De Sallandse Wandel Vierdaagse
20 t/m 23 oktober 2015

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje
(geel = dag 1, blauw = dag 2, roze = dag 3, rood = dag 4)

 

 

 

  Dit jaar heb ik voor de tweede keer ingeschreven voor de Sallandse Wandel Vierdaagse. Die is verleden jaar zo goed bevallen en ik had zo'n vreselijk leuk overnachtingsadresje, dat ik dat direct weer besproken heb. En zo toog ik maandag 19 oktober voor de tweede keer naar Raalte.

 

Ik hoefde niet zo vroeg weg, wat aanmelding was vanaf 15.00 uur. De buurtjes zorgen weer voor Bram en die heb ik natuurlijk even een dikke knuffel gegeven (Bram dan hè, niet de buurtjes ). Rond half twaalf ben ik van huis weggereden en met een tussenstop voor een broodje en een bakkie koffie was ik mooi rond drie uur bij de bekende startlocatie.

Dit jaar geen stroomstoring, dus inschrijven ging vlot en omdat ik één van de eersten was, kreeg ik een leuk rugzakje met hebbedingetjes erin. Die rugzakjes waren snel op en toen gingen ze over op plastic tasjes. Verder heb ik ook weer muntjes gekocht voor de consumpties deze week, en ik heb de kennismaking met fotograaf Monica in 't Veld vernieuwd, die had ik verleden jaar leren kennen.

 

Er waren nog wat bekenden, ik heb Suze gezien en Gerard, samen met twee wandelmaatjes. Nog even winkeltjes gekeken in het centrum van Raalte, en toen op pad naar de pont, om naar de overkant van de IJssel te varen, waar m'n logeeradres is. Dit keer koop ik een tienrittenkaart, is wel iets duurder dan 8 enkeltjes, maar het gemak is veel groter natuurlijk. En die twee stripjes die ik overhoud gaan òf in m'n wandelboekje, of ik geef ze aan m'n gastheer en -vrouw.  

 

In Studio Brons is helemaal niets veranderd, en ik geniet opnieuw van het heerlijke uitzicht en de rust die hier van het platteland uitgaat. Tanny heet me hartelijk welkom en we spreken alvast het ontbijt voor morgen af: net als verleden jaar ga ik weer om 7 uur aan het ontbijt. Ik eet een maaltijdsalade die ik van huis heb meegenomen, pak m'n spullen uit en installeer me voor de komende vier dagen. Even GTST kijken natuurlijk en een lekker bakkie koffie drinken. Dan ga ik bijtijds naar bed, ik ben best moe en morgen vroeg op. De weersvoorspellingen zijn goed, ik heb er zin in!

 

 

Dag 1 De Dag van Wijhe

 

Dag 1 is de Dag van Wijhe en als ik na het uitstekende ontbijt op pad ga, blijkt het erg mistig te zijn. Dat levert wel een prachtig plaatje op van "mijn" achtertuin en ook overvaren met de pont heeft wel wat in dit mistige weer! Gelukkig is het zicht aan de andere kant goed genoeg om zonder problemen naar de start te rijden en rond 8 uur parkeer ik Kiaatje op z'n oude vertrouwde plekje.

 

In de grote start- en finishtent is het gezellig, net als verleden jaar brengt het mannenkoor "De Roalter Jongs" diverse liederen ten gehore. Ik zie een aantal bekenden, Fons, en Chiel en Hillie en net als ik op punt van starten sta komen daar Roel, Betsy en Akke aangelopen. De daadwerkelijke start is om precies half negen en zoals gebruikelijk worden we door de Roalter Jongs weggezongen met het Sallandse Wandellied.

Het eerste stukje in de mist is prachtig, vooral als de zon verwoede pogingen doet om door de dikke wolkenlaag heen te komen. Helaas blijft het bij die vroege poging, de rest van de dag heeft de bewolking het gewonnen. Al gauw komt Fons me voorbij gerold en na een praatje gaan we beiden in ons eigen tempo verder. We zullen elkaar deze 4Daagse nog heel vaak tegen komen!

 

Er zitten vandaag vier rusten in de route, waaronder na ca. 18 km natuurlijk de rust in doorkomstplaats Wijhe. Wijhe is net als verleden jaar helemaal in Halloweenstemming en ik geniet van wat de mensen hebben bedacht. Met dezelfde engerd waar ik verleden jaar mee op de foto ben gegaan maak ik nu een selfie, is leuk geworden!  

 

Verder valt het me op dat er vandaag ontzettend veel modder in het parcours zit. Gelukkig is het voornamelijk zand en dat heeft als voordeel dat het wel vies is, maar niet erg glad. Ik kan me echter niet van verleden jaar herinneren dat het zo erg was. Misschien was het toen droger, en ook hadden we dit jaar hele stukken een andere route. Zo zat het lange fietspad langs de IJssel niet meer in de 30 km-route, wel jammer, maar de route was nu wel beter aan de maat dan verleden jaar.

Ik ben rond half vier weer terug en na nog een drankje rijd ik weer de inmiddels bekende weg naar de pont en dobber naar de overkant. Heerlijk even douchen, koffie drinken en een meegebrachte maaltijd soldaat maken. Natuurlijk nog even GTST kijken en m'n spullen voor morgen weer klaarzetten. Ik ga vroeg naar bed, na zo'n dag in de buitenlucht en op een vermoeiend parcours merk ik wel dat ik geen 20 meer ben!

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag van de heenreis en dag 1.

 

 

 

Dag 2 De Dag van Heino

 

  Dag 2 is de Dag van Heino en wederom geniet ik van een overheerlijk ontbijt. Nu ik hier voor de tweede keer ben weten Tanny en Tiddo inmiddels wel wat ik 's morgens lekker vind en het ontbijt is dan ook precies genoeg, zelfs een broodje om mee te nemen, heerlijk! Als ik naar Raalte rijd, is de lucht gevuld met het prachtigste ochtendrood wat je je voor kunt stellen en gelukkig is het zo rustig op de weg dat ik er stiekem vanuit de auto een fotootje van kan maken!

 

Voor vandaag was er regen voorspeld en dan klopt dat ook wel met dat ochtendrood, dat brengt immers water in de sloot? Ik heb dan ook erg lopen dubben over welk jasje ik aan moest trekken. M'n warme zomerjasje is niet echt regenbestendig, maar m'n zomerse regenjasje is weer een erg koud jasje. Uiteindelijk trek ik toch maar m'n winterjack aan, ik heb er ook geen zin in om het de hele dag koud te hebben!

Voorlopig is het nog een droge, maar grijze ochtend. Na het ochtendrood heeft de zon zich niet meer laten zien, maar het is wel een heerlijk wandelweertje! M'n jack is niet echt te warm, en koud heb ik het gelukkig ook niet gehad. Van verleden jaar wist ik nog dat de tweede dag erg veel door het bos ging en toen dat dus de eerste 10 km weer zo bleek te zijn, was ik erop voorbereid.

 

Maar toch was ik blij dat we na de eerste rust op 10 km (waar ons trouwens gemaand werd om door te lopen ) wat meer het boerenland op gingen. Er volgden wel weer wat modderpaden, maar er zat ook een geweldig stukje in waar we zowaar dwars door een grote koeienstal liepen! Een paar medewandelaars hebben me hier op de foto gezet, haha, lijkt net "vrouw zoekt boer"……. Niet echt hoor, alle boeren mogen thuis blijven!  

 

Ook vandaag zaten er vier rusten in de route, waaronder eentje vlakbij doorkomstplaats Heino. Hier liep ik Bertus, Huub en Jeannette tegen het lijf, die liepen de 40km. Ik had me op de doorkomst door Heino verheugd, maar helaas, dat bleek alleen weggelegd voor de 20km lopers. De 30 en de 40 gingen Heino in, en er eigenlijk direct weer uit. Beetje, jammer, ik kan me herinneren dat we verleden jaar wel door het centrum van Heino gingen. Maar voor de rest vond ik de route erg leuk.

Wederom zo rond half vier ben ik weer binnen en loop het dorp even in om wat lekkers te halen. Vanaf huis had ik maar drie maaltijden meegenomen, met het idee dat ik vast wel een keer een hapje zou gaan halen in Raalte. En dat was vandaag dus, heerlijke broodjes gehaald bij de plaatselijke bakker. En dan weer naar "huis" en er wederom een heerlijk rustig avondje van gemaakt.

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag van dag 2.

 

 

 

Dag 3 De Dag van Luttenberg

 

  Dag 3 is de dag van Luttenberg, en op deze dag heb ik verleden jaar maar 20 km gelopen omdat ik toen zo'n last van m'n scheenbeen had. Nu voor het eerst op de 30 dus, deze dag. Het is nog hartstikke donker als ik opsta en van Tiddo, die vandaag het ontbijt komt brengen hoor ik dat het regent. Jakkes! Het heeft ook totaal geen nut om m'n gebruikelijke foto van de achtertuin te maken, je ziet geen hand voor ogen. Heeft dat ochtendrood van gisteren toch gelijk gekregen…….

 

Als ik na het ontbijt vertrek blijkt de regen een heel fijne motregen te zijn, helemaal niet zo erg en ik vind het zelfs wel een beetje lekker! Omdat ze voor vandaag wel hoge temperaturen hadden voorspeld, heb ik niet m'n winterjasje aangetrokken, maar m'n roze zomerjasje. Wel voor de zekerheid een dun onderhemdje extra aangetrokken, je weet maar nooit, en zo'n hemdje is ook zo weer uit natuurlijk.

Maar door die regen maak ik wel iets minder foto's dan normaal, hoewel ik een duif die uitgebreid zit te zitten op een bordje waar luid en duidelijk "koekoek" op staat wèl op de gevoelige plaat vastleg natuurlijk. We lopen richting Lemelerveld, en volgen hiervoor zo'n 10 km het Overijssels Kanaal, soms aan de linkerkant van het water, soms aan de rechterkant. Klinkt een beetje saai, maar ik vond het afwisselend genoeg, soms liep je op een graspad en dan weer op asfalt of zand, best leuk!

 

Vandaag zaten er "maar" drie rusten in de route, maar die was dan ook iets korter dan de andere dagen. Stond op dag 1 en 2 de GPS pas stil na ruim 31 km, vandaag was dit maar 29 km. En dat scheelt toch bijna drie kilometer. Na de rust in doorkomstplaats Luttenberg (waar ik weer de kerk met de mooie engeltjesverzameling bezocht) kwamen we door een prachtig "spokenlaantje", waar een wit wief iedereen de stuipen op het lijf joeg. Heb ik weer volop van lopen genieten.  

 

En hoewel de route vandaag dus iets korter was, was ik toch weer rond m'n gewone tijd binnen, ik heb overal nogal uitgebreid gerust en het heerlijk op m'n gemakje gedaan. En toen het na het natte begin in de loop van de dag toch weer wat droger werd, heb ik ook weer volop lopen fotograferen natuurlijk! Weer in m'n huisje moest ik natuurlijk aanstalten gaan maken om te pakken, de laatste avond alweer, wat is de tijd weer voorbij gevlogen! Als alles wat ik niet meer nodig heb ingepakt is, duik ik m'n bedje in voor de laatste nachtrust in Veessen.

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag van dag 3.

 

 

 

Dag 4 De Dag van Heeten

 

Dag 4 is de Dag van Heeten, en voor vandaag is er het beste weer van de hele week voorspeld. De ochtendfoto van de achtertuin lukt dan ook weer prima! Voor de laatste keer dit jaar komen Tanny en Tiddo me het ontbijt brengen en ik heb het weer zo naar m'n zin gehad, dat ik gelijk alweer voor volgend jaar heb gereserveerd! En dan op naar de pont voor de laatste oversteek van de IJssel.

 

  Bij de start is het natuurlijk weer hartstikke gezellig en iedereen staat al te popelen om op pad te gaan. Ik maak nog een praatje met fotograaf Monica en die zet mij samen met Fons even op de foto. Is een leuke foto geworden! Dan luisteren we voor de laatste maal naar het Sallandse Wandellied (wil je het ook eens horen, bekijk dan hier het filmpje dat ik gemaakt heb op de 3e dag) en gaan we van start voor dag 4.

 

Ik heb me verheugd op deze dag, want van vorig jaar kan ik me herinneren dat ik het eerste deel van deze dag het allermooiste vond van de hele 4Daagse! En hoewel er veel veranderd is in de parcoursen is dit deel gelukkig gebleven zoals het was en loop ik wederom te genieten. De beloofde zon schijnt de eerste uren inderdaad volop en de route langs het water en later door het boerenland is schitterend.

Vandaag zitten er weer 4 rusten in de route, hoewel rust 2 en 3 wel erg dicht bij elkaar zitten. Ik neem de tweede rust op bijna 20 km en sla de derde rust over. Die derde rust is in het centrum van doorkomstplaats Heeten, normaal gesproken is het daar groot feest, maar vandaag ben ik later dan normaal omdat ik zo lang bij de start ben blijven kletsen. Dus heb ik alles van het feest, en ook later van de festiviteiten tijdens de intocht, gemist. Niet dat ik dat erg vind…….

 

Een leuk verhaal vandaag is wel het verhaal van Fons en z'n bandenpech (let op hè, het verhaal is leuk, niet de bandenpech zelf natuurlijk). Fons was al ruim voor mij gestart en mijn verbazing was dan ook groot toen ik hem op de eerste rust uit een auto zag stappen…… Bleek hij een lekke band gehad te hebben en door de chauffeur van de bezemwagen heen en weer gereden te zijn naar Raalte om de band te laten plakken! Kenmerkend voor de leuke organisatie hier, alles kan en alles mag en overal is een oplossing voor. Later op de route zag ik een velg tegen een boom staan en vroeg me af of Fons nou alweer pech had……  

 

Het venijn vandaag zat een beetje in de staart, toen we op weg naar de allerlaatste verzorgingspost nog een blubberig bospad mochten volgen en vlak na die verzorgingspost een hobbelig pad door een weiland. Maar toen liepen we weer langs het Overijssels Kanaal en rond vier uur was ik weer terug om medaille nummer 2 in ontvangst te nemen. Die ziet er iets anders uit dan die van vorig jaar, mooier vind ik persoonlijk, zeker met een nieuwe serie medailles begonnen.

Op het finishterrein heb ik een nog een praatje gemaakt met diverse mensen en genoten van de muziek van een paar dweilorkestjes die voor de vrolijke noot zorgden. Op het streekmarktje heb ik een grote speculaas gekocht voor Sjoerd en Greetje als dank voor de goede zorgen voor Bram en daarna heb ik Kiaatje weer opgezocht. De lange reis naar huis verliep prima, onderweg heb ik nog even koffie getankt, en rond 19.30 was ik weer thuis. Geweldige 4Daagse geweest, hij staat alweer in m'n agenda voor volgend jaar!

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag van dag 4.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!