting te kijken. En dus staat de hele kudde al gauw naar mij te staren. Ik vind het best een beetje eng, en twijfel of ik wel verder zal gaan, tenslotte weet ik niet of hier veel wandelaars komen, waardoor ze aan mensen gewend zijn, en al helemaal niet of er kalfjes in de kudde rondlopen. Maar dan blijkt dat ze mij nog enger vinden dan ik hen, want ze draaien zich en masse om en hobbelen ver bij mij vandaan. Ik ben opgelucht dat ik er langs kan, en vind het een bizar idee dat zo'n hele kudde van die kolossale beesten op de vlucht slaat voor een klein mensje als ik…….

 

  Na de passage van de kudde worden de paden wel steeds drassiger en ik hoop dat het een beetje begaanbaar blijft. Op een driesprong van paden blijkt die hoop echter ijdel, ik beland in een soort moeras en alleen met veel kunst en vliegwerk kom ik redelijk droog over. Een eindje verderop bij een hekje is het echt helemaal mis, en daar kom ik niet voorbij zonder kletsnatte voeten te krijgen! Gelukkig heb ik daar nooit zoveel last van, en blaargevoelig ben ik al helemaal niet.

 

Hierna wordt het pad beter en ook tijdens een tweede stukje door de Slikken gaat alles goed. Ik geniet van de prachtige uitzichten over de Slikken, en als ik een bankje op een mooi plekje vind, las ik nu wel even een bankjesrust in, nu zit ik op ruim acht kilometer, dus nu mag het wel van mezelf Als ik een mooi plekje zoek om een fotootje te maken, struikel ik als het ware over een geocache, dus heb ik er vandaag onverwachts ook nog een "found" bij ook!

Als ik weer de Slikken uit ben, volgen er fietspaden en later een grasdijk langs het niet opengestelde deel van de Slikken. Vooral als ik hoog op de dijk loop, is het uitzicht geweldig. Links van me boerenland en boerderijtjes en rechts de eindeloze uitgestrektheid van de Slikken. Ik geniet met volle teugen en op dit stuk neem ik een tweede bankjesrust en geniet van een drankje en een crackertje.

 

Dan zeg ik de Slikken gedag en dan is het ook over met het onverharde wandelen, vanaf nu volg ik lange rechte asfaltwegen en een mooi kronkelend fietspad langs een watertje omzoomd door hoge rietkragen. Ik kom ook over een boerenweggetje, waar druk op het land gewerkt wordt en er volgt nog een eindeloze asfaltweg, die zelfs ik een beetje lang vind, en dat wil wat zeggen!  

 

Maar daar aan het eind staat een richtingaanwijzer dat Melissant nog maar een kilometertje verderop is en inderdaad zie ik het dorp al liggen, aan het eind van een dijkje. Nog tien minuutjes en ik ben weer bij Kiaatje. Het was wederom een prachtige route, alleen jammer dat het op het eerste stukje door de Slikken zo enorm nat was, blijkbaar moet het nog langer niet regenen om het daar helemaal droog te krijgen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!