Stadswandeling Zwolle

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En zo begint de maand april ook alweer z'n einde te naderen en moet ik vóór dat einde nog een vrij-reizen-dag gebruiken, anders verloopt ie, en dat is ook zonde natuurlijk! Deze hele week wordt er mooi weer voorspeld en ik besluit om niet lang te wachten en maar direct op dinsdag de 21e op pad te gaan. Zwolle lijkt me wel leuk dit keer.

 

Zoals inmiddels gewoonlijk ga ik op zoek naar een Groene Stadswissel en ja hoor, ook in Zwolle is er zo eentje. Wel een beetje kort, 7 km maar, dus ik zoek bij de gewone Groene Wissels of er eentje is die ik ermee kan combineren. M'n oog valt op de Groene Wissel "Zwolse Wateren", van 12 km lang. Die kan ik oppikken na 3 km stadswandeling en dan een rondje lopen van ca. 10 km, waarna ik de laatste 4 km van de stadswandeling kan doen.

Mooi gelukt dus weer, en ik print de routebeschrijvingen en zet de tracks in m'n GPS. Nog even bij de Albert Heijn m'n keuzedag op m'n OV-chipkaart laden en dan ben ik er klaar voor. De volgende dag hoef ik niet zo heel vroeg op (reizen op een keuzedag mag pas na negenen) en rond kwart over acht vertrek ik per auto naar Maassluis.

 

Daar aangekomen hoor ik al vanuit de Kiaatje de omroepinstallatie blèren, maar ik kan het dan nog niet goed verstaan. Op het spoor aangekomen blijkt dat er een trein vlak buiten het station is gestrand en dat er geen treinverkeer mogelijk is tot ca. 12 uur. Het zal toch ook een keer niet……. Een ander reisadvies is er niet, wordt er omgeroepen en ik ben dus blij dat ik met de auto ben!  

 

Ik scheur terug naar Hoogvliet en zet daar m'n auto neer bij het Metrostation. Met de metro heb ik wel mazzel, hij komt direct aanrijden en als ik eenmaal op Rotterdam Centraal ben haal ik op het nippertje de trein van 10.05 naar Zwolle, een half uur later dan gepland. De reis zelf gaat wel vlot, geen verdere vertraging en tegen 12.00 ben ik in Zwolle.

Ik ken het station van het Westerborkpad en ik heb ooit een tocht in Zwolle gelopen bij de Zwolse Wandelverenigingen, maar verder is Zwolle onbekend voor mij. Nou, dat heb ik vandaag mee dan goed gemaakt, want de stadswandeling was weer ontzettend leuk, de leukste straatjes heb ik gelopen en de mooiste gebouwen heb ik gezien.

 

  Het weer was heerlijk, zonnetje, wat wolken en een stevig briesje. In de stad kon je goed merken dat het lente is, in alle parken zaten mensen heerlijk van deze mooie dag te genieten. Ik wandelde in het begin langs het water van de Stadssingel en diverse oude bolwerken, en toen ik langs een pleintje kwam met een uitnodigend terras ben ik eerst maar even koffie gaan drinken, dat had ik wel verdiend na die hectiek van vanmorgen, vond ik!

 

Vrij snel na deze koffie kwam ik bij de afsplitsing van "de lus" en ook daar heb ik met volle teugen lopen genieten. Ik zag ergens een Westerborkpad-sticker, maar ik kan me niet herinneren dat ik hier eerder ben geweest. Wat een mooi stuk, zo heerlijk buiten en toch zo dicht bij de stad. Bij een laantje met net geplante herinneringsbomen heb ik een bankjesrust ingelast, met uitzicht over het water.

Toen langzamerhand weer terug richting stad en daar volgde een lang pad langs het water met daarin heel veel woonboten. Eentje had volgens mij zelfs een garage aan boord…… Toen was ik weer terug bij de Watertoren die het begin van de lus markeerde en kon ik aan het tweede deel van de stadswandeling beginnen.

 

Eerst door een park met een verzetsmonument, langs het Broerenkerkplein met de grote Broerenkerk, waar nu een boekenwinkel in is gevestigd (met een VVV, dat geeneens een stempeltje voor m'n boekje had), over het Meerminneplein en toen was ik bij de Michaëlkerk op de Grote Markt. Daar was een MacDonalds met een terras en ik besloot hier maar even een hapje te eten.

 

 

Op het laatste stuk heb ik enorm door allerlei leuke oude straatje lopen dwalen, met als klapper het Krommejak. Ook kom ik natuurlijk langs de beroemde Peperbus (de Onze Lieve Vrouwe Toren) en langs de Sassenpoort. Ook kom ik nog op een bekend plekje: de Joodse synagoge, waar ik tijdens het wandelen van het Westerborkpad een kijkje binnen mocht nemen.

Na het Museum De Fundatie ben ik vrij snel terug op het station en aan de klok te zien ben ik nog mooi op tijd om de trein van 17.50 terug te halen. Ja miiiiihiiiis! Er staat weer ergens een gestrande trein en de treinen naar Rotterdam rijden niet, zeker tot 21.00 niet. Nou, ik heb weer wel m'n dag hoor…… Samen met wat andere mensen krijg ik bij de infostand te horen dat ik het beste de trein via Lelystad, Almere en Schiphol naar Den Haag kan nemen. Dan vermijden we namelijk Amersfoort, want daar schijnt de ellende te zijn.

Nou, dat maar gedaan dus, helaas heeft de trein naar Den Haag ook een half uur vertraging (dan ben ik wel blij met m'n 1e klas keuzedagen, de 2e klas zit propvol), maar als we uiteindelijk rijden gaat het dan verder zonder vertraging. Op Rotterdam Centraal is er nog wat ellende bij de metro, een aanhouding en veel politiepersoneel, dus ook met de metro heb ik nog een kwartiertje vertraging. Ik heb nu nog één keuzedag en die wil ik besteden aan een combinatie van Assen en Groningen, maar ik denk niet dat ik m'n abonnement nog verleng, ik vind de auto toch wel veel fijnerder!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!