Stadswandeling Riga
Hoofdstad van Letland

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Wat al heel lang op m'n verlanglijstje stond, kan nu eindelijk afgestreept worden: ik heb een rondreis door de Baltische Staten gemaakt! Een tijd terug had ik deze reis al geboekt en wat ik vooral erg leuk vond was dat het een mooie combinatie was van reizen door de landen en een verblijf in de hoofdstad van ieder land! Ik zou achtereenvolgens een dag verblijven in Riga (Letland), Tallinn (Estland) en Vilnius (Litouwen) en tussendoor zaten uiteraard de nodige reisdagen.

 

Natuurlijk was het verblijf in die steden een mooie kans om m'n serie stadswandelingen uit te breiden naar het buitenland! Ik had natuurlijk als voorbereiding een reisgids van Estland, Letland en Litouwen gekocht en er daarbij speciaal op gelet dat er veel informatie over de hoofdsteden in stond. Heel handig was dat er plattegrondjes van de steden in stonden met de bezienswaardigheden ingetekend.

Ik ben dus druk bezig geweest in afstandmeten.nl om een leuke route in elkaar te flansen die langs al die punten zou leiden. In Tallinn en Vilnius logeerde ik in een hotel dat min of meer in het centrum van de stad lag, maar in Riga moest ik een aanloopstukje van zo'n 3,5 km lopen om in het centrum te komen (en weer terug natuurlijk). Maar goed, je bent wandelaar of je bent het niet, dus dat is geen probleem.

 

Inmiddels ben ik na een voorspoedige rit door Duitsland, een rustige overvaart van Kiel naar Klaipeda in Litouwen en een reisdag van Litouwen naar Letland gearriveerd in Riga. Vanuit Klaipeda heb ik een bezoek gebracht aan de Heuvel der Kruizen, een soort bedevaartsplaats waar gelovigen zo'n 200.000 kruizen in allerlei formaten hebben neergezet, dat was erg indrukwekkend! Als je de foto's van de eerste 4 dagen (en natuurlijk genoemde heuvel) ook wilt zien, ga dan naar m'n hoofdpagina op Picasa.  

 

Maar goed, vandaag ga ik dus op pad voor m'n stadswandeling door Riga, eerst een lekker ontbijtje, met de nodige koffie natuurlijk, soldaat maken in de fleurige ontbijtzaal van het Days Hotel en dan op pad. In het hotel kwam er trouwens heel smerig water uit de kraan, toen ik heel voorzichtig proefde smaakte het heel sterk naar koper. In m'n Camel bag ging dan ook geen kraanwater, maar flesjeswater dit keer!

Het aanloopstuk van 3,5 km betrof één lange rechte weg, de Brivibas Iela. Hier heb ik me lopen verbazen over de armoedige staat waarin de meeste gebouwen verkeerden. Alles zag er troosteloos, grijs, afgebladderd en somber uit. Dat was me gisteren op de heenweg hiernaartoe al opgevallen, aan de buitenkant van de gebouwen wordt hier blijkbaar niet veel aandacht besteed, maar als ik op deze Iela in de winkels naar binnen keek, zag dat er aan de binnenkant allemaal wel netjes en goed onderhouden uit. Net alsof ze de buitenkant niet zo belangrijk vinden!

 

  Het is ook erg druk op straat, er razen auto's voorbij, trams ratelen in de bochten, er rijden trolleybussen en ik schrik me iedere keer te barsten van fietsers die op de stoep fietsen, blijkbaar heel normaal (zelfs verplicht denk ik) hier. Na ongeveer twee kilometer heb ik een cache op het oog en deze is snel gevonden. Verder ben ik niet zoveel aan het geocachen geweest, een cache in ieder land, soms twee, dat vond ik wel mooi genoeg.

 

De echte stadswandeling begint bij de Russische Kathedraal, officieel de Kathedraal van Christus Geboorte geheten, een schitterend gebouw en vooral het interieur vond ik prachtig! Helaas was het hier binnen strikt verboden om te fotograferen en dat werd heel nauwlettend in het oog gehouden. Wel jammer, want ik vond het overweldigend mooi!

Wat me opvalt in de kerken hier, zowel in de orthodoxe als in de meer "gewone" is dat er ontzettend veel mensen zomaar even naar binnen gaan om een kruisje te slaan of een gebed te doen. Ook zijn er de hele dag door diensten, mensen komen gewoon binnenvallen, gaan halverwege weer weg of blijven juist na afloop nog staan tijdens eindeloze gebedssessies. Volgens mij maakt het geloof hier veel meer deel uit van het gewone dagelijkse leven dan bij ons.

 

Ik vind Riga echt een stad met twee gezichten, aan de ene kant zie je echt veel armoede, veel ouderen die lopen te bedelen of een karig loontje met een ijscokarretje bij elkaar proberen te schrapen, aan de andere kant staan er schitterende gebouwen, bijvoorbeeld de prachtige jugendstilpanden in "Het Stille Centrum". Ook het verschil in mensen is groot, oude mensen zijn wantrouwig en argwanend, jonge mensen zijn net zo vlot en open als bij ons.  

 

Bij het ontbijt op de boot sprak ik een Litouwse man, die vertelde dat ze in Letland prachtige voorzieningen hebben getroffen voor toeristen, ruime parkeerplaatsen met picknicktafels en barbecueplaatsen bijvoorbeeld, maar dat er geen mensen komen. Ik moest daaraan terugdenken bij het zien van al die ijscokarretjes zonder klandizie en prachtige souvenirwinkels waar je een kanon af kon schieten. De mensen waren echt dolblij als je iets bij ze kocht.

Koffie is er overal volop te verkrijgen, en het is me nergens overkomen dat je geen moderne koffie als cappuccino of latte machiato kon bestellen. En de prijzen zijn laag, zeker als je wat ging drinken in gewone gelegenheden als een cafeetje, in hotels waren de prijzen wat hoger. Alcohol drink ik niet dus daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. Uitgebreid gedineerd heb ik ook niet, maar de prijs van lunchgerechten en kleine hapjes ligt ook beduidend lager dan in Nederland. Al met al qua financiën dus een voordelige vakantie (alleen al de benzine, € 1,20 voor een liter!)

 

  Ik heb genoten van het dwalen door de smalle straatjes van het centrum en natuurlijk de bezienswaardigheden als het Huis van de Zwarthoofden, het Kattenhuis (Riga is echt "De Stad der Katten"!), het Lets Schuttersmonument en natuurlijk het imposante Vrijheidsbeeld, wat is dat hoog! Het Kasteel van Riga was in renovatie, dus dat heb ik wat meer van een afstandje bekeken, vanaf een brug die wel wat weg had van onze "Zwaan". En ook het Atomium ben ik in miniatuur tegengekomen……, haha!

 

Riga heeft ook de nodige parken waar ik heerlijk in rondgestruind heb en het is opvallend hoeveel beelden er overal staan, niet alleen in Riga, maar in heel Letland, het lijkt wel of ze meer aandacht aan beelden dan aan gebouwen schenken…… Om over de wegen maar niet te spreken, van alle drie de Baltische Landen heeft Letland de slechtste wegen, de slechtst onderhouden gebouwen en het heeft dan ook de armste indruk op me gemaakt.

Het was wel een lange dag vandaag, de wandeling was in totaal meer dan 19 km en met alle heen en weer-stukjes, kerkbezoeken en foto-momentjes ben ik de hele dag in touw geweest. Maar ik heb het een mooie dag gevonden, die veel indruk op me heeft gemaakt. Jammer dat het zonnetje zich maar af ten toe liet zien, het grootste deel van de dag is het somber geweest, maar gelukkig wel droog! Zoals gewoonlijk van m'n stadswandelingen heb ik een uitgebreid "fotoverhaal" gemaakt, want ook voor deze stad geldt: een plaatje zegt soms meer dan 1000 woorden! (Maar de werkelijkheid zegt meer dan 1000 foto's, dat dan ook wel weer natuurlijk…… )

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverhaal.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!