Stadswandeling Maastricht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Voor de maanden januari en februari heb ik natuurlijk weer een vrij-reizen-dag op m'n dalurenabonnement. En omdat ik nog een extra dagkaartje heb gekregen, kan ik er in deze maanden zelfs twee nemen! Dat extra kaartje is tweedeklas, maar in december heb ik een upgrade kunnen kopen, zodat ik toch een dagje in de eerste klas op pad kan.

 

Ik had eerst Assen in gedachten, maar toen het weerbericht voorspelde dat vanuit het zuidoosten de zon ons land binnen zou komen, heb ik die bestemming gewijzigd in Maastricht. Op de Wandelzoekpagina heb ik diverse leuke stadsroutes gevonden, te weten de Groene Stads Wissels. In Maastricht is er één van ca. 10 km. Niet zo lang dus, maar uit ervaring weet ik dat tussen de 10 en 15 km een mooie afstand is voor een stadswandeling.

Het dagkaartje is niet zoals de andere vrij-reizen-dagen pas na negen uur geldig, maar gewoon de hele dag en dus vertrek ik iets eerder al naar Maassluis. Ik heb de trein van 08.36 en als ik in Rotterdam arriveer heb ik ruim de tijd om een lekkere koffie verkeerd te kopen, waarmee ik me heerlijk in de eerste klas stiltecoupé nestel. Ik heb een boekje bij me en WiFi in de trein werkt ook zowaar een keer, dus ik amuseer me best. Tot er opeens vlak voor Tilburg wordt omgeroepen dat deze trein niet verder gaat doordat er verderop een trein met pech staat!

 

Potverdorie, het zal eens een keer niet waar zijn zeg! Alle reizigers voor Eindhoven en verder moeten nu in Tilburg overstappen op de trein naar 's-Hertogenbosch, om van daaruit verder te reizen. Half uur vertraging…… En nu ben ik wel heel erg blij met m'n upgrade naar eerste klas, want de trein waarin ik moet overstappen is (natuurlijk) loeidruk! Gelukkig loopt er een cateraar in de trein en kan ik nog een bakkie troost nemen.  

 

Met een half uur vertraging arriveer ik dus iets na 12 uur in Maastricht. Daar ben ik wel een beetje bekend op het station, ik was hier natuurlijk ook al in juli 2014 toen ik het Krijtlandpad heb gelopen. Zoals beloofd schijnt er hier een heerlijk zonnetje, maar toch is het behoorlijk kouid, zeker als je in de schaduw en in de wind loopt.

Het eerste stukje van de route is min of meer hetzelfde als het begin van het Krijtlandpad, door de Stationsstraat richting de Maas. Daar aangekomen gaat het voor mij helemaal nieuw worden, via de Hoge Brug (waar ik op het Krijtlandpad onderdoor liep) steek ik de Maas over en bezoek aan de overkant eerst de Helpoort. Ook zet ik een (nog iele) koningsboom op de foto.

 

  De route volgt nu een eindje het riviertje de Jeker, met aan de overkant van het water de stadsmuur van Maastricht. Een heerlijk stukje om te wandelen, de zon kleurt het water blauw, er bedelen ganzen en eenden om brood en het uitzicht op de muur is erg leuk. Als de stadsmuur een haakse bocht naar rechts maakt, verlaat de route de Jeker, maar ik loop een heel klein stukje om om een beeld van musketier d' Artagnan op de foto te zetten.

 

Na een stukje park volgt er weer een stukje stad, waar ik op het Koningin Emmaplein de mooie Lambertuskerk bewonder. De naam moest ik overigens aan een voorbijgangsster vragen, want ik kon nergens een naambordje vinden. Iets verderop moet ik door een klaphekje het park De Hoge Fronten in, even een klein modderig stukje, een klimmetje en dan loop ik opeens hoog boven de stad op een soort stadswallen.

Werkelijk een heel leuk stukje is dit! Mooi uitzicht over de stad, en het maakt deze stadswandeling tot een heel gevarieerde route. Als ik de Hoge Fronten weer verlaten heb, loop ik een klein stukje door een nieuwbouwhofje, met leuke onderdoorgangetjes. Ook dit is een stukje dat je normaal nooit zou vinden in een vreemde stad.

 

Ik vervolg m'n weg door een poortje en later over het Misericordeplein waar een heel oud huisje op een heel modern plein staat. Leuk gezicht, maar er staan verder geen details bij. Later op internet vind ik dat dit huisje waarschijnlijk de woning van de beheerder van het armenkerkhof is geweest. Leuk dat het er nog zo helemaal intact staat!  

 

Ik kom nog langs een synagoge, met een prachtige lichtval van de zon in de ramen en dan ben ik bij de St. Servaasbasiliek aanbeland. Dit is naar men aanneemt de oudste kerk van Nederland, en ik ga hem dan ook maar even van binnen bekijken. De entree is € 4,50, nou ja, dat heb ik er ook nog wel voor over, in het buitenland doe ik dat soort dingen ook, dus waarom niet in je eigen land!

Ik bekijk eerst een diashow over de kerk en de schatkamer en dwaal daarna op m'n gemakje de kerk rond. Natuurlijk naar de schatkamer, waar de gouden schrijn staat met daarin een gedeelte van de botten van St. Servaas en prachtige gouden beelden van de vier bisschoppen van Maastricht.

 

  Ook bewonder ik uitgebreid het Bergportaal, een ingang naar de kerk die je alleen van binnenuit kunt betreden, naar buiten toe is hij afgesloten. Hier zijn werkelijk prachtig bewerkte bogen en pilaren te zien, een met mozaïek ingelegde vloer en ook het plafond is een fotootje waard. En ik daal af naar de kelders, waar het graf van St. Servaas is.

 

Als ik de kerk weer uitkom wandel ik verder naar het Vrijthof en daar zie ik dat de zon toch opgeslokt gaat worden door een wolkenmassa. Jammer, maar och, het grootste deel van de wandeling heb ik toch van de zon kunnen genieten! Het Vrijthof is omzoomd met restaurantjes met verwarmde terrassen, en ik zoek een gezellig plekje uit om van een koffie verkeerd met een toef chocolade te genieten.

Na deze rust is het nog maar 2 kilometertjes, maar het is wel een stuk kouder geworden nu de zon weg is! Ik bezoek nog een grote boekwinkel die in een kerk is gevestigd, geweldig gezicht, en op het Marktplein bij het Stadhuis kan ik in een souvenirwinkeltje een stempeltje voor m'n wandelboekje bemachtigen. Ik ben ook heel blij als ik langs een Subway kom, een heerlijke sub met tonijn, kaas en uiensaus en ik houd het wel uit tot ik weer thuis ben!

 

Dan ben ik weer bij de Maas en kom nu van de andere kant op de St. Servaasbrug af lopen. Het begint al een beetje te schemeren als ik de Maas oversteek. De St. Servaasbrug vind ik van opzij gezien trouwens mooier dan om overheen te lopen. Aan de andere kant aangekomen is het een kwestie van de Stationsstraat weer uitlopen en dan ben ik weer bij het station.  

 

Het is precies 5 uur later dan toen ik vertrok voor m'n wandeling en ik hoef niet echt lang te wachten op een trein. Nog even in de Kiosk een koffie verkeerd gaan halen om onderweg op te drinken en dan wandel ik naar de al gereed staande trein. Op de terugweg heb ik zowaar geen enkele vertraging en rond 21.00 uur ben ik weer terug in Rozenburg. Stadswandeling nummer 4 zit erop en dat was weer een heel mooie!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!