De Rhoonse Griendentocht
van de RWV

 

 

Route dag 1, 10 km

 

Route dag 2, 25 km

Klik op de plaatjes om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Dat was niet zo leuk wakker worden die 30ste januari……. De wind stond pal tegen m'n slaapkamerraam en door die wind hoorde ik onophoudelijk regen tegen het raam aan kletteren. Ik kreeg acuut medelijden met de pijlers die in deze barre omstandigheden vast al onderweg zouden zijn om de routes van de Rhoonse Griendentocht te markeren. De verleiding om lekker in m'n warme bed te blijven liggen was groot, maar uit een gevoel van solidariteit ben ik toch maar opgestaan: zij nat, ik ook nat!

 

Bij m'n eigen cluppie, de RWV, vind ik het natuurlijk leuk om al vroeg in het startbureau aanwezig te zijn en zo toog ik rond kwart voor acht richting Rhoon. Tja, en als je zo vroeg bent en er zijn wegwerkzaamheden in de Botlektunnel, dan zijn die werkzaamheden dus nog niet klaar en moet je over de brug. De Bottleneck-Brug dus, en hij is open……. Ik zend een schietgebedje omhoog dat hij niet voor de zoveelste keer in storing gaat, en dat helpt zowaar, na ongeveer 10 minuutjes mag ik weer verder.

Eenmaal in Rhoon gearriveerd is er nog parkeerplek zat vlak voor de deur, met dit weer verwachten we ook geen record aantal deelnemers, dat is duidelijk. Binnen is het warm en gezellig en zie, er zitten toch al een paar bekenden! Even later komen er zelfs bekenden van heel ver weg, Ruud en Manon uit Arnhem, die komen vast kijken of de Rhoonse regen minder nat is……

 

Ik schrijf in voor de 25 kilometer, maar heb er eigenlijk niet zoveel zin in om me 5 à 6 uur lang nat te laten regenen. Al direct na de start switch ik naar de 15 km. Lang genoeg voor vandaag! Het is inderdaad ook niet lekker lopen en ik ben blij als ik bij de eerste rust ben, al na zo'n 3 kilometer. Een groepje mede-dapperen komt me uit de rust tegemoet, ja er waren toch nog ruim 200 deelnemers vandaag!  

 

Ik besluit dat ik de 15 voor vandaag ook nog te lang vind, de Grienden mogen we vanwege hoog water niet in en ik weet dat er een flink stuk modderparcours in de 15 km zit en daar heb ik vandaag helemaal geen zin in! Bij de splitsing van de 10 met de overige afstanden gooi ik dus de handdoek in de ring en begin aan de terugweg op de 10 km route. Na zo'n 9 km (iets korter vanwege de omleiding om de Grienden heen) ben ik terug bij de start.

Natuurlijk blijf ik nog even hangen, drink nog een kopje koffie, maak een praatje met de startbureaumedewerkers en complimenteer een paar verkleumde pijlers met hun werk, want ondanks het hondenweer was de route uitstekend te volgen! Dan word ik m'n natte plunje een beetje zat en vertrek ik naar huis, morgen wordt wat beter weer voorspeld, dan ga ik in de herkansing voor de 25 km!

 

  En ja hoor, als ik op zondag wakker word blijkt het droog te zijn, wel heel zwaar bewolkt maar in ieder geval niet zo nat als gisteren. En zo rijd ik wederom naar Rhoon, waar ik rond 8 uur arriveer, dit keer niet gehinderd door wegwerkzaamheden. En ook nu veel bekenden natuurlijk, zowel bij de wandelaars als bij de verzorgingsploeg en ik maak met iedereen een gezellig babbeltje.

 

Je merkt aan de drukte in de kantine wel dat het een stuk drukker is dan gisteren, veel wandelaars die normaal voor de zaterdag zouden kiezen, hebben die dit weekend toch maar voor de zondag ingeruild! Iets voor negenen worden de routes uitgedeeld en na een toiletbezoekje ga ik rond kwart over negen ook op pad. En ja hoor, het is droog, dus ik ga gewoon op de 25!

De 25 km heeft dit jaar een (bijna) geheel nieuw parcours, waarbij we na de Rhoonse Grienden ook de Carnisse Grienden aan gaan doen, maar daarvoor moest er wel in het begin een klein lusje aan gebreid worden. Dat voerde een beetje door woonwijken van Poortugaal en tja, dat is niet mijn ding, dus dat lusje kon me niet zo bekoren!

 

Na ca. 6 km was daar dezelfde rust als gisteren op de 10 km, bij psv Poortugaal en daar ging ik wederom aan de koffie met een overheerlijke gevulde koek. Na de rust gingen we dan richting de Grienden en vandaag mochten we daar wel gewoon doorheen. Helaas een beetje somber weer, dus geen zonovergoten foto's maar de Grienden zijn eigenlijk altijd wel mooi!  

 

Na de Grienden zit dan de tweede rust, de verzorgingspost met "de soep van Gijs". Eigenlijk zit deze een beetje dicht op de eerste rust, maar de soep slaan we natuurlijk niet over! En hier staat ook een toilet, dit keer wel een heel luxe, 3 wc's op een rij, met spoel- en waswater èn een spiegeltje. Natuurlijk blijf ik hier weer veel te lang hangen (op de verzorgingspost dan hè, niet op de toiletten…. ), het is ook wel errug gezellig!

Dan het lusje dat in de 25 km route helemaal nieuw is: door de Carnisse Grienden. Deze lus zat wel altijd al in de 40 km route, maar nu dus voor het eerst in de 25 km. Een hele verbetering, vind ik. De 25 km is zo'n beetje de populairste afstand in de winter en dan is het een goede zaak om daar zoveel mogelijk grienden in te stoppen, daar is de tocht tenslotte naar genoemd!

 

  Helaas begint het in de lus weer te regenen en hoe mooi de Carnisse Grienden ook zijn, ik heb er weinig foto's gemaakt! Zeker op het lange plankier boven het water moest ik alle zeilen bijzetten om veilig aan de andere kant te komen. Ik durf daar niet "met losse handen" te lopen en met een plu en een gps om vast te houden, was het een beetje een eng stukje. Gelukkig lukte het om heelhuids over te komen.

 

Als ik de Grienden uit kom, maak ik heel eventjes een klein stukje "eigen route", ik heb vandaag geen zin in de modder van het pad achter de golfbaan. Ik volg dus gewoon de schelpenpaden en later het fietspad van de heenweg. De medewerkers op de verzorgingspost zien me dan ook met verbazing van de "verkeerde kant" aan komen en lachen zich later rot als blijkt dat er een hele kudde wandelaars gewoon achter me aan gelopen is……. Als er één schaap….. Hahaha!

De tweede keer op de verzorgingspost neem ik een kopje koffie en natuurlijk een stuk van het beroemde RWV-gebak (ontbijtkoek met boter), en dan ga ik beginnen aan het laatste stuk door de polders. Helaas regent het nog steeds, maar gelukkig staat er niet zoveel wind, dus ik kan volstaan met m'n paraplu. Door het parkje bij het hertenkamp bereik ik de sporthal weer en zo zit ook de tweede dag van de Rhoonse Griendentocht erop. Ondanks de barre weersomstandigheden toch een geweldig weekend gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!