De Nieuwjaarstocht van Thor

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Nieuwjaarsdag en dan staat bij mij al sinds jaren de Nieuwjaarstocht van Thor in Roosendaal op het programma! Sinds 2009 heb ik slechts één keer gemist, in 2011 omdat ik toen m'n arm had gebroken. De wandeltocht wordt samen met een hardloopwedstrijd georganiseerd, maar de wandelaars starten twee uur eerder, vanaf 9 uur mag je op pad. En dat betekent vroeg opstaan en heerlijk rustige wegen, zo rustig dat ik op m'n gemakkie vanuit de auto de eerste zonsopkomst van 2016 kan fotograferen.

 

Het parcours van deze tocht is altijd hartstikke modderig, het is dan ook de enige tocht van het jaar dat ik m'n hoge schoenen draag. Daar loop ik niet lekker op, dus beperk ik de afstand van vandaag tot 15 km. De tocht is onderverdeeld in drie lusjes, van 10, 8½ en 5½ km. Na iedere lus kom je terug in het startbureau, heel handig bekeken, want op de vroege Nieuwjaarsochtend is er natuurlijk nergens een cafeetje open voor de rust! En met deze lusjes kun je mooi zelf je totaalafstand bepalen.

Al als ik van de auto naar de start loop ontmoet ik de eerste bekenden en worden er nieuwjaarswensen uitgewisseld met Bertus en Sandra. Ook in het startbureau bekenden, de Nederbelgen Patrick en Linda zijn samen met maatje Martin ook weer aanwezig. Natuurlijk ook voor hen nieuwjaarswensen en uiteraard sla ik ook de dames achter de inschrijftafel niet over. Later hoor ik dat Larissa hier de hardloopwedstrijd is gaan lopen, maar hoewel we naar elkaar hebben uitgekeken, hebben we elkaar toch gemist.

 

Iets na negenen ga ik op pad voor het eerste lusje van 10 km en al direct valt me op dat de route anders loopt dan voorgaande jaren. Eerst lijkt het erop dat de route is omgedraaid, maar al gauw blijkt dat er zowaar een hele nieuwe route is! En hoewel het eerste stuk voor mijn smaak een beetje teveel door de bebouwde kom gaat, vind ik het tweede stuk langs weilanden en over rustige buitenwegen helemaal geweldig. En…….. bijna geen modder! O, wat jammer dat ik nu die hoge @#$%^&*schoenen aan heb.  

 

Het weer is ook geweldig, na de mooie zonsopkomst wordt de lucht wel wat bewolkter, maar dat zorgt voor schitterende plaatjes van een gesluierd zonnetje. En de temperatuur is ook nog steeds uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Ik heb weliswaar (anders dan bij de Capelse) m'n jas niet uit gehad, maar veel scheelde het niet. Later op de ochtend wint de zon weer terrein en als ik na m'n lusje van 10 km terug kom bij het startbureau schijnt de zon volop.

Ik weet dat de bemanning van het startbureau hier altijd vrij vroeg al vertrekt, dus ik meld me alvast af, stempel m'n boekje en krijg een beloning in de vorm van een sleutelhanger waar een winkelwagenmuntje in kan en een consumptiebon, die ik gelijk inwissel voor een kopje koffie. Ziezo, nu heb ik de tijd aan mezelf en kan alsnog beslissen om alle drie de rondjes te lopen.

 

  Maar helaas, als ik na de koffie weer opsta, voel ik al aan m'n benen dat 24 km er vandaag met die hoge schoenen echt niet in zit. Ik heb het gevoel alsof m'n benen vlak boven m'n enkels ieder moment kunnen afbreken en ik baal ervan dat ik niet een paar gewone schoenen in de auto heb gezet, goeie leer voor volgende keer! Ik ga dus maar gewoon voor het rondje van 5 km.

 

Direct na de start van dit lusje twijfel ik een beetje aan waar ik heen moet en zie opeens rechts van me de bekende lintjes in een paar bomen hangen. Zonder te kijken stap ik van het pad af naar het pad onder de bomen en daar stap ik in een groot gat. Ik lig gelijk plat op de grond, maar wat erger is: ik verzwik precies dezelfde enkel als die ik in Duitsland verstuikt heb! Gelukkig doet het alleen de eerste 100 meter zeer en trekt het daarna weer bij. Mazzel gehad.

De route van deze 5½ km is ook helemaal nieuw, maar ik vind het niet zo mooi als de 10 km. Bertus en Sandra, die ik tegenkom vlak nadat ik op dit lusje gestart ben, vertellen me dat de 8½ km wel erg mooi was, ook een heel nieuw parcours en ook bijna geen modder. Volgend jaar vertrek ik dus weer gewoon op m'n ouwe getrouwe hardloopschoentjes! Na een uurtje ben ik weer terug, ga nog even toiletteren, neem nog een bakkie koffie en dan zit de eerste tocht van 2016 er alweer op. Dat er nog maar veel mogen volgen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!