De Wielenroute vanuit Elshout

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Drie jaar geleden had ik op een koude januarimaandag een GPS-track in het Land van Heusden en Altena gelopen, de Wielenroute vanuit Elshout om precies te zijn. Helaas begon toen de mooie blauwe lucht na een uurtje te betrekken en ik heb me toen voorgenomen de route nog eens op een dag te wandelen dat het de hele dag zonnig zou zijn! En deze dag leek nu aangebroken.

 

En dus toog ik dinsdagochtend opnieuw naar Elshout, niet al te vroeg om niet in de files terecht te komen, maar helaas kwam ik daar toch in terecht vanwege een ongeluk. Tja, daar is niets aan te doen natuurlijk en ik ben altijd maar blij dat ik dan in de file sta, en niet in het ongeluk zit! Met niet al teveel vertraging arriveerde ik dan in Elshout en parkeerde Kiaatje daar zo'n beetje onder het plaatsnaambord. De eerste foto van m'n fotoreportage kon dus gemaakt worden.

En bij die eerste foto bleef het niet, tjonge jonge, wat een boel foto's heb ik gemaakt en wat een prachtige dag was het! Het was echt de moeite waard om deze tocht nog eens onder een strakblauwe hemel te lopen, alle wieltjes kwamen nu veel beter uit de verf (wielen zijn meertjes die overgebleven zijn na dijkdoorbraken), het water kleurde prachtig blauw! En de ochtend begon zowat net zo koud als drie jaar geleden, in het eerste uur lag er overal nog rijp op de weilanden, prachtig!

 

Ik herkende veel van de route, maar sommige stukjes waren toch helemaal nieuw. Zo ontwaarde ik een oud kerkje bij Hedikhuizen, waar ik verleden keer straal aan voorbij ben gelopen! Nu viel mijn oog erop door een QR-code die langs de kant van de weg stond, code gescand met m'n mobiel en even de hele geschiedenis van de Lambertuskerk zoals hij bleek te heten opgeslagen om later eens op m'n gemakje te lezen.  

 

Ook het stuk langs de Bergsche Maas was heerlijk om te wandelen, en toen ik langs de grote ijzerfabriek van Swanenberg kwam, wist ik dat ik bijna in Heusden was, waar ik aan de koffie zou kunnen. En wat was het mooi en gezellig in Heusden! Veel mooier dan drie jaar geleden toen het zo bewolkt was geworden. Nadat ik in een restaurantje met de gevaarlijke naam "In den Verdwaalden Koogel" van koffie met een Elshouts Wiel (roomsoes gevuld met vers fruit) had zitten genieten, heb ik een korte rondwandeling door het vestingstadje gemaakt.

Veel leuke oude pandjes, een paar prachtige stadspoorten, smalle straatjes en mooie gevelstenen, ik heb volop lopen genieten! Bij het VVV heb ik wat folders gehaald om een plaatje voor in m'n wandelboekje uit te knippen, een stempel hoefde niet, want die had ik In den Verdwaalden Koogel al geritseld. In de VVV hadden ze echter wel een mooie grote maquette van de stad, waar ik moeiteloos het plein waar ik koffie had gedronken kon vinden.

 

  Na nog een laatste grachtje overgestoken te zijn, wandelde ik Heusden uit en nu volgde er een stukje langs twee vrij drukke verkeerswegen, ik denk dat dat hier niet anders kan, en gelukkig duurde het niet zo lang. Daarna ging het een kilometerslang fietspad op dwars door de Elshoutse Wielen, redelijk veel bos, maar ook mooie doorkijkje naar een eendenvijver en de weilanden. Toen dit fietspad overging in de Ookweg (leuke naam ) ging de route richting de Elshoutse Wielen.

 

En daar kronkelde een prachtig smalle asfaltweg, de Zeedijk geheten (zee???) doorheen. Alweer genieten van het blauwkleurende water en van de inmiddels laagstaande zon door de bomen. An het eind van deze dijk ben je dan weer in Elshout, maar daar moest ik nog zo'n 2 kilometer lopen om bij Kiaatje te komen, langgerekt dorp dat Elshout!

Nog even een mooie kerk op de foto gezet en dan ben ik weer terug, helaas is een café naast de parkeerplaats op maandag en dinsdag gesloten, dus geen bakkie voor ik de terugweg weer aanvang. Maar och, zolang is het nu ook weer niet rijden en het gaat allemaal vlot, geen files dit keer! Het was weer een geweldige dag, en een route die de moeite waard is om over een paar jaar weer te lopen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!