Stadswandeling Middelburg

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Door allerlei leuke acties van de NS heb ik toch al aardig wat wandelingen in Verweggistan kunnen lopen. Af en toe wat vertraging, maar voor de rest ben ik toch lekker goedkoop op stap geweest! En voor januari/februari had ik ook nog een reguliere keuzedag en nu ze voor woensdag heerlijk weer hadden voorspeld besloot ik die maar gelijk te gebruiken. Tenslotte is februari al bijna om!

 

Middelburg had ik dit keer op m'n verlanglijstje staan. Met de trein van 09.06 vanuit Maassluis zou ik dan rond 11.15 arriveren. Voor Middelburg had ik wederom bij de Groene Stads Wissels gezocht en er bleken er zowaar twee te zijn! Eentje die echt alleen in de stad bleef en een tweede met een lusje naar Brigdamme. Ik besloot beide wandelingen te combineren en toen ik alles in MapSource had ingetekend kwam ik op een afstand van ca. 15 km. Prachtig aan de maat dus!

De reis ging dit keer zowaar helemaal zonder problemen, in Rotterdam had ik ruimschoots de tijd om tijdens de overstap een lekkere Latte te halen en daarna ging het in één ruk naar Middelburg, waar ik inderdaad om 11.17 arriveerde. Ik kende het station van Middelburg nog van toen ik in 2008 de Walcherenroute liep. Toen startte ik ook vanaf dit station.

 

De zon scheen volop en al gauw was ik op pad en liep eerst een stuk langs de binnenhaven met oude gebouwen met prachtige geveltjes. Ik kwam ook volop door leuke smalle straatjes, ik liep over prachtige bruggen en na verloop van tijd kreeg ik volop zicht op De Lange Jan. Op het Damplein zag ik voor het eerst een beeld van Koning Emma staan, weer eens wat anders dan altijd Wilhelmina!  

 

Via nog veel meer smalle steegjes, mooie straatjes en door een klein parkje kwam ik uiteindelijk bij de Koepoort uit. Ook deze kende ik nog van de Walcherenroute, toen verliet ik hier de stad, nu ging ik hier beginnen aan de lus naar Brigdamme. Tot m'n verrassing kwam ik ook langs een plaatsnaambord van Sint Laurens, leuke aanvulling voor m'n plaatsnaambordenverzameling.

Brigdamme zelf bleek een oude parochie te zijn en bestond uit een paar straatjes met leuke huisjes. Na door die straatjes gewandeld te hebben ging de route even helemaal buiten de stad om, over het Brigdammepad. Heerlijk genieten van uitzicht op de weilanden en toen er opeens een picknickbank stond heb ik in het zonnetje even heerlijk een bankjesrust ingelast.

 

  Aan het eind van dit pad kwam ik uit in een hypermoderne nieuwbouwwijk met heel veel water. Wel apart, er was een drijvend huis gebouwd en verderop stonden huizen heel hoog op palen. Via een onderdoorgang onder die huizen door kwam ik op een plein met een winkelcentrum. Helaas geen koffietentje gezien, die ben ik vandaag pas heel laat tegengekomen!

 

Weer terug bij de Koepoort zat de lus erop en nu volgde er een stuk van ca. 2 km over de vestingwallen. Dat was leuk wandelen over een voetpad met alsmaar zicht op het blauwe water van achtereenvolgens de Noordvest, de Seisvest en de Langevielevest. Op deze vestingwallen staan ook twee molens, de Seismolen en Molen de Hoop en molens staan natuurlijk altijd garant voor mooie plaatjes.

Na de vestingwallen ging de route weer de binnenstad in en langs de prachtige Kloveniersdoelen kwam ik uiteindelijk aan de achterkant van het oude stadhuis terecht. Daar was het erg druk vanwege een open dag van de universiteit, dus ik ben maar gauw doorgelopen naar de voorkant van het stadhuis en daar waren gelukkig een heleboel restaurantjes met verwarmde terrasjes. Kon ik eindelijk van een overheerlijke Latte genieten!

 

Natuurlijk heb ik de tijd genomen om foto's te maken van het werkelijk schitterende stadhuis en daarna ging het verder naar de Lange Jan. Nou, die is inderdaad lang, hij is ruim 90 meter hoog. Je kunt hem ook beklimmen (maar 207 treden), maar toen ik er aan kwam was de toren gesloten. Gelukkig maar, dan "hoefde" ik niet van mezelf!  

 

Ik liep verder naar het Abdijplein en wat verderop de Sint Jorisdoelen. Het Abdijplein is prachtig, maar door de grote bomen die er groeien, kun je niet veel van de gebouwen fotograferen. En op het plein in de schaduw was het behoorlijk koud ook. Bij de Sint Jorisdoelen zag ik boven op het gebouw een beeld staan dat duidelijk Sint Joris en de Draak uitbeeldt. Wel een klein draakje hoor, dacht ie veel groter was……

Na nog een paar winkelstraatjes kwam ik weer uit bij de Binnenhaven en was ik bijna terug bij het station. Bij een bakkertje heb ik een broodje voor onderweg gekocht en ondertussen was de brug vlak voor het station open gegaan. Stond ik daar te wachten, over 11 minuten gaat m'n trein, SCHIET OP! Maar gelukkig duur het allemaal niet zo lang en had ik mooi de trein van 17.13. Rond 20.00 was ik weer thuis, ook op de terugweg geen vertraging dus. Echt weer een fijne dag geweest vandaag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!