Op de Landtong in Rozenburg

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Toen ik zaterdag de 12e maart zo heerlijk vanuit Maassluis langs de Nieuwe Waterweg liep, besloot ik om de volgende dag de Waterweg weer eens aan de andere kant te gaan bewandelen. Aan m'n "eigen" kant dus, vanuit huis starten en dan de hele Landtong aflopen, en weer terug natuurlijk. Ik heb dat al vaker gedaan en kom dan op een tochtje van zo'n 25 km. En ook zondag zou het prachtig mooi weer worden, dus waarom niet?

 

Vanuit huis starten heeft natuurlijk het voordeel dat je zelfs een beetje uit kunt slapen en je niet druk hoeft te maken over volle benzinetanks en parkeerplaatsjes! Dus eerst thuis op m'n gemakje koffie gedronken en toen zo rond 10 uur op pad. Direct toen ik buiten kwam, merkte ik al dat het vandaag beduidend kouder was dan gisteren, en ook stond er veel meer wind! Wel is het ook vandaag de hele dag heerlijk zonnig geweest.

Ik liep het bekende aanloopstukje naar de Landtong door de Groengordel, maar in plaats van over de asfaltpaadjes heb ik dit keer het zandpad genomen. Ook wel eens leuk voor een keer! Daarna richting de Vinkseweg, langs de sportvelden en dan verlaat ik Rozenburg en ben al bijna op de Landtong. Ik besluit om niet via het Calandpark te lopen, maar door het nieuwe stukje park langs de oever van het Calandkanaal.

 

Dat park is nog vrij kaal, de boompjes ogen iel, maar wat beslist niet iel oogt, zijn de Thialf en Balder die op hun onderhoudsplekje liggen. De twee kraanschepen (Thialf is zelfs het grootste ter wereld) torenen overal bovenuit, en tezamen met de blauwe lucht en het blauwe water zorgen ze voor een adembenemend plaatje. Er zitten wat vissers op de voorgrond en tjonge, wat is dat vandaag een bijzonder visstekje!  

 

Ook nadat ik Thialf en Balder gepasseerd ben blijf ik de Noordzeeweg langs het Calandkanaal volgen. Zoals ik al zei is de wind een stuk harder dan gisteren, maar op de heenweg heb ik hem pal in de rug, dus dat loopt heerlijk! Maar ja, ik moet straks ook weer terug natuurlijk…… Ik kom langs de oeverzwaluwenwand en een stukje verderop is daar de picknickplaats. Daar zit ik op ca. 6 km en dat is een mooie tijd voor een korte bankjesrust, vind ik! Niet te lang, want het is behoorlijk fris, zo naast het water.

Na de parkeerplaats ga ik op het fietspad aan de andere kant van de Landtong lopen, langs de Nieuwe Waterweg. Op dit stuk loop je namelijk naar de Maeslantkering toe en het uitzicht daarop vind ik best mooi. En aan de kant van het Calandkanaal zie je hem niet natuurlijk! Bij de kering aangekomen lopen zowel de weg als het fietspad helemaal om het uiteinde van de kering heen en ik maak een fotootje van het immens grote scharnier, waarop de kering dicht draait als dat nodig is.

 

  Na de passage langs de kering blijf ik aan de kant van de Nieuwe Waterweg lopen. Ik zie de huisjes van Hoek van Holland heel in de verte aan de overkant en ook de schepen van de Stena Line liggen aan de overkant op hun aanlegplek. Daar liep ik gisteren nog! Op een schiereilandje staat een heel groot baken voor de scheepvaart en ik loop het eilandje even op voor een fotootje richting Noordzee. Ik nader nu toch wel zo'n beetje het einde van de Landtong.

 

Maar toch duurt dat laatste stukje altijd langer dan verwacht, ik kom nog langs de aanlegplaats van de Fast Ferry en langs een "Palenbos", waar onderzoek gedaan wordt naar begroeiing door algen en wieren. Maar dan ben ik toch uiteindelijk aangekomen op het uiterste puntje van de Landtong. Hectometerpaaltje 10,8 staat daar, aan het begin stond paaltje nr. 1,5, dus ik heb 9,3 km op de Landtong afgelegd. En dat klopt ook wel met het bord dat aan het begin staat: doodlopende weg 9 km!

Sinds een tijdje staat er op het puntje van de Landtong een snackbar, en zowaar, hoewel het nog winter is, is hij gewoon open! Ik besluit dus maar even een kopje koffie te gaan drinken, heerlijk, vroeger zat er hier niks en kon je alleen op onbeschutte bankjes zitten. Het is inmiddels lunchtijd en vrij druk binnen, maar ik heb toch snel een kopje koffie te pakken. Ik maak een praatje met wat andere bezoekers en die staan er nogal van te kijken dat ik helemaal ben komen lopen…… Volgens mij ben ik ook de enige idioot die af en toe de hele Landtong op en neer loopt!

 

Hier op het puntje van de Landtong is een "berg" gecreerd van afval, en omdat er tafeltjes en bankjes op staan, heb ik hem de Tafeltjesberg gedoopt. Toen mijn nichtje uit Kaapstad hier op bezoek was, heb ik haar "mijn" Tafeltjesberg laten zien en ze lag dubbel van het lachen. Ja, die kijkt iedere dag tegen de echte Tafelberg aan en dan is dit maar een slap aftrekseltje natuurlijk…… Toch heb je van bovenaf best een leuk uitzicht, zowel naar zee als een terugblik naar de Landtong zelf.  

 

Ik geniet even van het uitzicht bovenop en daal daarna via een vrij steil pad af naar beneden en loop nu achter de berg langs. Daar ben ik weer een de kant van het Calandkanaal en ja, de wind die ik de hele heenweg in de rug heb gehad, heb ik nu tegen natuurlijk! Maar de wind komt uit de noordoosthoek, dus aan de kant van het Calandkanaal loop je wat in de luwte, ja, ik ben wel slim natuurlijk!

Na een klein stukje onverhard kom ik over een houten bruggetje en dan ben ik bij de Scheurhaven beland. Hier liggen voornamelijk sleepboten, en heel in de verte kun je Thialf en Balder alweer zien liggen. Pfffff, ik moet nog best een eind hoor! Ik blijf nog een stuk aan deze kant lopen, niet alleen voor de wind hoor, maar ook omdat ik het leuker vind om heen en terug een ander pad te lopen. Aan deze kant heb je geen verhard pad, maar er loopt een gruispad langs de enorme windmolens die hier sinds een paar jaar staan en dat pad is best te belopen!

 

  Ik kom weer langs de Maeslantkering, en dan is het nog een kilometertje of twee en dan ben ik weer bij de picknickplek, waar ik weer eventjes een bankjesrust inlas. Een energiedrankje en een crackertje gaan er best in, maar net als vanmorgen blijf ik niet te lang zitten, want het is nog steeds erg winderig en koud! En ben ik vanmorgen op de heenweg over de Noordzeeweg hierheen gelopen, nu switch ik naar het fietspad langs de Nieuwe Waterweg.

 

Tjonge jonge, wat valt dat echter tegen zeg! De wind komt dwars over het water van de Nieuwe Waterweg heen gegierd en het is werkelijk stervenskoud. Ik had me zo'n beetje voorgenomen om dit fietspad helemaal tot Rozenburg te volgen, maar ik vind het eigenlijk helemaal niet lekker lopen. Ik besluit dus ook ter plekke om na zo'n kilometer het binnenland in te duiken en over de Begrazingsweide te gaan.

Want hoe dichter bij Rozenburg, hoe breder de Landtong wordt en vanaf hier heb je wat meer keuze in de paden die je bewandelt. Bij de splitsing van de fietspaden wandel ik dan ook de dijk op en werp bovenaan nog even een blik naar beide zijden van de Waterweg. Dan ga ik het klaphekje door en ben eigenlijk gelijk uit de wind tussen de begroeiing. Heerlijk, het voelt hier ook gelijk veel warmer!

 

En ik heb helemaal mazzel vandaag, want zowel de kudde Konikpaardjes als een groepje Schotse Hooglanders staan en liggen pal langs het pad! Er wandelen nog wat meer mensen hier en de beesten verblikken of verblozen niet van al die wandelaars om zich heen, n Schotse Hooglander ligt zelfs heel gewillig te poseren lijkt het wel. Een ander groepje ligt tussen de bomen met op de achtergrond de twee immense kraanschepen, prachtige tegenstelling.  

 

Aan het eind van het pad door de Begrazingsweide kom ik bij het gebouw van het EIC en daar ga ik het Calandpark ook nog eventjes in. Ik wandel over de rode brug en maak bij een picknickbankje nog even een selfie met Thialf en Balder op de achtergrond. Even later zie ik een groot schip, mt begeleidende sleepboot, op de geopende Calandbrug afvaren. Tergend langzaam, want zoveel speling hebben die schepen niet, de brug is al vrij oud en voor tegenwoordige begrippen nogal smal.

Een eindje verder ga ik het park uit en loop nog een stukje langs het Calandkanaal, tot ik via een fietspad linksaf de Groengordel weer in kan. Nog even het zandpad, langs het gemaaltje en de boomgaard, en dan ben ik weer thuis. Klein Duimpje geeft een totaalafstand aan van 24,86 km, ik vind dat ik m'n best weer heb gedaan vandaag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!