De Kerst(stallen)tocht in Opwijk

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Al jarenlang is het traditie dat de familie op tweede kerstdag bij mij komt brunchen, en dat ik dus op eerste kerstdag het rijk alleen heb. Als het weer het toelaat vind ik het leuk om dan een wandeltochtje te gaan lopen en omdat er in Nederland op eerste kerstdag niks wordt georganiseerd, ben ik al een paar maal in BelgiŽ wezen lopen. Zo was ik twee jaar geleden in Opwijk geweest voor de Kerst(stallen)tocht, en ik besloot om deze dit jaar weer te gaan lopen.

 

Verleden jaar was net m'n moeder met de kerst in het verpleeghuis opgenomen ter revalidatie en wilde ik haar niet alleen laten zitten met de kerst natuurlijk. Dus verleden jaar was er van wandelen niets gekomen. En zo zal na twee jaar deze tocht ook weer een beetje nieuw voor me zijn. Naar Opwijk is ongeveer twee uurtjes rijden, de start is vanaf negen uur en dus vertrek ik om zeven uur uit Rozenburg, het is nog helemaal donker natuurlijk!

Uiteraard gaat de rit hartstikke vlot, op dit tijdstip op eerste kerstdag is er bijna niemand op de weg en ruim voor negen uur rijd ik Opwijk binnen. Daar is het wel druk, de parkeerplaats vlakbij de start is al barstensvol, maar gelukkig is er voldoende parkeerplek ietsje verderop en kan ik Kiaatje makkelijk kwijt. In het startbureau is het al behoorlijk druk, ik verbaas me er weer over dat hier altijd zoveel mensen komen om op eerste kerstdag te gaan wandelen!

 

Ik schrijf me in, koop alvast een sticker voor in m'n wandelboekje en ook bonnetjes om onderweg consumpties te kopen. Ik strooi wat kaartjes rond en leg stapeltjes folders van de RWV op de tafel bij de uitgang. Dan deponeer ik mijn startkaartje in de bak met daarop de langste afstand van 21 km en ga op pad. Al in het startbureau en daar gelijk buiten kan ik de eerste kerststalletjes van vandaag op de foto zetten en ook een paar Łberschattige engeltjes.  

 

We volgen vandaag gele houten pijlen en zoals altijd is dat prima te doen. Moet ook wel, want in BelgiŽ krijg je geen routebeschrijving mee en moet er dus alleen op de pijlen gelopen worden. Zowel de start/finish als de twee rusten zitten in Opwijk, dus we lopen in feite een aantal lussen. Af en toe krijg ik dan ook het gevoel dat we in kringetjes lopen en dat is ook wel een beetje zo, kijk maar op het plaatje van de route.

Het is best lekker weer om te lopen, deze decembermaand breekt record na record en dit wordt ook weer de allerwarmste kerst sinds het begin van de metingen. Net als verleden week in Capelle tref ik hier mensen die in korte broek lopen! Wel jammer dat het gelijk om negen uur al begint te miezeren, dat was voorspeld, in Nederland zou het pas in de middag beginnen te regenen, maar omdat de buien uit het zuiden op komen zetten, is BelgiŽ al eerder de klos.

 

  Buiten de stukjes door Opwijk, waar we voornamelijk doorheen geleid worden voor de kerststalletjes lopen we veel door boerengebied, weilanden en maisvelden. Bijna geen bos en ik loop dan ook heerlijk te genieten. Er zitten wel wat modderige paadjes in het parcours, maar vergeleken met twee jaar geleden stelt dat niks voor. Ik heb nog wel even uit lopen kijken naar de man met de roofvogel die ik twee jaar geleden tegenkwam, maar vandaag heb ik hem niet gezien.

 

Buiten de twee rusten in Opwijk (beide in dezelfde locatie) was er ook nog een post met gratis GlŁhwein. Gelukkig was er voor de niet-alcohol-liefhebbers ook wat fris te verkrijgen. In de rust heb ik tweemaal een bakkie koffie genomen, de bonnetjes daarvoor kostten € 1,20 per stuk, dus dat was lekker goedkoop! En na afloop heb ik in het startbureau voor € 2,00 zitten genieten van een kop koffie met twee pannenkoekjes erbij, heerlijk!

Daarna bedank ik de mensen van wsv Horizon voor de leuke tocht en voornamelijk voor het feit dat ze toch maar hun eerste kerstdag opofferen om deze wandeltocht mogelijk te maken. Ik vergeet helaas naar het aantal deelnemers te vragen, maar dat zal naar Nederlandse begrippen wel weer duizelingwekkend hoog zijn geweest, want ondanks de regen was het overal behoorlijk druk. En dan vang ik de lange rit naar huis weer aan, dat gaat ook lekker vlot, ik heb het weer een prima kerstdagje gevonden!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!