Stadswandeling Vilnius
Hoofdstad van Litouwen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na de geweldige stadswandeling in Tallinn volgden er drie reisdagen, waarbij ik Estland weer verliet, Letland doorkruiste en Litouwen weer binnenreed. Ik overnachtte in Tartu (Estland) en Cesis (Letland), beide steden waren de moeite van het bekijken waard! En ik heb het hoogste punt van de Baltische Staten bezocht in Haanja (Estland). Na de langste reisdag van de hele reis (bijna 500 km) arriveerde ik dinsdagavond 30 juni in Vilnius.

 

Het was de laatste dagen langzamerhand steeds warmer geworden (en een heuse hittegolf is in de maak), dus ik was erg blij met de airco op m'n slaapkamer in hotel Europe City Vilnius. Ook voor de rest was het een prima hotel (met heerlijke koffie bij het ontbijt), maar wel een beetje onpersoonlijk, niet zo leuk als in Tartu en Cesis!

Maar goed, ik heb heerlijk geslapen na die vermoeiende, lange reisdag en ik laat me het ontbijt prima smaken. Vlakbij het hotel ligt een cache en ik besluit die maar eerst te gaan zoeken, dan heb ik er tenminste in alle drie de landen eentje gevonden. En hoewel het een nano is, voor de niet-cachers: dat is een hele superkleine cache), heb ik hem toch snel gevonden. Het kost meer moeite om het log"boek" uit te rollen en na de ondertekening weer terug te rollen…….

 

Op weg naar het oude centrum bezoek ik een gebouw op een heuvel met een soort graffiti, dat staat niet op m'n lijstje en ik vraag een voorbijganger wat het is. Ik krijg een onduidelijk antwoord, waar ik alleen maar uit op kan maken dat het gebouw "niet goed" is. Als ik ter plekke ben, snap ik het geloof ik wel, ik krijg de indruk dat hier gedeald wordt en de dame die daar rondwandelt, heeft volgens mij ook andere motieven dan alleen maar te wandelen…..  

 

Een eindje verderop kom ik langs één van de vele, vele kerken die ik vandaag zal bekijken. De één nog mooier dan de ander, sommige helemaal bouwvallig, andere kunststukjes van barok of rococco, en weer andere de eenvoud zelve. Bij veel van deze kerken kan je gewoon naar binnen lopen en behalve in de orthodoxe kerken is fotograferen overal toegestaan. M'n fotoalbum van deze dag puilt dan ook uit van foto's van kerken……

Maar hoewel je misschien wel die indruk zou krijgen, heb ik vandaag natuurlijk niet alleen maar kerken gezien! Ik heb door smalle straatjes gewandeld, de schitterende Poort der Dageraad bekeken en koffie gedronken op het Raadhuisplein. Ik heb vanaf het artilleriebastion over de stad uitgekeken, het Koninklijk Paleis bewonderd, het prachtige plafond van de boekwinkel bij de universiteit bekeken en natuurlijk de Kathedraal van Vilnius.

 

  Van alle kerken die ik heb bekeken, heeft de bouwvallige Franciscaanse kerk wel de meeste indruk op me gemaakt. Niet mooi, er waren veel mooiere kerken, maar juist het sobere sprak me wel aan. En ook hier viel het weer op hoe het geloof hier in het dagelijks leven is verweven. Ook ben ik in deze stad veel geestelijken tegengekomen, en gemerkt dat ook die met hun tijd meegaan, ééntje liep er tenminste ijverig te appen……

 

En natuurlijk heb ik ook de nodige souvenirs gekocht, een engeltje voor m'n verzameling kerstengeltjes, een schaapje voor op m'n slaapkamer en een vlaggetje, waarvoor ik stad en land afgelopen ben. Ik heb ook een mooi theelepeltje met amber gekocht en natuurlijk de nodige ansichtkaarten naar huis gestuurd. En voor de derde maal een koelkastmagneet in de vorm van een halve maan met een kat erop gekocht, nu heb ik drie dezelfde, Estland, Letland en Litouwen!

Verder viel me op dat hier ook weer veel mensen liepen te bedelen, maar dit keer geen ouderen, maar juist jongelui. Vooral vlakbij kerken, je kon bijna geen kerk binnengaan of je werd aangeklampt door zo'n zielig uitziend tiepje. En ik had de indruk dat het geen armoe was, die deze jongelui aandreef tot bedelen, maar eerder verslaving, waaraan dan ook……

 

Last but not least heb ik de Heuvel van de Drie Kruizen beklommen en nee, dat leek in niets op de Heuvel der Kruizen die ik eerder bezocht! Deze heuvel was veel hoger, het was een behoorlijke klim, maar uiteindelijk kwam ik dan toch boven en had een prachtig uitzicht over de stad. Een aardige Finse medetoerist maakte een fotootje van mij met de stad op de achtergrond, dat mocht wel op zo'n bijzonder plekje vond ik!  

 

Daarna ben ik op m'n gemakje terug gewandeld naar het hotel, heb onderweg bij de Mac een hapje gegeten en een heerlijk ijsje op een bankje zitten verorberen. Ik heb een heerlijke wandeldag gehad en ontzettend veel gezien, daarbij zorgde het zonnetje ervoor dat het ook een vrolijke dag werd, en nog nèt niet te warm!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!