Stadswandeling Groningen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En alles verloopt heerlijk volgens plan op mijn dubbele stadswandeldag! Na een mooie stadswandeling met heel veel groen in Assen, ben ik in een wip met de trein in Groningen. 't is maar 20 minuutjes. Om 10 voor 12 arriveer ik in het prachtige station van Groningen. Daar heb ik alleen al in de stationshal uitgebreid foto's lopen maken. Een wachtkamer, speciaal voor dames der 1e en 2e klasse, dat moet toch vastgelegd worden!

 

En dan ga ik op pad voor de wandeling door de stad, die toch wel een beetje een bijzondere betekenis voor me heeft, maar daarover later meer. Direct na de start kom ik langs het nieuwe Gronings Museum en het zal misschien best een mooi museum zijn, maar de kleurencombinatie van het gebouw vind ik afschuwelijk, een knalblauwe poort en dan een geel gebouw erachter, ughhhhhh……

Maar daarna ga ik alras richting de grachten van Groningen en daar is het weer volop genieten. Leuk scheepjes kijken, met mooie pandjes erachter, ik kom over een brug met de onwaarschijnlijke naam "Kijk in 't Jat Brug" met op vier hoeken een prachtig beeld. Heel bijzonder is ook een pand met ramen die volgeplakt zijn met grote cijfers. Ik heb iets met cijfers, dus ik loop er even naar toe en dan zie ik boven de cijfers staan: accountants, belastingadviseurs en uitstekende koffie! Ik lig in een deuk!

 

Het werd al een klein beetje genoemd in de routebeschrijving en ik kom inderdaad opeens dwars door het Red Light District van Groningen. Achter de ramen zitten al op dit tijdstip diverse voluptueuze vrouwen, ik zou best een foto willen maken, maar ik denk dat ze dat niet zo op prijs stellen. Van een raam waar de gordijnen dicht zijn maak ik wel een fotootje van een stel attributen in de "etalage".  

 

De route gaat ook een heel stuk door het Noorderplantsoen en volgt daar de omtrek van de stadswallen. Het is een mooi stukje route, ik kom langs een oud vestingpoortje en zie diverse bomen, begroeid met een soort gele zwammen. Ook amuseer ik mezelf met het fotograferen van meeuwen die zich mooi op zitten te poetsen.

Hierna kom ik door een stukje van de stad dat me niet zo kan bekoren, het is vies en rommelig en verderop zijn ze met opbrekingen bezig. Het kan ook komen doordat het zulk somber weer is, maar eerlijk gezegd valt dit stukje Groningen me een beetje tegen. Wel jammer en ik neem me heilig voor om alleen nog maar stadswandelingen te gaan doen als de zon uitbundig schijnt!

 

  Een eindje verderop kom ik langs een koffietent, Elmer's genaamd en daar ga ik een heerlijk bakje koffie verkeerd doen. Binnen hebben ze allemaal leuke spulletjes staan, onder andere schaapjes, gemaakt van Drentse keien en wc-rolhouders in de vorm van een kat. Het is maar goed dat ik lopend ben en dus alleen een rugzak bij me heb, anders had ik hier weer veel teveel geld uitgegeven!

 

Via de Nieuwe Kerk en door de St. Walburgstraat gaat het nu zo'n beetje richting Martinitoren en die staat opeens in volle glorie voor m'n neus. De zon komt zowaar ook een beetje tevoorschijn, de lucht kleurt blauw en ja hoor, de plaatjes zien er opeens veel vrolijker uit! Ik beklim de toren niet, dat heb ik vroeger al een paar maal gedaan, maar ik ga wel uitgebreid de Martinikerk bekijken, daar was ik nog nooit geweest. Een grote en mooie kerk, maar ik vond hem ook een beetje kaal.

Weer buiten gekomen schijnt het zonnetje zo heerlijk dat ik een gezellig terrasje opzoek voor nog een lekker kopje koffie. Hierna gaat de route door allerlei leuke straatjes met leuke namen als Papenstraat en Gedempte Kattendiep weer terug richting station. Ik kom nog langs de mooie St. Jozefkathedraal, met daarop een sculptuur van St. Bonifatius, patroonheilige van het Bisdom Groningen.

 

Ik ben om half 5 bijna terug bij het station en zie dat ik zo'n drie kwartier zou moeten wachten op een rechtstreekse trein. Ik besluit nog even naar de Herestraat te lopen, waar vroeger Grand Hotel Frigge zat (Frigge is mijn meisjesnaam). Nadat het hotel is afgebroken is er nog een tijdje een Café Frigge en een Promenade Frigge geweest, maar als ik er nu kom, is er niets mee dat daaraan herinnert. Ik heb wel een oude foto op internet kunnen vinden.  

 

Na dit kleine extra ommetje wandel ik op m'n gemak weer terug naar het station en koop eten en drinken om onderweg in de trein soldaat te maken. De trein staat al klaar en ik zoek een mooi plekje uit voor de drie uur durende reis naar Rotterdam. Het gaat allemaal vlot gelukkig, maar ik vind het toch wel saai hoor, zo'n treinreis! Ook het overstappen in Rotterdam gaat goed, en ik ben rond 9 uur terug in Maassluis, waar ik nog een half uurtje met Kiaatje mag toeren. Het was m'n laatste vrij-reizen-dag, want ik heb m'n abonnement opgezegd. Ik heb het een jaartje geprobeerd, maar het is me niet goed genoeg bevallen om zo'n abonnement aan te houden. In het vervolg ga ik weer gewoon (vrijheid-blijheid) met Kiaatje op stap!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!