Stadswandeling Amsterdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Via NewScientist had ik een lezingenavond over wetenschap en sciencefiction geboekt (robots, aliens en popcorn) in Amsterdam. Het leek me leuk om dat met een stadswandeling in Amsterdam te combineren. Ik had nog een overboekkaartje van 2e naar 1e klas, met 40% korting via m'n dalvoordeelabonnement zag dat er dus wel aantrekkelijk uit.

 

Tot bleek dat dat kaartje voor 1e klas alleen geldig was in het weekend……. Nou, ik zag het helemaal niet zitten om gewoon 2e klas naar Amsterdam te reizen (en zeker niet 's avonds laat terug) plus dat je met je voordeelabonnement pas na 9 uur mag gaan reizen. Ik herinnerde me van het Westerborkpad dat je in Diemen gratis kon parkeren en dan was je in no time in Amsterdam. Dus heb ik voor die optie gekozen, lekker vroeg met de auto op pad en een kort stukje met de trein. Dan is het ook niet zo erg dat je geen 40% voordeel hebt op zo'n klein ritje.

Als stadwandeling heb ik een groene stadswissel uitgezocht, die van Amsterdam Sloterdijk naar Amsterdam Centraal liep (12 km), daarbij kwam je door drie parken: het Erasmuspark, het Rembrandtpark en het Vondelpark. Vanaf Centraal Station vond ik op GPStracks.nl nog een leuke wandeling kris-kras door oud-Amsterdam van 10 km lang, zodat ik op een mooie 22 km totaal kwam.

 

Lekker vroeg van huis gegaan om voor de files uit te rijden, dat is net niet helemaal gelukt, bij Leiden stroopte het toch even op, maar dat duurde gelukkig niet lang. En met m'n eigen bakkie koffie in m'n thermosbeker heb ik veel meer genoten van m'n autoritje dan ik ooit van een treinritje zal doen! In Diemen was er nog parkeerplaats zat en de trein was zowaar mooi op tijd, zodat ik rond kwart over 8 op Amsterdam Sloterdijk arriveerde.  

 

En die eerste "drie-parken-wandeling" was echt de moeite waard! Beetje vreemd in Amsterdam vond ik wel het Erasmuspark, volgens mij was Erasmus een rasechte Rotterdammer, maar daarmee was het park niet minder mooi natuurlijk. Om van het ene park naar het andere te komen moest je natuurlijk wel af en toe een stukje woonwijk door, maar over het algemeen was het een erg groene route.

En het weer speelde natuurlijk ook een belangrijke rol, het was heerlijk zonnig weer, maar gelukkig bleef de temperatuur aan de frisse kant. Als je uit een beetje beschut in het zonnetje liep of zat was het heerlijk, maar in de schaduw was het met het windje erbij af en toe best fris. Maar het was lekker genoeg om af en toe een bankjesrust in te lassen en in het Vondelpark heb ik op een terrasje aan het water van een heerlijke koffie verkeerd zitten genieten.

 

  Het laatste stuk van deze wandeling ging over het Leidseplein, door de Leidsestraat, de Singel, het Rokin en het Damrak naar het Centraal Station. Natuurlijk kwam ik ook over de Dam en daar heb ik uitgebreid staan kijken naar de show van een soort vuurvreter, altijd gezellig hier! Ook heb ik het prachtige gebouw "De Beurs van Berlage" uitgebreid op de foto gezet en toen vond ik het wel tijd voor een bakkie koffie alvorens aan de volgende wandeling te beginnen.

 

En dat was werkelijk een schitterende stadswandeling. Op GPStracks.nl heb je natuurlijk geen routebeschrijving erbij, alleen een track, dus misschien heb ik wel wat bezienswaardigheden over het hoofd gezien, maar zomaar blanco door een stad dwalen is ook heerlijk! Leuke smalle straatjes met onbekende namen, mooie grachtjes, grappige winkeltjes en natuurlijk het Red Light District, ik heb van begin tot eind lopen genieten en natuurlijk ontzettend veel op de foto gezet!

Rond een uur of 5 was ik weer terug bij het Centraal Station en ben ik een eindje verderop een lekkere sub wezen eten bij de Subway. Daarna nog een beetje winkeltjes gekeken, een vingerhoedje gekocht en toen was het tijd om naar de lezing te gaan. Om niet te gaan dwalen in Amsterdam (en zeker niet op de terugweg in het donker) had ik de looproute naar het Compagnietheater in m'n GPS gezet, dat bleek anderhalve kilometer te zijn. Heen en weer dus 3 km en dat bracht m'n totaalafstand van vandaag op een mooie 25 km!

 

Het was een te gekke avond met enthousiaste sprekers over leuke onderwerpen. Ik kon het goed volgen, alleen het verhaal over het multiversum ging af en toe een beetje boven m'n pet. Maar daar hadden meer mensen last van begreep ik in de pauze. Vooral de discussie aan het eind vond ik leuk, vooral ook door de aanwezigheid van Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft, die af en toe leuk gedecideerd zijn mening deponeerde!  

 

Na afloop kreeg iedereen het boek van George van Hal "Robots, aliens, popcorn" cadeau en beneden in de foyer heb ik dat door hem laten signeren. Ga ik vaker doen, deze avondjes, ik vond het echt leuk! Zonder verdere avonturen wandelde ik terug naar het station (het was nog steeds heerlijk weer) en netjes op tijd had ik de trein van 23.10 naar Diemen. Toen nog een uurtje in Kiaatje en ik was weer thuis. Fantastische dag geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!