Groene Wissel Middelharnis
Kreken en Dijken

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na die heerlijke maandag, waarop ik weer eens een Rondje Rozenburg heb gedaan, volgden twee sombere dagen, maar de donderdag bleek weer een prachtige dag te worden. De enige, want voor de dagen daarna werd heel veel regen voorspeld. Ik besloot het er dus nog maar even van te nemen en heb weer een Groene Wissel op de Wandelzoekpagina uitgezocht. Een beetje in de buurt dit keer, "Kreken en Dijken" vanuit Middelharnis.

 

De omgeving van Middelharnis ken ik eigenlijk alleen van de Tulpentocht, die sinds een paar jaar vanuit daar wordt georganiseerd, maar die is altijd in april. In de winter had ik nog nooit in die omgeving gelopen, dus het zou allemaal best nieuw voor me zijn. En ik zag op de routebeschrijving dat je ook door Dirksland kwam, en daar ben ik ook met de Tulpentocht nog nooit geweest!

De start zou bij bushalte "Centrum" in Middelharnis zijn, en toen ik daar met Kiaatje arriveerde bleek dat er in het centrum alleen met parkeerschijf mag worden geparkeerd, maximale parkeertijd twee uur. Nou, dat is veel te kort natuurlijk, dus ik ben wat straten verder gereden en heb net buiten de zone een mooi parkeerplekje gevonden. Beetje extra lopen moet kunnen, toch?

 

Na een stukje door het leuke centrum en langs de haven van Middelharnis, kwam ik al gauw in de polders terecht. Heerlijk wandelen, stralend zonnig weer, een leuke afwisseling tussen verhard en onverhard, ik liep weer eens met volle teugen te genieten! Na ca. 6 km kwam ik langs een picknickbank en vond het wel tijd voor een crackertje en een drankje. Met de camera balancerend op een vuilnisbak heb ik een selfie gemaakt die verrassend leuk blijkt te zijn geworden!  

 

Uit de routebeschrijving had ik opgemaakt dat je na ca. 14 km in Dirksland wat horeca zou treffen, dus na deze bankjesrust was het nog zo'n 8 km naar de koffie. Na een heel stuk fietspad moest ik een drukke weg oversteken en daarna een boerenasfaltweggetje op. Wow, wat een prachtig weggetje was dat, alleen jammer dat ik hier windkracht zes pal in m'n gezicht had, dat was hard werken!

En was ik blij dat ik aan het eind naar rechts mocht, nee hoor, moest ik na 100 meter weer direct naar links, de Armenweg op. Weer twee kilometer pal tegen de wind in……. Heel in de verte zag ik de watertoren van Dirksland al staan, die heeft zo'n karakteristieke punt, dat je hem gewoon niet kunt missen, en die leek maar niet dichterbij te komen.

 

  Na die twee kilometer Armenweg volgde nog een dijkweg van zo'n drie kilometer, maar daar had ik de wind gelukkig een beetje van opzij, dat was gelijk veel relaxter lopen! En de toren leek nu ook wat dichterbij te komen…… Eenmaal in Dirksland gearriveerd had ik er inderdaad 14 km opzitten en ben ik even van de route afgegaan. Een klein ommetje door het centrum, en daar een bakkie (met broodje kroket, njammie) gedaan bij snackbar Maarten.

 

En dan het stukje richting Sommelsdijk, tjonge jonge, wat was dat een geweldig stukje parcours! Kronkelende, smalle, rustige dijkweggetjes, boerderijtjes links en rechts, kale bomen en schitterende vergezichten, wat is Nederland toch mooi! Dan zie ik in de verte een kerktoren en ik denk dat het dezelfde kerktoren is die ik vanmorgen in Middelharnis op de foto heb gezet, maar nee, het blijkt de kerk van Sommelsdijk te zijn.

Daar word ik via leuke smalle straatjes naartoe geleid en als ik dan vlak bij de kerk ben en een beeldje van een koeienwachtertje zie staan, krijg ik opeens een dej vu. Hier was ik ook met n van de Tulpentochten, toen kwamen we van de andere kant en hadden een rust in het Streekmuseum, waar ik nu pal voor sta. Wat zien de dingen er toch heel anders uit als je er van een andere kant op af komt lopen!

 

Vanuit Sommelsdijk (waar ik nog even een kijkje ga nemen bij het haventje) ben ik in mum van tijd terug in Middelharnis en al gauw heb ik daar weer het straatje naar Kiaatje te pakken. Ik heb een heerlijke wandeling achter de rug, van officieel 19 km, maar met m'n ommetje door Dirksland en m'n aan- en terugloopstukje naar de parkeerplaats kom ik op een ruime 20 km. Geweldig toggie geweest!  

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!