Stadswandeling Assen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Juni alweer, de laatste maand van m'n dalvoordeelabonnement en dus ook de laatste te besteden keuzedag. Voor deze dag had ik een verre bestemming als Assen of Groningen op het programma staan, maar Assen is niet zo heel groot en een beetje stadswandeling bleef beperkt tot zo'n 7 km. Beetje zonde om zo'n verre reis voor te gaan maken!

 

Maar…..…., je mag ook ruim vr de spits je keuzedag beginnen en die dan in de spits gewoon afmaken. Dan moet je wel voor 06.30 ingecheckt zijn. Nou, als ik dat deed, zou ik al om negen uur in Assen zijn, daar stadswandelen en dan verder reizen naar Groningen en wederom stadswandelen. Twee vliegen in n klap dus! En zo vertrok ik dinsdag iets voor half 6 uit Rozenburg om de trein van 06.06 vanuit Maassluis te halen.

Wonder boven wonder ging het reizen vandaag perfect, geen minuutje vertraging opgelopen, alle overstappen gingen vlot en zo arriveerde ik inderdaad rond 9 uur in Assen. Helaas werkte het weer vandaag niet echt mee, het was grijs en ronduit koud. Wel jammer, al m'n andere stadswandelingen heb ik met een stralend zonnetje erbij gedaan en een stad ziet er veel mooier uit in zonlicht!

 

Maar goed, in Assen heb ik natuurlijk een fotootje gemaakt van het station waarbij me opviel dat ik nergens de naam Assen zag staan, bij alle andere stations die ik gefotografeerd heb was de naam altijd luid en duidelijk te lezen. Helaas geen naam dus. Na het instellen van m'n GPS was ik gereed om op pad te gaan en als eerste stond er op de route beschrijving dat ik in de richting van een uit de kluiten gewassen verkeerspaddenstoel moest lopen. Nou, die was inderdaad niet te missen, zo groot!  

 

Overigens heb ik voor beide stadswandelingen van vandaag weer een Groene Wissel uitgezocht, voor Assen was dit Groene (stads)Wissel nr. 496, Assen: Asserbos, Drents Museum en Bartje. Na de gigapaddenstoel kwam er een klein stukje woonwijk, waar ik leuke vier-onder-n-kap-woningen zag staan en al gauw belandde ik in het Asserbos.

Dat was een leuk bos, net niet groot genoeg om het vervelend te vinden. Als eerste kwam ik langs de Oude Vijver, daar kon een rondje omheen gelopen worden en dat heb ik natuurlijk even gedaan. Leuke kikkertjes, een eendje en een paal met nummer 17 vielen ten prooi aan mijn camera. Een stukje verderop was de Nieuwe Vijver aan de beurt en al gauw zag ik een bordje naar een Theeschenkerij. Wie weet, misschien hebben ze daar ook wel koffie…….

 

  Maar eerst kwam ik over het terrein van de kinderboerderij, waarvan de theeschenkerij onderdeel is, en daar zag ik een pauw zijn indrukwekkende staart aan de rondlopende damespauwtjes tonen. Op een kinderboerderij zijn de dieren natuurlijk gewend aan mensen en ik kon zonder problemen vlakbij hem komen om hem op de foto te zetten.

 

En ja hoor, de Theeschenkerij was open en ja, ze hadden ook koffie, dus heb ik even heerlijk van een bakkie zitten genieten. Daarna weer op pad, verder door het bos. Ik kwam langs een monument voor de oprichter van het bos, dat naar goed Drents gebruik uit een stapel zwerfkeien bestond. Aan het eind van het bos liep ik langs een oud kerkhof en daarna wandelde ik echt Assen binnen.

Eerst een stukje langs de Drentse Hoofdvaart, die in Assen heel plotseling ophoudt, maar al snel daarna belandde ik in het centrum. Tja, en dan is het inderdaad jammer dat het zulk guur weer was, veel foto's zouden met een zonnetje en een blauwe lucht veel beter uit de verf gekomen zijn! Maar ook nu vond ik Assen een verrassend leuke stad, ik ben vroeger heel veel in Drenthe geweest, maar Assen zat niet meer zo goed in m'n geheugen.

 

Ik vond vooral het Drents Museum, gevestigd in het oude Provinciehuis een juweeltje van een gebouw en ik heb genoten van de vele leuke beelden in het centrum. Ik heb "heuvels" beklommen in het Jakob Cramerpark en NATUURLIJK kwam ik langs het wereldberoemde beeldje van Bartje. Maar dat kwam me toch wel heel onbekend voor, dat beeldje zag er vroeger toch heel anders uit?  

Eenmaal thuis ben ik gaan googelen en ja hoor, dit nieuwe bronzen beeldje is in 1982 in de plaats van het oude, witte, stenen beeldje gekomen! Dat oude beeldje viel regelmatig ten prooi aan vandalisme en staat tegenwoordig in de Kloostergang van het Drents Archief. Ook het nieuwe beeldje is al een paal maal van z'n plaats gehaald en daarbij beschadigd, men denkt erover om het op een meer in het oog lopende plaats te zetten. Jammer toch dat mensen niet met hun tengels van dat soort dingen af kunnen blijven!

Na nog een stukje stad liep ik het laatste stukje via dezelfde route als vanmorgen terug naar het station, waar ik mooi op tijd was om de trein naar Groningen te halen. Dat is maar een kippeneindje natuurlijk, ca. 20 minuten met de trein en ook nu reed de trein netjes op tijd. Om 10 voor 12 was ik in Groningen om daar aan stadswandeling nummer 2 van vandaag te beginnen. Dat verhaal staat in een volgend verslag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!