Stadswandeling Utrecht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik had nog één kaartje voor een upgrade naar de eerste klas en dat was uiterlijk geldig tot 31 januari. Doordeweeks was er niks van gekomen om dit kaartje nog te benutten, en zaterdag was het al de 31e! In plaats van een georganiseerde wandeltocht te lopen heb ik er dus toch voor gekozen om weer met de trein voor een stadswandeling op pad te gaan en de keus viel dit keer op Utrecht.

 

Daarvoor had ik (net als in Maastricht) m'n oog laten vallen op een Groene (stads)Wissel met de mooie naam Utrecht: Singels, Parken, Hofjes, Grachten en Binnenstad. Voordeel van deze tochten is dat ze bijna altijd bij het station beginnen en eindigen en dat ze een leuke mix zijn tussen wandelen door de stad en wandelen door het groen van parken en stadsbossen.

 

Utrecht is natuurlijk niet zo heel ver weg, maar om ruim de tijd te hebben voor deze 15 km lange wandeling besloot ik toch om de trein van 09.06 uit Maassluis te nemen. Toen ik daar op het station aankwam begon het gelijk alweer goed: op het bord stond aangegeven dat de trein van 09.06 niet verder zou gaan dan Schiedam Centrum! Heb ik weer hoor!  

 

Enfin, ik ben toch maar gewoon ingestapt en op Schiedam aangekomen werd er omgeroepen dat we een vervangende trein konden nemen, die 20 minuten later zou vertrekken van spoor 5. Daar aangekomen zag het zwart van de mensen en ik had eigenlijk geen zin om daar tussen te gaan staan wachten. Ik ben dus overgestapt op de metro en via station Beurs kwam ik uiteindelijk dan toch op Rotterdam Centraal aan.

Daar was ik een half uur later dan gepland, maar gelukkig had ik wel direct een trein naar Utrecht en verdere vertragingen heb ik niet meer gehad. Rond 11 uur kon ik dan eindelijk aan m'n wandeling beginnen, reizen per trein zal toch echt wel nooit m'n grootste hobby worden! Toen ik van start ging was het nog een beetje grijs in de lucht, maar al heel snel kwam de zon door en werd het heerlijk winterkoud weer.

 

  Wel lag hier in Utrecht nog best veel sneeuw en op sommige plekjes was het ook nog behoorlijk glad. Ik heb dan ook af en toe heel voorzichtig gelopen! De route was echt heel leuk, ik heb precies gezien wat er allemaal in de titel vermeld stond en vooral de oude binnenstad vond ik prachtig! Maar ook de singels en de parken waren allemaal best de moeite waard.

 

Ik heb één keer koffie gedronken, in een restaurantje in het Griftpark en net daar was het zulk heerlijk weer dat een foto die ik van het meer in het park maakte wel een zomerfoto lijkt! Alleen aan de sneeuw die nog op een tafeltje ligt, zie je dat het hartje winter is. Ook kwam ik volkomen onverwachts midden in een betoging van de FNV terecht, ik kon nog net voor de hele meute voor me langs trok aan de overkant van de weg komen!

 

In het centrum heb ik lopen genieten van de mooie oude gebouwen, de leuke grachten, maar ook van kleine hofjes, smalle steegjes en binnentuinen. Ik ben op het Nijntje-Pleintje geweest en heb door de Monopolystraten De Biltstraat en Het Neude rondgelopen. En natuurlijk heb ik de Dom bewonderd, wat een enorme toren is dat toch. O ja, en omdat Utrecht in 2015 de startplaats is van de Tour de France stond er midden in het centrum een enorme fiets.  

 

Sommige plekjes herkende ik van een Voetstappentocht van het Walkers4Walkers forum die we eens door Utrecht hebben gelopen, maar het meeste was nieuw voor mij. Verder dan tijdens een schoolreisje op de Dom was ik in Utrecht nog nooit geweest. Wel, ik kan niet zeggen dat ik er spijt van heb dat ik dat vandaag goed gemaakt heb, ik heb van de wandeling genoten!

 

  De terugreis ging gelukkig een stuk beter dan de heenreis, ik had op het station nog mooi tijd om een koffie verkeerd en een broodje te kopen en heb die heerlijk in de trein soldaat gemaakt, ondertussen genietend van het zicht op een prachtige zonsondergang. Ik begin m'n serie stadswandelingen steeds leuker te vinden en maak nu alweer plannen voor de volgende, Middelburg misschien?

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!